Preview

Nintendo Switch hands-on

De mooiste Nintendo-console ooit

Geschreven door Michel Musters op
Gamer.nl werd door Nintendo uitgenodigd om meteen na hun persconferentie de Switch en de eerste games uit te proberen. De console maakt indruk, maar de games line-up weet ons nog niet volledig te overtuigen.

Het belangrijkste van een console blijven de games. Naast de eerste details over de lancering van de Switch, waren de ogen dan ook vooral op de line-up van het apparaat gericht tijdens de persconferentie. Tijdens het kijken hadden we een gemengd gevoel: er werden diverse interessante projecten aangekondigd, maar we bleven teruggaan naar de gedachte dat er iets miste. Een paar klappers, zowel van Nintendo als van andere partijen.

De lanceringsgames

Na de persconferentie begon duidelijk te worden welke games we op de lancering op 3 maart kunnen verwachten: The Legend of Zelda: Breath of the Wild, 1-2-Switch, Just Dance 2017, Skylanders Imaginators en Super Bomberman R. Verder zou Ubisofts Steep ook op of rond lancering kunnen verschijnen. Vergeleken met andere consoles, zelfs voorgangers van Nintendo zelf, zijn dat weinig titels.

Hoewel we de komende tijd op sommige van deze games dieper ingaan in aparte previews op Gamer.nl, mag het geen verrassing heten dat de nieuwe Zelda veruit de interessantste game van de zes lanceringstitels is. Op het evenement kon men aan de slag met een demo die zich in hetzelfde gebied als de oude E3-demo afspeelde, op een afgebakend stuk grond genaamd ‘The Plateau’ waar de game begint. Nieuwe avonturen vielen er dus niet te beleven, maar het was een perfecte demonstratie van hoe goed het concept achter de Switch werkt.

Console of handheld?

Met de Switch kun je als speler namelijk zelf kiezen of je games op je televisie, of op het scherm van de console speelt. De laatstgenoemde manier maakt van je Switch eigenlijk een handheld. Waar je bij de Wii U je GamePad nog dicht in de buurt van de console moest houden, daar kan het scherm van de Switch overal mee naartoe. Het mooie van de Switch is dat er op elk moment gewisseld kan worden tussen die twee speelstijlen, zonder dat de game afgesloten hoeft te worden. Klik de twee aparte Joy-Con controllers aan de linker- en rechterkant van het Switch-scherm, trek hem uit de dock die aan de televisie gekoppeld is en binnen een seconde of twee gaat de actie door op het Switch-scherm. Dit verloopt echt vloeiend en is wat ons betreft dé reden om een Switch aan te schaffen.

Wanneer de game op televisie gespeeld wordt, kunnen de twee aparte Joy-Con-controllers los gebruikt worden (als een soort draadloze Wii-controller en Nunchuck) of worden gebundeld in een bijgeleverde houder om er een traditioneel ogende controller van te maken. Zowel de Joy-Con als het Switch-scherm ogen erg luxe, voelen fijn in de hand en komen verrassend ‘techy’ over voor een console van Nintendo. Erg indrukwekkend is hoe dun het Switch-scherm eigenlijk is, waardoor het echt als een forse handheld aanvoelt. We speelden Zelda een kwartiertje op het scherm van het apparaat en de achterkant werd wel een beetje warm, maar vooralsnog niet op een storende manier.

Rumble HD

De andere Nintendo-game die op de lancering van de Switch beschikbaar is, heet 1-2-Switch en verraste ons ook, maar dan omdat we niet begrijpen dat de game los verkocht wordt. De game heeft weinig om het lijf en draait vooral om interactie met je medespeler. Beide spelers hebben één Joy-Con-controller vast en moeten bijvoorbeeld tegenover elkaar staan en elkaar uitdagen om een geweer te trekken of elkaar met een zwaard aan te vallen. De bewegingsgevoelige technologie in de Joy-Con merkt dan wie er eerder is. Hoewel dit best leuke momenten oplevert en zeker met vrienden voor een geinige avond kan zorgen, denken we dat het overdreven is dat de game voor een bijna volledig bedrag in de winkels komt te liggen. Dit was een ideale game geweest om bijvoorbeeld gratis bij de console te leveren.

