En dat lijkt voor spelers die MW2 nog niet in actie hebben gezien dan ook de grootste uitdaging te worden voor Infinity Ward: het overtreffen van de multiplayer van de eerste Modern Warfare. Op een evenement in Los Angeles werden we gerustgesteld: Infinity Ward gaat het wiel niet proberen opnieuw uit te vinden. De basis die in deel één zo stevig is neergezet blijft nagenoeg hetzelfde en daar zullen de meeste fans maar wat blij mee zijn. De multiplayer blijft net zo verslavend dankzij het feit dat je nog altijd ervaring op blijft doen tijdens elk potje en dus in rang stijgt. Dit wordt zoals gewend lekker dik in beeld gebracht en de voldoening is dan ook groot als je bij het doden van maar één tegenstander al '+100' in beeld ziet komen. Dat gevoel van vooruitgang dat constant aan de spelers wordt gegeven is wat Modern Warfare zo verslavend maakt. Het is niet voor niets dat die eerste game na een kleine twee jaar nog altijd en masse wordt gespeeld.

Aanpassen

Maar.alleen nieuwe maps zijn niet genoeg om gamers met vurig enthousiasme te vullen. In plaats van het roer helemaal om te gooien, heeft Infinity Ward ervoor gekozen een grote doos met nieuwigheden op de stapel te gooien en te zorgen dat de gameplay wel perfect gebalanceerd blijft. Wat overblijft is een multiplayer waarbij één woord tijdens het spelen blijft hangen: aanpassen.

Want je kunt eindeloos dingen aanpassen in Modern Warfare 2. Door genoeg ervaringspunten op te doen krijg je vele opties tot je beschikking die zowel betrekking hebben op je uiterlijk als op de gameplay. Natuurlijk was dit ook al in de eerste Modern Warfare het geval, maar nu hebben we echt te maken met de overtreffende trap. Dat begint al bij de emblemen die je gedurende het spelen blijft verdienen. Wanneer je in rang stijgt, krijg je er een embleem bij. Vervolgens kun je in het menu zelf kiezen welk embleem je wilt blijven dragen en het combineren met een call sign, een benaming voor jezelf die je hebt verdiend.

Welke emblemen en call signs je ontvangt, heeft alles te maken met hoe je speelt. Als je bijvoorbeeld vooral graag ergens bovenop een gebouw je sluipschuttersgeweer gebruikt, dan zul je daar corresponderende emblemen en call signs voor ontvangen. Natuurlijk krijg je ook weer ervaringspunten en verschillende ervaringsniveau's voor elk afzonderlijk geweer. Iets wat nu overigens ook doorgevoerd is naar de verschillende perks.

De perks geven je ogenschijnlijk kleine maar cruciale vaardigheden. Je kunt je personage verschillende perks geven die je natuurlijk ook weer vrij moet spelen. We hebben natuurlijk lang niet alle perks gezien – iedereen begon met een personage van level 1 tijdens het evenement – maar we hebben genoeg gezien om er razend enthousiast over te zijn. Natuurlijk zijn er vaste perks, zoals Steady Aim, die je beter laat mikken, maar ook nieuwe perks als Bling, die je twee verschillende items aan je geweer laat vastmaken en Hardline, die ervoor zorgt dat je één kill minder hoeft te maken voor een kill streak. De nieuwe perks maken de multiplayer zoveel gevarieerder dan die uit de eerste Modern Warfare.

