Preview
Metro Exodus

Metro Exodus weigert mee te doen aan de hedendaagse Hollywoodcultuur

En presenteert het verhaal daarom op amateuristische wijze

Geschreven door Jacco Peek op
Het eerste kwartaal van 2019 zit stampvol met shooters die zich richten op spektakel in een open, al dan niet online omgeving. De Metro-franchise is altijd al een vreemde eend in bijt geweest en ook het aankomende Exodus weigert mee te doen aan de hedendaagse Hollywoodcultuur. Na een langdurige speelsessie lijkt Metro Exodus een meeslepende en eigenzinnige survival-horrorshooter te worden, met acteerwerk waar auteur Glukgovsky waarschijnlijk van gruwelt.

In Exodus vind je vrijwel geen ontwerpdogma’s uit hedendaagse games, waardoor het een zeer verfrissende titel is. Gezondheid herstelt niet automatisch, het vuur openen is zelden een goed idee en in plaats van een overvolle interface is alle broodnodige informatie zichtbaar op je armband en op wapens zelf. In veel opzichten verschilt dit derde deel weinig van z’n voorgangers, ware het niet dat de ontwikkelaar veel hoger inzet op overleven in een open omgeving.

metro

Nadenken over elke stap

In Metro Exodus verlaten protagonist Artyom en zijn familie het metrostelsel en trekken ze per trein door Rusland. Waar je in Metro 2033 en Last Light de oppervlakte niet kunt betreden zonder een gasmasker, is er in de rest van Rusland minder straling te vinden. Je bent daarom vrij om omgevingen te verkennen en essentiële spullen te verzamelen. Alles in de game is namelijk schaars en een ontmoeting met een groep gemuteerde beesten is funest voor je voorraad kogels, medicijnen, messen en andere essentiële zaken. De game is onvergeeflijk, dus je moet goed nadenken over elke stap.

Het nieuwe crafting-systeem geeft spelers in theorie de optie om wapens meer vuurkracht te geven, maar over het algemeen is stealth een veel lucratievere manier om niet het loodje te leggen. Dankzij Artyoms multifunctionele rugzak is het op elk moment mogelijk om spullen te craften, zoals werpmessen, medicijnen en kogels voor een geïmproviseerd, maar duurzaam pompgeweer. Constant de keuze moeten maken tussen deze objecten, vaak in een penibele situatie, tilt overleven naar een hoger niveau. Ook als je goed naar grondstoffen zoekt, is er nooit genoeg om alles wat je nodig hebt in elkaar te schroeven.

Exodus is angstaanjagend, onvergeeflijk en dwingt je om lastige keuzes te maken.

Angstaanjagend

Deze spanning wordt nog verder opgevoerd door tijdsdruk van het iconische gasmasker. Het verhaal van Exodus loodst spelers zo nu en dan naar een bunker, waar radiatie je dwingt om een masker te dragen en tijdig het filter te wisselen. Hoewel het prettig is om aan de oppervlakte vrijuit rond te wandelen, herinneren dergelijke ondergrondse stukken ons aan hoe spannend Metro kan zijn. Al schorpioenspinnen afwerend met licht en wanhopig gasmaskerfilters craftend, zoeken we naar een uitweg uit het stinkende hol. Het ene moment is de game een razend spannende survival-shooter, het andere moment is het een horrorgame met angstaanjagende beesten.

Over de sfeer van de game valt sowieso weinig te klagen. Alles in de wereld voelt geïmproviseerd, krakemikkig en vies. Hier en daar doet de game denken aan de S.T.A.L.K.E.R.-serie, dankzij de Oost-Europese invloeden wat spelwereld, monsters en wapens betreft. Het helpt ook dat Metro Exodus er likkebaardend mooi uitziet, en waarschijnlijk net als de vorige delen de ultieme benchmarkgame wordt. Een paar barstjes in je gasmasker, een vlekje op je vizier en wapperende bladeren in het Taiga-level: Metro Exodus zit vol met details en is indrukwekkend mooi.

metro
metro
Metro Exodus

Roadtrip door Rusland

De game oogt dus prachtig, maar doet soms ook wat leeg aan. Na zes uur overleven in drie verschillende gebieden is het lastig in te schatten hoeveel er te doen is in de kleine open werelden van de game, maar op het eerste oog lijkt de spelwereld minder tot de nok toe gevuld dan gehoopt. Met name het woestijnlevel, The Caspian, bestaat uit grote zandvlaktes die je à la Mad Max per auto verkent, maar waar je los van een aantal zeldzame upgrades voor je uitrusting weinig tegenkomt. Hoewel het loont om op zoek te gaan naar extra spullen, hadden we gehoopt dat er per locatie meer te beleven was.

Metro Exodus is dan ook geen openwereldgame. Het verhaal draait om een roadtrip door Rusland om elders een beter leven op te bouwen. Iedere keer als de Aurora-trein tot stilstand komt, worden Artyom en zijn bondgenootschap gedwongen missies te voltooien in een nieuwe omgeving. Een trein op gang houden is een interessante manier om het verhaal voort te stuwen, maar helaas komt de verbroedering die de game schetst niet altijd goed uit de verf.

