De laatste paar jaren komen er steeds meer Oost-Europese ontwikkelaars uit de grond geschoten. In 1999 werd deze trend ingeleid door het Tsjechische bedrijf Illusion Softworks. Dit bedrijf ontwikkelde Hidden and Dangerous en we kunnen wel stellen dat die game een redelijk succes is geworden. Op console gebied was er nog een andere Oost-Europese ontwikkelaar die succesvol was, namelijk Bizarre Creation, het bedrijf dat Fur Fighters en het goed beoordeelde Metropolis Street Racer uitbracht op de Sega Dreamcast. Verder ontdekten we nog Appaloosa, een bedrijf dat nu al Ecco the Dolphin ontwikkelde en in de toekomst veel gaat doen voor de PlayStation 2, GameCube en Xbox.

Ook andere onbekende ontwikkelaars grepen hun kans om goede games te maken. Dit begon in 1998 met Pyro Studios en niet veel later met Appael. Deze bedrijfjes maakten respectievelijk Commandos en Outcast. Onlangs konden wij overigens onze begerige handjes ook nog eens leggen op Desperados, een game van het Duitse Spellbound. De opvallendste van allemaal is echter Bohemia Interactive, waarvoor het uur van de waarheid al heeft geslagen. Op dit moment ligt hun creatie: 'Operation Flashpoint' namelijk officieel in de winkels. Wij verwachten in ieder geval dat deze game één van de toppers van het jaar gaat worden op het gebied van tactical warfare.

Een tijdje geleden konden wij gamers genieten van een stormloop aan tactische shooters. Rainbow Six en Hidden and Dangerous kregen het zaakje aan het rollen en even later volgde de Delta Force-serie. Het gat in de markt was dus gevonden, al zou de meest succesvolle in de reeks gratis te downloaden zijn: Counter-Strike, de bekende Half-Life MOD die nog steeds door duizenden spelers dagelijks wordt gespeeld.

Nog geen twee maanden geleden lag Tribes 2 in de winkels. Bohemia Interactive wil met Operation Flashpoint doen wat Tribes 2 niet lukte, namelijk méér zijn dan een simpel tussendoortje voor Counter-Strike spelers. Gaat dit een tussendoortje worden of lukt het ze wellicht het gros van de CS spelers aan te spreken zodat Operation Flashpoint toch een permanente uitstap voor ze zal worden?

Wat is Operation Flashpoint?

Het is 1985 en de Koude Oorlog begint langzaam af te zwakken. Na de dood van Leonid Brezhnev heeft Rusland twee nieuwe premiers gehad tot Gorbatsjev de macht nam. Hij was eigenlijk geen echte voorstander van het communisme en wilde meer vrijheid en een vrijere economie inzetten. Hij noemde dit Glasnost en Perestrojka. Het verzet tegen dit systeem was binnen de Sovjet Unie echter groot, wat resulteerde in algemene verdeeldheid.

En dat is waar Operation Flashpoint het verhaal oppikt...

Eén van deze fanatiekere communisten, generaal Guba is leider van het Russische Derde leger dat op het eiland Kolgujev gestationeerd is. En met Gorbatsjev aan de macht ziet hij echter zijn kans schoon om van de verdeeldheid gebruik te maken. Een ervaren gamer of televisiekijker weet wat wat hier het gevolg van is. Juist, een nieuw communistisch gevaar voor de Westerse wereld.

Het buureiland van Kolgujev, (St. Pierre) begint echter lucht te krijgen van bovenstaand verhaal. En laat daar nu net een basis van de NATO gevestigd zijn! Genoeg stof om een flinke veldslag te voeren.