Preview
PES 2018

PES 2018 (hands-on)

Details maken het verschil

Geschreven door Lars Cornelis op
Het is gebruikelijk bij een nieuwe voetbalgame dat de uitgever een handvol vernieuwingen als uithangbord gebruikt. Denk aan een nieuwe engine of een gloednieuwe modus. Als we op bezoek bij Konami vragen wat nou dé grote vernieuwing van PES 2018 is, krijgen we daar niet echt een uitgesproken antwoord op. De vernieuwingen in dit deel zijn duidelijk subtiel, maar dat betekent niet dat ze volledig afwezig zijn.

PES heeft het altijd al van de gameplay moeten hebben. Wat betreft licenties, en daardoor ook wat betreft gamemodi, delft Konami’s serie nou eenmaal het onderspit. Teveel toornen aan die al ijzersterke kern kunnen de Japanners niet, maar toch hebben ze kleine nuances gevonden om de gameplay te verbeteren. Wat tijdens het spelen vooral opvalt, is hoe belachelijk strak de besturing is. Met spelers als Messi dribbelen we uiterst nauwkeurig een doelgebied binnen en bepalen we met de twee rechter schouderknoppen nauwkeurig onze snelheid.

PES 2018

Feestje om te spelen

Met Iniesta strooien we echter weer met loepzuivere passjes. Korte passes, lange diepe ballen, alles wat hij aanraakt is zo’n beetje goud en is precies wat wij voor ogen hebben. Suarez is op zijn beurt dan weer een afmaker pur sang. Hij plukt ballen moeiteloos uit de lucht, legt ze dood neer om de leren knikker vervolgens snoeihard tegen de touwen te schieten. PES is een feestje om te spelen en dat zit hem juist in die nauwkeurigheid, waarbij je letterlijk stap voor stap de controle hebt.

We staan er echter niet alleen voor, want in positieve zin valt ook op hoe onze teamgenoten meespelen. Ze lopen diep wanneer er ruimte is, bezetten het veld goed, maar verrassen de verdediging van de tegenstander bij tijd en wijlen door juist iets meer achter te blijven, zodat we vanuit de tweede lijn kunnen uithalen. En omdat Konami voetbal echt door en door snapt, kunnen we dan ook hard uithalen. Met de juiste ruimte en precies de goede voorzet kunnen we gerust het balkje vol laten lopen zonder dat de bal gelijk het stadion verlaat. PES 2018 pakt wat voetbal zo spectaculair maakt en geeft jou de controle om dat uit te voeren. Dat was natuurlijk vorig jaar ook al de kracht van PES, maar in dit deel lijkt het allemaal nog iets gladder te gaan.

PES 2018

Onvoorspelbare scheids

Misschien komt het ook omdat de game er net even wat mooier uitziet. Met name het veld is scherper, met meer detail en slijtageplekken. De animaties zouden ook verbeterd moeten zijn, al is dat altijd lastig oordelen. Spelers gaan wel iets meer het fysieke duel aan wat een realistischer spelbeeld geeft, maar we missen de mogelijkheid om daar zelf invloed op te hebben, zoals bij Fifa. Als we dus onze spits zien duwen tegen zijn mandekker aan, spelen we ‘m eigenlijk liever niet aan en zoeken meer een voetballende oplossing. Dit voelt nog iets teveel als Russische roulette.

Dat kan overigens ook gezegd worden over de scheidsrechter. Als we bij een doorgebroken speler het er maar op wagen en simpelweg te laat zijn, komen we weg met een preek van de scheids. Trappen we iemand die wegdraait vol op de hiel, krijgen we een gele kaart. Soms wordt er gefloten voor wat duw- en trekwerk, andere keren zit er slechts een klein beetje bal bij de speler die we onderuit halen en mag het spel gewoon door. Er is geen pijl op te trekken en het meest zorgwekkende is dat dat vorig jaar ook al het geval was, waardoor we weinig hoop koesteren dat Konami dit er weeks voor de release nog snel uit weet te krijgen.

