Preview

Mario Kart 8 Deluxe (hands-on)

Opgewarmd kliekje is stiekem nog heel lekker

Geschreven door Michel Musters op
Mario Kart 8 is een van de beste Mario Kart-games ooit gemaakt. Eind april verschijnt de complete game, inclusief alle eerder uitgegeven downloadbare content, voor de Nintendo Switch. Maak kennis met Mario Kart 8 Deluxe.

De van oorsprong op Wii U-verschenen game is eigenlijk een soort ‘best-of’ Mario Kart. Het bevat, samen met de twee verschenen dlc-pakketten, maar liefst 48 parkoersen, waarvan ongeveer de helft remakes zijn van oudere Mario Kart-games.

Omdat het zoveel banen zijn is er een enorme variatie aan soorten racetracks, van duizelingwekkende kurkentrekkers die nog het meest op achtbanen lijken (in Mario Kart 8 kunnen karts ook ondersteboven rijden zonder last te hebben van de zwaartekracht), tot compacte, chaotische tracks zoals het klassieke Baby Park. Neem daarbij parkoersen gebaseerd op onder andere Zelda, Animal Crossing en F-Zero en een gigantisch rooster aan personages, en je hebt een heel uitgebreid pakket in handen.

Doei stotteringen

Mario Kart 8 was niet helemaal perfect. De Switch-versie moet enkele oude problemen oplossen. Allereerst is de framerate nu constant 60 frames per seconde (fps) wanneer je in je eentje of met twee spelers speelt. Met drie of vier spelers gaat die framerate naar 30 fps. Veel mensen dachten dat dit ook het geval was in de Wii U-versie, maar daar wordt om de 40 frames een frame herhaalt, waardoor er gedurende elke race constant korte haperingen plaatsvinden. Dat zal niet iedereen hebben opgemerkt, maar puristen ergeren zich hier sinds de release van de Wii U-game al aan. Dat is met Mario Kart 8 Deluxe voorbij. Daarnaast loopt de game op de Switch nu in 1080p (en 720p op het Switch-scherm), in plaats van de constante 720p op de Wii U.

Een groter probleem van Mario Kart 8 op Wii U was het gebrek aan de befaamde Battle-modus. In Mario Kart 8 zit wel een soort van equivalent, maar die modus speelt zich af op gebruikelijke tracks, waardoor je vaak eenzaam over parkoersen rijdt, af en toe een tegenstander tegenkomt en daarna weer een minuut niets te doen hebt.

Mario Kart 8 Deluxe voegt wél echte arena’s toe, waarvan we een door Splatoon geïnspireerde arena tijdens het Switch-event konden uitproberen. Het is echt weer in de stijl van de oude Mario Kart-games zoals Super Mario 64, met ballonnetjes die je verliest doordat tegenstanders bommen naar je werpen. We hopen op veel arena’s die vast weer vele vriendschappen gaan vernietigen. Tot dusver zijn naast de Splatoon-arena ook Luigi’s Mansion uit Double Dash, Battle Course 1 uit de SNES-versie en Battle Stadium aangekondigd.

Een beetje nieuw…

Er zijn daarnaast een aantal personages toegevoegd, zoals Inkling Girl en Boy uit Splatoon, King Boo, Dry Bones en Bowser Jr. 200cc, de modus waarin karts op hun snelst rijden, krijgt een optie voor beginnende spelers voor stuurcorrectie om het hen iets gemakkelijker te maken. Er komen drie nieuwe karts geïnspireerd door Splatoon. Er zijn nieuwe items aangekondigd, waaronder de terugkeer van Boo (die je onzichtbaar maakt) en de veer (die je laat springen). En het is nu mogelijk om twee items te dragen, net als in Mario Kart: Double Dash.

Onderschat die laatste aanpassing niet: twee items dragen brengt in Mario Kart een extra strategische laag strategie met zich mee die achterliggers meer kans geeft om voor te geraken en mensen in koppositie meer verdedigingsopties toereikt. Daarbij maakt het Baby Park weer ouderwets chaotisch, zo ondervonden we tijdens het spelen.

Logischerwijs is ook uniek aan de Switch-versie dat spelers tegen elkaar kunnen racen via splitscreen op het scherm van de console zelf. Beide spelers houden dan een Joy-Con-controller vast, die dankzij het koord met de extra grote schouderknoppen prima in de hand ligt. Overigens is het wel aan te raden om dichtbij de Switch te zitten, gezien de actie in splitscreen anders lastig zichtbaar is. De multiplayermodus voor vier spelers zit er logischerwijs ook weer in, maar nu kunnen ook acht mensen met elk hun eigen Switch het tegen elkaar opnemen via de local wireless-modus. Voor die modus heeft iedereen de game nodig, maar het voordeel is wel dat je op je eigen Switch-scherm kunt kijken zonder in te moeten leveren voor splitscreen. Natuurlijk keert ook de online multiplayer voor twaalf spelers weer terug.