1-2-Switch wees ons echter wel op de verbeterde trilfunctie van de Joy-Con. Nintendo noemt het Rumble HD en het geeft in de praktijk genuanceerdere trillingen. Tijdens de presentatie werd dat uitgebeeld met ijsblokjes: zo zou je kunnen voelen hoeveel ijsklontjes er in een virtueel glas zitten door de trillingen. In 1-2-Switch zit een minigame waarin je moet voelen hoeveel ballen je vasthebt – echt waar – en hoe vreemd het ook klinkt, door de verbeterde rumble werkt het wel.

Nintendo-games na lancering

De – met uitzondering van Zelda natuurlijk – wat karige line-up zou in de rest van 2017 goedgemaakt moeten worden. Gelukkig hebben we daar al wat meer van gezien. De klapper op de vuurpijl is natuurlijk Super Mario Odyssey, een nieuwe 3D-platformer rondom Nintendo’s mascotte die ogenschijnlijk veel meer vrijheid gaat bieden dan de afgelopen paar Mario-games. Het is even wennen om Mario in een realistische stad rond te zien lopen, maar in de trailer zagen we ook genoeg andere werelden en staan we te popelen om er zelf mee aan de slag te gaan. Helaas was de game niet speelbaar op het evenement.

Eén van de games die we in eerste instantie niet heel interessant vonden, ARMS, bleek een verrassend diepgaande ervaring te bieden. Spelers gebruiken de losse Joy-Cons alsof ze een potje boksen in Wii Sports, maar in plaats daarvan spelen ze met vechters die uitrekkende armen hebben. Er kunnen verschillende wapens op de handen geplaatst worden die allemaal andere effecten hebben, van een normale bokshandschoen tot een propeller en zelfs raketten. Waar we na één keer spelen het gevoel hadden het wel gezien te hebben, ontdekten we diverse strategieën en variaties op bewegingen toen we er vaker mee aan de slag gingen. De game moet in de lente verschijnen en we hebben goede hoop dat het één van de interessantere vroege Switch-games wordt.

Eind april komt al Mario Kart 8 Deluxe, een overzetting van de kwalitatief hoogstaande Wii U-game met nieuwe extra tracks, coureurs en een vernieuwde Battle-modus, oftewel de elementen waar mensen om vroegen. Hoewel we tijdens het spelen niet echt revolutionaire vernieuwingen opmerkten, was het indrukwekkend om de game op het Switch-scherm te zien draaien. In feite maakt het van de Switch een enorm krachtige handheld, hoewel het apparaat als console niet tegen Sony’s en Microsoft’s recente consoles lijkt op te kunnen boksen.

Splatoon krijgt een direct vervolg die in de zomer verschijnt. We speelden een potje met veel plezier en zagen wat nieuwe wapens en arena’s, maar verder lijkt de game enorm op het origineel. Dat is op zich geen probleem, want het was één van de hoogtepunten op de Wii U. Tot slot komen Nintendo en Monolith Soft in 2017 nog met een vervolg op Xenoblade Chronicles. Ook deze game was niet speelbaar en we vragen ons af of de game dit jaar wel naar het Westen komt. De Switch is echter regiovrij, dus importeren is nu ook eindelijk voor Nintendo-gamers een optie.

De eerste third party games

Naast de wat uitgekauwde third party line-up tijdens de lancering van de Switch (op de verrassende comeback van Bomberman na), zijn er redelijk wat interessante third party-games voor de rest van 2017 aangekondigd. Een nieuwe No More Heroes, die helaas nog ontwikkeld moet worden, viel meteen op tijdens de persconferentie. Square-Enix lijkt een vaste supporter te worden met diverse Dragon Quest-games en de uniek ogende nieuwe rpg Project Octopath Traveler. Omega Force en Team Ninja gaan aan de haal met een Nintendo-franchise in de vorm van Fire Emblem Warriors. Ook Shin Megami Tensei en I Am Setsuna komen naar de Switch. Op het evenement waren daarnaast ook Sonic Mania, een ode aan de oude 2D-Sonic’s, en Ultimate Street Fighter 2: The Final Challengers, een ode aan de oude fighters, speelbaar. Tot slot werd ook Skyrim officieel aangekondigd en is bekendgemaakt dat Fifa 17 en NBA 2K18 naar de Switch komen.