Co-op en Master League

Buiten het veld heeft Konami ook nog wat vernieuwingen voor ons in petto. Ook deze zijn niet wereldschokkend, maar er zit wel wat interessants tussen. Zoals de nieuwe coöperatieve modus die je met maar liefst zes spelers kunt spelen. Voor je eigen team ben je niet aangewezen op de grilligheden van onbekenden online, want je kunt ook gewoon met zijn drieën vanaf één bank de wereld veroveren. Speel je toch online tegen onbekenden, dan is middels een co-op profiel te zien wat voor spelers dit zijn. Zo weet je gelijk of je veel hoge voorzetten mag verwachten, of dat je tegenstander liever in zijn eentje het veld over soleert.

In de Master League krijg je in PES 2018 een aantal opdrachten mee die je gedurende het seizoen moet zien te volbrengen. Daarnaast is bij die modus het transfersysteem aangepast. Zo kun je nu bijvoorbeeld een afkoopsom opnemen in het contract wanneer je nieuwe spelers vastlegt voor je club.

De co-opmodus en de vernieuwingen in de Master League hebben we nog niet zelf onder handen genomen, maar net als de aanpassingen op gebied van gameplay lijken het eigenlijk vooral nuances. Na het sterke PES 2017 kunnen we daar op zich prima mee leven, al hadden we graag gezien dat op zijn minst ook die scheidsrechter nou eens aangepakt zou zijn. In hoeverre die briljante gameplay weer genoeg is om de kar te trekken, zal spoedig blijken.

PES 2018 verschijnt op 12 september voor pc, Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360 en PlayStation 3. Voor deze preview werd de game gespeeld op de PS4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Live om 20:00: PlayerUnknown's Battlegrounds Update: Destiny 2-servers zijn live
15

Reacties op: PES 2018 (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • michaelblonk

    • 5 september 2017 16:35
    Ik neem aan dat jullie alleen tegen elkaar gespeeld hebben? Ik zie namelijk nergens staan hoe bar slecht de AI van de tegenpartij is. Als je op superstar difficulty met 5-0 weet te winnen is er toch iets mis ;)


    ps. PES 2018 komt toch echt de 14e uit in Europa

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • kleinekoosjer

    • 5 september 2017 17:27
    @michaelblonk Dan ben je goed op niveau.. ik kan een aardig mean potje pes spelen.. maar dit 5-0 zit er echt niet vaak bij.. Sidenote: ik speel in de regel alleen 2vs2 en maar zelden tegen de CPU..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • chemicalscum

    • 5 september 2017 20:51
    @michaelblonk Echt niet realistisch, behalve voor een PES fanaat met 1000+ uur ervaring.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • michaelblonk

    • 5 september 2017 22:12
    @chemicalscum Geloof me, ik ben een pes fanaat he. Heb er echt heeeeeel veel uren in zitten. Zeker de PS2 versies. Maar kom op, dit slaat alles. De gameplay is ook heel vet en voor een paar potjes voetbal met wat vrienden op de bank is deze ook werelds maar ik wil ook master league spelen. En als dan de AI apenballen zuigt hoeft het van mij niet meer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Baukereg

    • 5 september 2017 16:55
    De hamvraag is: kan deze game opboksen tegen Behold the Kickmen?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy32nl

    • 5 september 2017 18:12
    Ik vind Pes een prima voorbeeld van een Ikea game. Je krijgt een spel die niet inelkaar gezet is , maar die jezelf dmv van option files moet maken tot wat het is. Ik geef mijn voorkeur daarom ook aan FIFA die gewoon op tijd met updates komt en het voelt voor mij net iets beter aan dan PES. Tuurlijk is over FIFA veel te zeggen wat er beter moet, maar het ademt gewoon meer voetbal dan PES.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Xbox One GTA V

    • 5 september 2017 19:04
    PES: Optionfile doen, nieuwe datapack update, alles door de war weer option file doen blijf dit herhalen tot PES2019.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • jolanda

    • 5 september 2017 19:08
    elk jaar meer van hetzelfde. KONAMI verdient de champions league en de Europa league niet.
    Gooi het nou eens over een andere boeg!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bigds9fan

    • 5 september 2017 19:12
    @jolanda Tsja. Dat is met FIFA niet anders.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • chemicalscum

    • 5 september 2017 20:51
    @jolanda Tja, het is een voetbal game he en qua gameplay de allerbeste.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • kleinekoosjer

    • 6 september 2017 11:47
    @jolanda Zullen we het niet over licenties gaan hebben? Fifa heeft de complete bundesliga al jaren geleden weggekaapt.. ruilen?