… maar ook veel bekends

Hoewel de wijzigingen worden geapprecieerd, worden we er niet door weggeblazen. Deluxe komt voor de prijs van een volledige game in de winkels te liggen en Wii U-eigenaren spelen Mario Kart 8 al drie jaar. Natuurlijk is de game wel compleet nieuw voor andere spelers, maar toch hadden we graag gezien dat er wat extra tracks in de vorm van een paar cups werden toegevoegd. Acht of zestien nieuwe banen hadden ervoor gezorgd dat Deluxe ook voor doorgewinterde fans een fris product zou zijn, in plaats van een opgewarmd kliekje.

Ondanks dat betreurenswaardige feit is de game zelf een van de beste Nintendo-titels van de afgelopen jaren en maken de veranderingen en de draagbaarheid van de Switch het product alleen maar beter. Mario Kart 8 zag en ziet er nog steeds prachtig uit, met veel detail op en rondom de banen die bij Nintendo-fans in de smaak vallen, een laagdrempelige maar diepgaande besturing en genoeg content om maanden op te kunnen teren. Spelers die de Wii U-versie al van binnen en buiten kennen, zullen zich echter achter hun oren moeten krabben of ze het niet verschrikkelijk zonde vinden om zoveel geld uit te geven voor een paar verbeteringen.

Mario Kart 8 Deluxe verschijnt op 28 april voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Nieuwe game van Valve De open bèta voor Halo Wars 2 is gestart
20

Reacties op: Mario Kart 8 Deluxe (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 21 januari 2017 11:07
  2 items was al volgens mij in mario kart 64 maar daar kan ik me in vergissen is nutuurlijk ook al weer 20 jaar geleden. Verder vind ik het goed dat deze game op switch komt echt een top game en me zoon van 4 speelt het nu ook. Denk eind van het jaar switch met mario kart en mario oddy halen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wokkel

  • 22 januari 2017 19:56
  @hulstpower dat was iig niet MK64. Misschien Double Dash? Die heb ik het minst vaak gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NintendOwnd

  • 21 januari 2017 11:10
  Aangezien ik de WiiU en logischerwijs Mario Kart 8 had overgeslagen is dit voor mij een prachtige kans, kijk er erg naar uit :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 21 januari 2017 11:28
  En weer worden de Early Adopters, de trouwe fans, weer een dikke middelvinger toegewezen. 60 euro voor een game van drie jaar oud … kom op, Nintendo! Dit is echt schandálig. Geef de huidige Wii U bezitters dan in ieder geval minstens 50 % korting.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 januari 2017 12:19
  @Lord Ganon Moet het daar wel mee eens zijn

  Ja de PS4 heeft ook zijn remasters maar die zijniet allemaal in prijs aangepast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • cyberbeast41

  • 21 januari 2017 13:39
  @Lord Ganon Niemand verplicht je een Switch te halen. Ik haal hem niet om de reden die jij aanhaalt. Mss ooit…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • markiewong

  • 21 januari 2017 14:58
  @Lord Ganon Hopelijk komen ze nog met een actie. Ten tijde van de Mario Kart 8 release kregen early adapters ook een tweede game erbij. En de lijst waaruit je kon kiezen waren geen goedkope games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 21 januari 2017 15:14
  @Lord Ganon Wat zeur je nou met je early adapters ? Je hebt een game gekocht punt . Dat de ge-upgrade versie uitkomt op een nieuw systeem is gewoon een feit. Maar ze kunnen toch niet bij elke "remaster" etc. met een aktie komen voor de huilies die de game eerder al gekocht hebben voor de verouderde console ? Dan zou ik dus met mijn mario kart 1 ook een early adopter zijn ? Ik ga klagen bij Nintendo denk ik, want de graphics zijn veel te mooi geworden, die wil ik ook op mijn snes …

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 januari 2017 18:27
  @Fappingsnake Dat is zo en daar zal je me niet over horen.