Kill streaks en dead streaks

Een kill streak-beloning krijg je wanneer je een bepaald aantal tegenstanders hebt gedood zonder in de tussentijd zelf het loodje te leggen. De kill streak-beloningen zijn in dit deel een stuk interessanter geworden. Waar je in de eerste Modern Warfare een helikopter op kon roepen en een UAV kon gebruiken om op de radar te zien waar al je tegenstanders rondliepen, daar zijn er nu nog veel meer opties (waarvan je een groot deel zult moeten vrijspelen). Zo kun je tegenstanders verwarren door een counter-UAV te gebruiken, waardoor de informatie op hun radar niet meer klopt. Ook kun je de krachtige predator-raketten oproepen, waardoor een grote groep mensen die dicht bij elkaar staan allemaal uitgeschakeld worden. Of wat dacht je van een airdrop? Deze landt ergens op de map en bevat elke keer een willekeurig item, maar tegenstanders kunnen ook eerder bij het pakketje zijn dan jijzelf. Ook is er nu een sentry gun die overal geplaatst en vervolgens weer verplaatst kan worden. Aan manieren om je kill streaks te vieren dus geen gebrek.

De kill streaks hebben een tegenhanger, de death streaks. Deze zijn niet alleen een middeltje om frustratie te verzachten, maar zorgt er hopelijk ook voor dat de multiplayer toegankelijker wordt voor nieuwkomers. Start na een half jaar niet spelen een willekeurig potje Modern Warfare op en je wordt met de grond gelijk gemaakt door de ervaren rotten. Met de death streaks wordt dit alles wat meer gebalanceerd. Word je een aantal keer gedood, dan krijg je toegang tot extra hulpmiddelen. Tijdens het evenement waren er twee verschillende death streaks – de copycat waarmee je een keer met dezelfde klasse en uitrusting als diegene die je hebt gedood kunt respawnen en de de painkiller die je een flinke boost in gezondheid geeft.

Maps en geweren

Al het voorgaande zijn alleen nog maar veranderingen in de persoonlijke mogelijkheden. Ook qua graphics en vuurkracht heeft Infinity Ward genoeg in petto. Het uiterlijk van de multiplayer is wonderbaarlijk mooi. Dankzij de aangepaste Modern Warfare-engine is het veel makkelijker voor de ontwikkelaar om overal details aan te brengen, wat er voor zorgt dat elke map vol staat met verschillende objecten waarachter je kunt schuilen. We hebben drie maps gespeeld: Afghan, Highrise en Favela. Die eerste is enorm klein en speelt zich af in de woestijn met een neergestorte helikopter in het midden. Deze map is een constante chaos door het compacte ontwerp. High-rise plaatst je in diverse kantoorgebouwen waar je van alle kanten beschoten wordt. Favela was met stipt de mooiste vanwege de omgeving, een wijk in Rio de Janeiro. In dit level verschansen veel spelers zich op de daken om de ongelukkigen in de straten neer te schieten.

Qua wapens kunnen we alleen maar positief zijn. Zoals gewend voelt alles precies goed aan. Er is een gezonde mix tussen geweren uit het eerste deel en compleet nieuwe wapens. Erg interessant is het feit dat je nu twee machinegeweren tegelijkertijd kunt dragen. Daarnaast is het niet langer zo dat je secundaire geweer een simpel pistool moet zijn – dat kan net zo goed een raketwerper of een sterk machinegeweer zijn. Een belangrijke nieuwe toevoeging is het schild, een erg handig hulpmiddel. Hiermee wordt het een stuk makkelijker om dichtbij een vijand voor je te komen, zolang je voorzichtig loopt. Natuurlijk helpt het je niet wanneer iemand je van achteren aanvalt…

Het moge duidelijk zijn: de multiplayermodus van Modern Warfare 2 is een feest. Infinity Ward viert dat de studio het de eerste keer al zo goed snapte en deelt nu extra veel taart uit. Het is duidelijk Modern Warfare Plus, maar wel een hele dikke, vetgemeste plus. Door alle toevoegingen ligt het gevaar op de loer dat de balans zoekraakt, maar Infinity Ward heeft op dat gebied wel wat vertrouwen van ons verdiend. Het bedrijf heeft bewezen geweldige multiplayershooters te kunnen maken, en wij zijn ervan overtuigd dat dat met Modern Warfare 2 niet anders is. Kom maar op met die game, wij hebben zin om weer helemaal verslaafd te raken.