Ingesproken stemmen missen namelijk net als voorgaande delen overtuiging. Personages spreken monotoon, hebben een geforceerd Russisch accent en weten daardoor zelden het overkoepelende verhaal goed over te brengen. Het dieptepunt uit de previewsessie is een meisje dat Artyom bedankt voor zijn heldendaad met een stem waarin geen enkele blijdschap te bespeuren valt. We hadden meer gehoopt van een game in 2019 die gebaseerd is op een boek. We raden dan ook ten zeerste aan de game in het Russisch met Engelse ondertiteling te spelen, indien dat net als in Metro 2033 en Last Light mogelijk is.

metro

Geen battle royale

Bovenstaand minpunt doet enigszins af aan het verhaal, maar de sfeer en razend spannende gameplay van Metro Exodus compenseren dit ruimschoots. Exodus is angstaanjagend, onvergeeflijk en dwingt je om lastige keuzes te maken. Er zijn hier geen battle royale-modus of een gigantische open wereld te bespeuren. In plaats daarvan draait het puur om jou, de speler, met een handvol middelen om te overleven in een uiterst vijandige omgeving.

Metro Exodus verschijnt op 15 februari voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game is tijdens de previewsessie gespeeld op pc met een Nvidia RTX 2080 ti.

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week IO Interactive opent nieuwe studio voor Hitman-franchise
14

Reacties op: Metro Exodus weigert mee te doen aan de hedendaagse Hollywoodcultuur

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  JaccoPeek

  • 17 januari 2019 10:14
  Vraag maar raak!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 17 januari 2019 10:14
  De game ziet er prachtig uit zeg cant wait :)
  @ JaccoPeek was de game gelocked op 30 fps of was dat de Xbox One X versie ?

  Dan bedoel ik deze beta preview.

  https://www.youtube.com/watch?v=iEyErRrUkUg

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 17 januari 2019 10:21
  @D4rKy28 De game draaide op 60fps, de One X-versie draait inderdaad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 17 januari 2019 10:36
  @JaccoPeek mmm want volgens andere sites draaide de game op een high end pc met een xbox one x controller verschillende builds dus denk ik dan ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 17 januari 2019 10:34
  @D4rKy28 Er stonden pc's met controller en muis en toetsenbord, en Xbox One X-devkits. Het zou kunnen dat de capture op een lagere framerate wat gecapped, daar waren aparte set-ups voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 17 januari 2019 10:15
  Interessant, had laatst een stukje gelezen van 4A Games zelf, dat ze juist met Exodus een groots episch verhaal gingen vertellen, beetje 'wij van WC-eend' dus, blijkt uit de preview.

  Het monotome russisch-engels vond ik nooit erg storend, het pastte mijns inziens wel bij de setting; koud, dodelijk, hopeloos enz.

  Voice acting van games van niet-westerse ontwikkelaars hebben hier vaak last van, hopelijk / waarschijnlijk kan je de game in z'n oorspronkelijke taal spelen.

  Hoe is Exodus t.o.v. vorige 2 delen? Zou je je vermaken met Exodus als je dat met vorige delen ook hebt gedaan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 17 januari 2019 10:24
  @El Ninjo Ja, absoluut. Ik vind dat de game ene goede balans heeft tussen ouderwetse Metro-horror en overleven in een open wereld. Het is constant spannend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 17 januari 2019 11:51
  @JaccoPeek Shieten, gauw modder van je masker afvegen, haastig filters verwisselen. Nog net zo intens?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 17 januari 2019 10:43
  @El Ninjo
  De westerse epische verhaalvertelling is wat mij betreft ook niet geschikt voor games.
  Ik bedoel, het trekt je als speler uit de wereld wanneer dramatiek in je personage geramt wordt, terwijl je daar niks mee hebt. (bijv.)
  Sommige games doen het dan wel goed als de gameplay ook dusdanig generiek is, dat de overdramatische verhaalvertelling en ongeloofwaardige thema's daar weer goed op aan sluiten.
  Klinkt heel negatief, maar Assassins creed Odyssey is gewoon een geinig spel.
  Witcher 3 (of 2) heeft meer weg van de klassieke verhaalvertelling waarbij de interpretatie van de speler de juiste is. Is natuurlijk de beste manier om een RPG te vertellen.
  Maar neem een shadow of the tomb raider, dat vind ik echt pure bagger achteraf.
  Grafisch heel goed, verhaaltechnisch bagger, gameplay saai, RPG elementen belachelijk en er wordt je een soort van ethiek door je strot geramt.
  Alleen de tombs waren nog wel aardig om te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 17 januari 2019 11:12
  De vorige delen heb ik met veel plezier doorgespeeld, dus deze staat ook zeker op het verlanglijstje. Ergens wel jammer dat er geen claustrofobische metrotunnels meer aan te pas komen, dat kenmerkte toch de serie. Goed om te lezen dat bepaalde stukken zich nog steeds binnen afspelen, lijkt ME toch nog een beetje op Metro. Voorlopig laat ik de game nog even voor wat het is, ik heb nog lang niet alle toptitels van vorig jaar kunnen spelen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 17 januari 2019 12:08
  "Metro Exodus is dan ook geen openwereldgame."

  God-zij-fuckin-dank!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  smoothy101

  • 17 januari 2019 12:32
  "Geen Battle Royale"

  DIt is nog altijd geen min punt, er zijn zoveel battle royale games dat het wel eens afgelopen mag zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 17 januari 2019 13:11
  @smoothy101 "Bovengenoemd minpunt" refereert aan de alinea ervoor. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer83

  • 19 januari 2019 12:40
  Lijkt mij een vette game, S.T.A.L.K.E.R en de Metro Redux helemaal rond gespeeld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.