  Maar de meeste zoniet alle remasters worden niet voor de volle mep verkocht en dat vind ik wel inhalig van Nintendo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 21 januari 2017 19:21
  @bigds9fan Nintendo weet dan het gross van de mensen geen wiiu hebben aangeschaftN dus liggen er kansen op de Switch. Mariokart is een van de beste systemsellers sinds tijden. De wii is onder meer groot geworden door het onzettend populaire mariokart 7 met de walgelijke stuurtjes. En aangezien niet iedereen zelda gaat aanschaffen os mariokart een absoluut alternatief. Io baal soms ook als er " complete editions" uitkomen van bepaalde games, maar als die die game echt leuk vind dan schaf je die aan. En anders , heb gewoon plezier met de game die je dan al bezit. :) zo, en nu bier

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 22 januari 2017 01:21
  @Fappingsnake Ja en?

  Quantic Dreams wist ook dat veel mensen overgestapt waren van de Xbox 360 naar PS4 en dat het heruitgeven van Heavy Rain en Beyond Two Souls een gouden zet zou zijn.

  Toch maar voor een fractie van de originele prijs.

  Als ze voor de Switch een system seller hadden willen hebben naast Zelda maak die dan ook. Desnoods Mario Kart 9 waarin je alle goede dingen van deel 8 meeneemt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 22 januari 2017 13:55
  @Fappingsnake Allereerst is het adopters, niet adapters. En het is wat mij betreft geen remaster, maar een opgewarmd kliekje + de battle modus (nou, nou). En daar mag je mijns inziens geen volle pond voor vragen… ook niet op een nieuw systeem!

  En je vergelijking met MK1 slaat natuurlijk kant nog wal … Kost die nog 60 euro dan?? Nee, die kun je voor een paar centen in de E-shop kopen. Bovendien was dat wel echt een andere game. Deze Switch versie is gewoon nagenoeg exact hetzelfde. Je neemt je klanten dan niet serieus.

  Ze hebben het geflikt met de 3DS en ze gaan het nu gewoon weer doen met de Switch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • markiewong

  • 22 januari 2017 14:44
  @Lord Ganon Dan natuurlijk de vraag, wat is voor jou dan wel een remaster? Nintendo heeft nieuwe personages, vehicles en items toegevoegd. Daarnaast hebben ze een mechanic getweaked. Het klopt dat extra banen er hadden moeten zijn, maar een remaster is in mijn ogen meer dan enkel een grafische update.

  Misschien moet je dit meer zien als een 'complete edition' aangezien de game wel alle twee de DLC bevat die je op de Wii U er los bij moest kopen. En normaal gesproken zou je een complete edition niet zo snel opnieuw kopen, waren het niet dat dit op een ander systeem is. Ik ga hoogstwaarschijnlijk ook wachten tot Mario kart 9, omdat ik dit deel al heb op de Wii U.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 22 januari 2017 20:21
  @markiewong Precies, en die DLC heb ik ook al betaald … Ik vind het zelf gewoon niet goed genoeg om een nieuwe aanschaf te rechtvaardigen… Ik start m'n Wii U wel op!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 22 januari 2017 23:22
  @Lord Ganon opgewarmt kliekje klinkt wel heel minderwaardig! Je weet toch hoe Nintendo in elkaar steekt ? Dus druk maken om de beslissingen die ze maken is als de baby met het badwater weggooien ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 22 januari 2017 23:50
  @Fappingsnake laat er geen misverstanden over bestaan: MK8 is een goede game! Daar schort het niet aan. Echter, aan deze game is te weinig toegevoegd om het predicaat 'nieuw' erop te plakken. En dan vind ik 60 euro gewoon te veel voor een game van dik 3 jaar oud.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 23 januari 2017 12:50
  @Lord Ganon De prijs is misschien wat overdreven voor een "game of the year versie" maar zoals ik al eerder zei, de wiiu heeft slecht verkocht, dus Nintendo gaat voor re-cycle . Je kan ook wachten totdat de game op marktplaats staat ;) dan heb je een schappelijke prijs ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 23 januari 2017 12:52
  @Fappingsnake Jij mag niet meer raden… ;) Vooral het ontbreken van backward-compatibility (logisch vanwege de cartridges), maakt het des te zuurder voor diegene die wel in de Wii U val zijn getrapt (yours truly)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 23 januari 2017 14:24
  @Lord Ganon Gewoon met de release kopen met een preorder prijs ( ben je toch goedkoper uit ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Degoedheiligman

  • 21 januari 2017 12:50
  Ik heb de Wii U wel in huis al vanaf dag 1 inclusief 4 wii controllers Pro controller etc voor local multiplayer. En ben echt een mega ninty fan, maar zie helaas voorlopig echt 0 redenen om weer alles aan te schaffen en een switch te halen :( de trouwe fan wordt weer het hardste genaaid en dat is zo zonde want daar moeten ze het juist van hebben. Al zal die er uit eindelijk wel weer komen al is het alleen al voor 3d Mario :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.