    Als er een spel alle licenties verdiend dan is het pes wel. . daar zit veel meer liefde voor het spelletje in (al vanaf het begin). Dat jij voor het fancy pancy Fifa kiest moet je uiteraard helemaal zelf weten,. Dit is verder ook geen aanval op jou hoor.. ik hou zelf alleen niet zo van geglazuurde poep.

    Het enige wat echt jammer is in dit hele verhaal is het feit dat EA alles oplost met geld.. hun budget is vele malen hoger. Maken ze een betere game? Nope.. ze lossen het op met licenties. . dat de massa daar 'intrapt' .. is jammer. Maar goed, zo werkt het in de grote mensen wereld; met geld krijg je dingen voor elkaar..

    Jammer dat licenties iedere keer weer een issue is.. wat mij betreft hadden beide games alle licenties moeten hebben.. dan komt het namelijk meer op het spelletje zelf neer wie de beste is.

    Een tip voor jou; Ik was vroeger ook een fifa Adept.. vanaf het eerste uur. Ik ben ooit overgehaald door een collega toen ik op een of andere cursus zat.. Hij zei; Koop PES; ga de drempel over (de feeling is natuurlijk echt wel anders als je fifa gewend bent), speel het stuk.. Als je het daarna nog niets vind krijg je van mij je geld terug en kan je alsnog fifa kopen..

    Zo gezegd zo gedaan.. ik heb nooit meer teruggekeken.. was bekeerd.. pes 4 life..

    Speel PES 2vs2 op de bank -> zodra de bal de eerste keer het net raakt weet je genoeg.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy32nl

    • 6 september 2017 17:35
    Ik heb juist het tegenovergestelde ik was vroeger Pes fan. Maar vind het nu in alles ongeïnspireerd. Ookal heb je de licenties niet je kan op zijn minst de Squad up-to-date houden. Neymar nog steeds bij barca Bomme kom op. Plus de keeper die al jaren te makkelijk te verschalken is. Je wint met alle gemak met grote cijfers wat de realisme ook niet ten goede komt. @kleinekoosjer

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Jows

    • 7 september 2017 09:03
    @roy32nl Wat een onzin man. Natuurlijk zit Neymar in de demo nog bij Barca. Dat geven ze zelfs aan (de teamrosters zijn gebaseerd op Mei 2017). Op dag 1 is er een roster-update/patch en dan zit Neymar keurig bij PSG.

    Overigens snap ik dat hele gezeik over die licenties nooit. Al zou PES alleen landenteams hebben. I don't care. Als het maar goed speelt. Alsof mensen (zeker online) ooit met Lokeren gaan spelen? Of met Horsens.

    Online wordt er altijd gespeeld met Barcelona, Real Madrid, PSG, Manchester City, United, Bayern, dat soort ploegen. Niet met de wat minder grote clubs.

    Als ik de beste teams van een Land heb, vind ik het wel prima. Zo heeft PES van de meeste competities de belangrijkere teams. Dortmund, Leipzig, Schalke, Besiktas, Fenerbache, Olympiacos, Anderlecht, Club Brugge, Gent, Shakhtar, Dynamo Kiev, Malmo, Basel, Steaua Boekarest, Slavia Praag, etc.

    En de reden dat de Bundesliga niet volledig in PES zit, is dat de Bundesliga niet is aangesloten bij FifPro en dat EA de exclusieve rechten heeft. Daarom mogen ze ook geen teams toevoegen met echte spelernamen, maar fictieve clubnamen zoals FC Leiper ofzo.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy32nl

    • 7 september 2017 20:44
    Het doet af van het realisme en ik durf me handen in het vuur te steken dat bij realease niet alle transfers zijn doorgevoerd en dat vind ik gewoon een minachting voor de mensen die al een halve game kopen. En ik denk ook dat niemand online speelt met Arsenal, manchester united enz nee dat zijn kleine clubs. @jows

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • jolanda

    • 11 september 2017 18:39
    En als ik voor PES kies, hoe kan ik dan de juiste team-namen krijgen?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.