Kijkend naar deze aangekondigde games vallen twee dingen op: Japan lijkt de belangrijkste leverancier van third party-games op de Switch te worden en er zijn nog relatief weinig games aangekondigd. Het zou kunnen dat het overgrote gedeelte in geheim in ontwikkeling is, al zou dat wel opvallend zijn voor een console die al over zeven weken in de winkels ligt. Waarschijnlijker is dat Nintendo een flink gevecht moet aangaan om zoveel mogelijk uitgevers naar hun nieuwe console te lokken. In het ideale geval wordt de Switch de opvolger van zowel de Wii U als de 3DS en komen de meeste (Japanse) ontwikkelaars uiteindelijk naar de nieuwe console.

Voorlopige conclusie

Tot die tijd is het lastig om in te schatten of de Switch een niet te missen product voor gamers wordt wanneer hij op 3 maart lanceert. De prijs van circa 310 euro is te overzien en Zelda-fans hebben met een draagbare versie van Breath of the Wild eigenlijk al reden genoeg, maar we kunnen onze teleurstelling over de launch line-up niet verbergen. Tegelijkertijd komen er in 2017 wel wat games aan – zowel van Nintendo als andere uitgevers – die de Switch een stuk interessanter maken. Daarbij zijn we niet minder dan weggeblazen over het design en de functionaliteiten van het apparaat zelf. De Switch is zonder twijfel de mooiste console die Nintendo ooit heeft gemaakt en alleen al daarom hopen we dat hij een lang en vruchtbaar leven tegemoet gaat. Maar daar zal Nintendo zelf het onderste uit de kan voor moeten halen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Final Fantasy XIV Stormblood Asus ROG GL502 gaming laptop
39

Reacties op: Nintendo Switch hands-on

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • blopa

  • 14 januari 2017 13:26
  Damon Baker (Nintendo Amerika) heeft vandaag aangegeven dat er de komende weken nog vele
  Switch tittels zullen worden aangekondigd.
  Dat het niet eerder is gedaan heeft te maken met dat vele games nog een licentie moesten krijgen.

  Denk ook dat Nintendo nog veel achterhoud omdat na de lancering het nog maar 3 maanden is voor de E3 2017

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 14 januari 2017 13:32
  @blopa let wel op: Baker is verantwoordelijk voor indiegames. Dus je hebt een grote kans dat hij het daar over heeft. Om maar even de verwachtingen te temperen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowKiller

  • 14 januari 2017 13:41
  @MichelMusters
  Thanks voor de waarschuwing. <3
  Echter hoop ik op een paar toffe titels voor de switch de komende weken en dat we niet doodgegooid worden met die indietroep.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 14 januari 2017 13:54
  @MichelMusters Staan de games nou op cardridges of moet je alles downloaden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • markiewong

  • 14 januari 2017 19:37
  @Fappingsnake Games staan op een cartridge, dat heeft meerdere voordelen zoals dat de save files daarop opgeslagen kunnen worden en de laadtijden korter zijn. 32GB is nog steeds vreselijk weinig, maar het is iets minder erg dan het klinkt dankzij cartridges. (Altans als je van fysiek houdt)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 15 januari 2017 05:30
  @markiewong ik koop idd alleen maar fysiek dus alleen maar beter :) nu nog een trophysysteem

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blopa

  • 14 januari 2017 14:53
  @MichelMusters
  Ik weet het maar een mens kan hopen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 14 januari 2017 14:46
  @blopa

  Nintendo houdt een hoop achter, ze hadden vol gas moeten gaan tijdens die presentatie en in het Engels zoals Sony en Microsoft.

  Nintendo is echt ACHTERLIJK bezig geef gewoon ALLE informatie over de funcies van de Switch, kinderen willen een tablet de veel mensen kunnen niet en tablets en/of Switches kopen, er is niet eens bekend of je er bijvoorbeeld YOUTUBER OP KUNT KIJKEN!!!

