Preview

OlliOlli World voelt als een stijlvolle evolutie

De volgende stap

Geschreven door Cody Dakota op
Toen OlliOlli zeven jaar geleden werd uitgebracht voor de PlayStation Vita, wist Roll7 precies hoe het de game in de markt moest zetten. OlliOlli is van nature immers een pittige skateboardgame waarin goed uitgewerkte gameplay de boventoon voert. Strakke platformactie, moeilijke uitdagingen en een breed arsenaal aan trucs maakte de franchise tot wat het is. De onvergeeflijke aard en grimmige stijlkeuze van OlliOlli heeft in het verleden echter ook een hoop spelers afgeschrikt, en daar moet OlliOlli World verandering in gaan brengen.

OlliOlli World onderscheidt zich op een aantal manieren van zijn voorgangers. Dat werd eigenlijk na de allereerste trailer van de game al duidelijk. Zo heeft Roll7 ervoor gekozen om de pixel-achtige stijlkeuze van de eerste twee delen in te wisselen voor een handgetekende en kleurrijke vormgeving om de franchise meer tot leven te brengen.

Levendig

Zoals gezegd is OlliOlli in de kern een lastige arcadegame die de aandacht van spelers weet vast te houden door een interessante leercurve. Er zullen in ieder geval weinig spelers op de visuele aspecten van het origineel zijn afgekomen, hoewel OlliOli 2: Welcome to Olliwood er al een stuk aantrekkijker uitziet dan het origineel. Het nieuwe deel barst echter van de kleurrijke omgevingen en personages. Roll7 heeft met OlliOlli World duidelijk gekozen voor een eigen, herkenbare tekenstijl die bij een groot publiek zal aanslaan; vergelijkingen met tekenfilmseries zoals Adventure Time en Rocket Power al snel gemaakt.

Tijdens onze speelsessie krijgen we de kans om alvast over de boulevard van de trailer te skaten. Voordat we echter de game induiken, krijgen we een tutorial voorgeschoteld waarin we kennismaken met de net zo kleurrijke wereld van Radlandia. Ook krijgen we een verhalende introductie van ons eigen skateboardteam, bestaande uit de roekeloze vader RadDad, een geblinddoekte skategod genaamd Chiffon en twee vrienden genaamd Mike en Suze.

In tegenstelling tot de vorige delen, speel je OlliOlli World door aan de hand van een verhaal. Gedurende de game leren spelers de inwoners van Radlandia beter kennen en wordt duidelijk waarom die geblinddoekte skategod zoveel interesse heeft in de voortgang van de speler. Sowieso zijn er een heleboel maffe personages te vinden in de wereld van OlliOlli, zoals pratende ijsjes en gespierde meeuwen.

Toegankelijk

Vaak betaal je als ontwikkelaar de hoofdprijs voor het toegankelijker maken van een bestaande franchise. Zeker wanneer de schoonheid van de game samenhangt met een hoge, statische moeilijkheidsgraad. Toch is dat precies wat Roll7 van plan lijkt te zijn met OlliOlli World, en dat merk je al in de allereerste run. Ondanks dat de besturing van de eerste delen vrijwel volledig intact lijkt te zijn, is er één significante verandering doorgevoerd. Het is namelijk niet meer nodig om de afsprong van iedere truc juist te timen om te voorkomen dat je valt, een fundamentele mechaniek van de vorige delen. Dat betekent dat spelers in de praktijk een stuk minder vallen en iedereen de wereld van Radlandia op zijn gemak kan verkennen.

Natuurlijk is het even slikken voor fans van de franchise en klinkt het verwijderen van zo’n cruciaal gameplayelement als zeer ingrijpend. In de praktijk lijkt dit mee te vallen. Zo vaak kwam het immers niet meer voor dat fans van de game vallen bij een simpele truc. Het enige wat de verandering werkelijk doet, is de game vergeeflijker - en dus toegankelijker – maken. Om de game nog iets laagdrempeliger te maken, bevat het nieuwe deel van OlliOlli voor het eerst checkpoints. Dat is volgens de ontwikkelaar gedaan omdat bepaalde combinaties van trucs erg lastig uit te voeren zijn, zelfs voor ervaren spelers.

Trucs en zijwegen

In de kern blijft de game dus hetzelfde. Trucs worden nog altijd ingezet door de linker pook een Skate-achtige draai te geven en combo’s kunnen nog altijd aan elkaar geregen worden door het skateboard zo lang mogelijk in de lucht te houden. Ondanks dat het timen bij het landen niet meer resulteert in een oorveeg, is het landen nog altijd essentieel bij het bereiken van beoogde scores. Het totaal aantal punten van een combo wordt immers nog altijd verdubbeld bij het landen van de laatste truc, en de ratio hiervan is afhankelijk van een goede timing. Ook borduurt Roll7 verder op de logische veranderingen die het eerder doorvoerde in OlliOlli 2. Dat betekent dat je weer lekker kunt spelen met manuals en grind switches.

Het nieuwste deel doet daar nog een schepje bovenop door wall grinds en board grabs aan de game toe te voegen. Vooralsnog lijkt het erop dat de wall grinds voornamelijk bedoeld zijn om spelers meer opties te geven tijdens het doorlopen van de skatebanen, naast het scoren van extra punten. OlliOlli World bevat dan ook vertakkende paden. Die zijwegen zijn niet alleen goed voor de herspeelbaarheid van de game, maar openen ook letterlijk nieuwe deuren voor spelers. Zo kunnen zijwegen leiden naar skatewinkels, verzamelobjecten en andere geheimen.

Vooralsnog ziet het er goed uit voor OlliOlli World. De transitie van 2D naar 3D voelt als een logische evolutie en dat geldt ook voor de nieuwe visuele stijl. Hoeveel diepgang de game daadwerkelijk bevat, is nog even afwachten. Daarnaast is het lastig in te schatten of het verhaal van de game ook echt wat aan OlliOlli gaat toevoegen. Het belangrijkste is dat alles aanvoelt als OlliOlli, maar dan wel net even anders.

OlliOlli World verschijnt in december 2021 voor pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Sony wil volgend fiscaal jaar een recordaantal PlayStation 5-consoles verschepen Kijk vanavond om 19:00 uur mee naar de ROG Showdown
1

Reacties op: OlliOlli World voelt als een stijlvolle evolutie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • TheGoldenKid

    • 27 juni 2021 10:23
    Nice! Ik zag deze game een paar weken geleden al ergens voorbij komen en heb daarna de eerste 2 delen gekocht voor de switch. Prima mee vermaakt, kijk ook wel uit naar dit deel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.