Marvel Ultimate Alliance 2: Fusion is het vervolg op de actie-RPG uit 2006, die vooral door fans van de strips goed werd ontvangen. De game wordt ditmaal ontwikkeld door Vicarious Visions. De studio heeft het stokje overgenomen van Raven Software, dat zijn handen vol had aan de nieuwe Wolverine-game. Wat deze wisseling van de wacht voor gevolgen heeft voor de game, lees je in deze preview.

Volgens Vicarious Visions moet Fusion beter aanspreken tot zowel fans van de strips als casual gamers en zal de donkere verhaallijn meer aansluiten bij hedendaagse kwesties. Ook zal de actie ten op zichte van het eerste deel gebalanceerder zijn en het moet makkelijker worden om in de game te komen.

Het verhaal van Fusion is grotendeels gebaseerd op de gebeurtenissen rond de Civil War in de strips. Een reeks van incidenten veroorzaakt door superhelden, waarbij meer dan 600 onschuldige slachtoffers vielen, hebben ertoe geleid dat burgers in angst leven. Uiteindelijk wordt er in Washington een wet aangenomen die superhelden verplicht om zich te registreren en zichzelf zo dus bekend te maken aan het publiek. Een aantal superhelden, zoals Iron Man, zijn positief over de wet. Datzelfde geldt niet voor Captain America, die de tegenstanders van de registratie leidt. De alliantie raakt zo verdeeld dat er een burgeroorlog uitbreekt en helden als Spiderman en Wolverine lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De speler moet in het conflict de kant van Captain America of Iron Man kiezen. De keuzes die tijdens het spelen worden gemaakt hebben eveneens invloed op het verloop van het verhaal. De game bevat meer dan 300 conversaties die live zijn opgenomen. De gesprekken tussen personages en de audio-dagboeken zijn niet allemaal verplicht om te volgen, maar geven je meer inzicht in het conflict en de geschiedenis van het Marvel universum.

In de eerste Marvel Ultimate Alliance kon je uit liefst 24 speelbare personages kiezen en daarmee zelf teams samenstellen. In Fusion is dit ook mogelijk, maar nieuw is dat op elk moment gewisseld kan worden tussen teamleden. Dit wisselen kan echter niet gebruikt worden om je personage te genezen. Niet alle personages zijn overigens tegelijk te selecteren; de zijde die je kiest bepaalt uiteindelijk welke superhelden je tot je beschikking hebt. Vicarious Visions heeft beloofd dat het Fusion in de toekomst zal voorzien van downloadbare content.

Onlangs werden nieuwe superhelden als Iron Fist en Songbird voor de game aangekondigd. Iron Fist is vaardig in martial arts en Songbird kan met haar hoge geschreeuw fysieke objecten vernietigen. Deze gaven spelen een grotere rol in Marvel Ultimate Alliance 2. Een nieuwe feature van de game is namelijk dat de krachten van elke superheld kunnen worden gebundeld met een ander, om zowel vijanden als de omgeving te verwoesten. Dit combineren van krachten, genaamd Power Fusion, voegt een heel nieuw element toe aan de gameplay. In totaal zijn er 250 Fusion-mogelijkheden, ondergebracht in verschillende klassen als healing en elemental. Gaven van Storm en Human Torch kunnen bijvoorbeeld worden samengebracht tot een tornado van vuur. Daarnaast is het nog steeds mogelijk voor spelers om te levelen en nieuwe krachten te verzamelen, wat wordt versoepeld door een aantal snelmenu's. Met deze menu's kun je snel je superheld of team aanpassen, wat vooral prettig is tijdens multiplayer.

De spelwerelden zijn dit keer interactiever; zo kun je objecten als auto's oppakken en gebruiken als wapen. Behalve diverse voorwerpen kan ook de omgeving worden verwoest. Verder is de camera, waar in het vorige deel veel over werd geklaagd, verbeterd. Deze staat lager en dichter op de actie. Op technisch vlak is Fusion niet aanmerkelijk verbeterd ten op zichte van zijn voorganger. De framerate is nog steeds constant, zelfs wanneer er veel chaos op het scherm is, en de game lijkt over het algemeen een donkerdere en volwassenere stijl te hebben. De opzwepende soundtrack voegt toe aan deze duistere sfeer.

De gameplaybeelden van Marvel Ultimate Alliance 2: Fusion lieten enkele nieuwe features en verbeteringen zien. Vicarious Visions heeft goed geluisterd naar de wensen van de fans en het lijkt er dan ook op dat deze hun hart kunnen ophalen met de game. De game heeft meer balans en kleine irritaties lijken verleden tijd. Verder zal het actuele verhaal en de duistere stijl aanspreken tot liefhebbers van de strips, maar het is te hopen dat Vicarious Visions niet overdrijft met het toegankelijk maken van de game voor een groot publiek. Power Fusion lijkt vooralsnog de leukste toevoeging van Marvel Ultimate Alliance 2 te worden en we zijn dan ook erg benieuwd hoe dit spelelement in de praktijk is uitgewerkt. Eind dit jaar kunnen we met de game aan de slag.