  Als iemand een kind heeft die graag filmpjes kijkt op een tablet koopt die een tablet en heeft geen geld meer voor een Switch die misschien net zo duur is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blopa

  • 14 januari 2017 16:47
  @AllSeeingFish
  Weet niet of Nintendo zo achterlijk is.
  Nu vol gas gaan kan betekenen dat je tijdens de E3 niets nieuws te melden hebt.
  De line-up valt nu een beetje tegen , maar je weet nu al dat er tekorten zullen ontstaan bij de lancering.
  Nu zal waarschijnlijk het merendeel van de Nintendo fans een Switch hebben gereserveerd , de rest denkt ik wacht wel even af.
  Als na de lancering en de E3 de line-up ineens er een stuk beter uitziet zal de interesse toenemen en zullen er ook meer Switch consoles voorradig zijn.

  Grote kans dat er bij de lancering geen youtube op zit (zit ook geen netflix op)maar kan natuurlijk later worden toegevoegd wat vaak gebeurd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EdwinS

  • 14 januari 2017 14:02
  Eigenlijk doen ze het wel slim. Ipv aale goede games in een keer bij launch ze verspreiden over het jaar. Hierdoor blijven systemsellers het hele jaar komen. Met als gevolg dat je niet een piek hebt, maar constante verkopen van het console.

  Ik hoop dat de tablet straks ook los in de verkoop komt (zonder Dock). Zou een hoop geld kunnen schelen. Ik heb aan een Dock genoeg, maar als ik met mijn zoon samen wil spelen zijn twee tablets wel nodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 14 januari 2017 14:48
  @EdwinS

  Ik heb het zelfde, ik wil twee dock's één voor in de kamer van de jongens, en dan twee schermen zodat beiden zoons onderweg een Switch hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 15 januari 2017 10:24
  @EdwinS Tjah het is maar wat je slim vind. De teleurstellende presentatie, line up etc doet mij eerder het gevoel geven van een herhaling van de Wii U. Als Nintendo de third party support wil behouden dan hadden ze echt wel met een sterkere eigen line up moeten komen. Dit is gewoon karig met alleen een Zelda tijdens de launch, die ook gewoon voor de Wii U uitkomt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 14 januari 2017 14:30
  Ik twijfel toch wel om mijn pre-order te annuleren en zo rond het eind van het jaar een voordeelbundel te kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 14 januari 2017 14:41
  Weet je wat ik ECHT NIET snap? Dat ze WEER een schaarste aan consoles hebben. Ik snap daar dus echt he-le-maal niets van. Hier heb je alleen maar de echte fans mee!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghotirey

  • 16 januari 2017 13:04
  @Lord Ganon Marketing truuk, als de console schaars is dan moet het wel een fantastisch product zijn want iedereen wil hem hebben, zelfs zo graag dat ze al voordat het op de markt komt vrijwel uitverkocht zijn. Oftewel creer demand creeren door supply kleiner te maken dan de core fan base nodig heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 14 januari 2017 14:42
  en hoe zit het nou met de graphics? is het het waard om mijn wii u te verkopen en te gaan voor de switch qua graphics? kan je je wii u pro controller er op gebruiken? zo veel vragen :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blopa

  • 14 januari 2017 14:52
  @Marcus88
  Ik vind van wel
  Zoek maar eens op youtube de verschillen van zelda op de wiiu en switch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • markiewong

  • 14 januari 2017 19:40
  @Marcus88 Om je vraag proberen te beantwoorden: Zelda draait op 720p op de Wii U en 1080p op de Switch. Daarnaast is op de Wii U aanzienlijk meer fog aanwezig, draw distance is kleiner en assets zijn van lagere kwaliteit. Het is net alsof iemand een filter overheen heeft gedaan.
  Over de Wii U pro controller, dat weet ik met 100%: nee. Want de nieuwe pro controller bevat twee belangrijke snufjes die de oude niet heeft: HD rumble en motion controls.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 14 januari 2017 14:44
  Ik zit nog wel met een hoop vragen:

  -Heb je net zoals bij de 3DS één cartridge nodig om een Local multiplayer te spelen, dit zou echt top wezen zeker met een maximum van acht.

  -Is het de Maxwell of de Pascal, wat zit er allemaal onder de motorkap of het meervoud daarvan (dock).

  -Heeft het app's kan het nog meer dan alleen games afspelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 14 januari 2017 15:26
  @AllSeeingFish heeft het trophy systeem

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.