Lord of the Rings: Conquest wordt gebouwd op de fundamenten van de Star Wars: Battlefront-reeks. Wat betekent dat er in de game grootschalige gevechten uit de film worden nagespeeld, waarbij zowat ieder bekend, en minder bekend, personage te besturen is. Uiteraard vinden de gevechten plaats op locaties uit de films en boeken zoals Helm's Deep, Minas Tirith en de mijnen van Moria. De actie wordt echter vanuit een derdepersoonsperspectief getoond, in tegenstelling tot het standaard eerstepersoonsperspectief uit Battlefront (wat wel aangepast kon worden).

Een game gebaseerd op de populaire boekenreeks van Tolkien staat of valt bij de beschikbare personages en locaties, en in dat opzicht zit het wel snor bij Lord of the Rings: Conquest.  Standaard speel je met één van de vier gewone klassen (Warrior, Archer, Mage of Scout), maar daarnaast kun je bijna met iedere personage wel een keertje spelen. Altijd al eens de 'You shall not pass'-spreuk van Gandalf willen doen? Geen probleem. Steek je liever wat Orcs neer met de 'Sting' van Frodo, dan is dat ook mogelijk. En naast deze beroemdheden kun je ook met ondermeer een Ent (helaas niet met BoomBaard), Éomer, Sam, Pepijn of Faramir spelen. Overigens kun je de helden niet direct kiezen als speelbaar personages, maar worden ze op vooraf bepaalde momenten in het spel  beschikbaar gesteld. Alleen tijdens een Hero Team Deathmatch kun je vanaf het begin een Held kiezen en deze ook blijven spelen. Zelfs als je sneuvelt in de strijd.

Ben je het zat om in de Lord of the Rings-games altijd maar dezelfde avonturen van Frodo na te spelen waarbij je op voorhand al weet hoe het eindigt, dan heb je nu geluk. Pandemic heeft namelijk twee verschillende campagnes uitgedacht. De eerste laat je de avonturen naspelen zoals ze ook zijn voorgevallen in de boeken en de films. Deze campagne heet The War of the Ring en laat je met een horde Ents Isengard veroveren of samen met Gimli de mijnen van Moria overleven. Het bekende werk dus. De tweede campagne, The Rise of Sauron, laat je echter een compleet andere kant van The Lord of the Rings zien. In Rise of Sauron begint je spel namelijk op Mount Doom. Als een Nazgûl maak je een einde aan het leven van Frodo voordat hij de ring in het vuur kan gooien. Vervolgens ga je op rooftocht door Midden-Aarde om daar een einde te maken aan iedereen die ook maar een greintje goeds in zich heeft.

Nadat we een paar potjes hebben gespeeld is één ding direct duidelijk. Als je een grote Lord of the Rings-fan bent, dan moet je deze game gespeeld hebben. De hoeveelheid eenheden en bekende locaties is genoeg om je te doen vergeten dat er geen nieuwe films of boeken over dit verhaal meer uitkomen. Vooral de locaties (jammer genoeg waren er maar vier beschikbaar in onze previewversie) zien er geloofwaardig uit. Hoewel de game grafisch bij lange na niet in de buurt komt van recente toppers, bieden de omgevingen wel genoeg sfeer. Op een bepaald moment stonden we zelfs oog in oog met Saruman in zijn toren op Isengard. Als Lord of the Rings-fan krijg je dan toch wel een beetje kippenvel.

Het daarom ook jammer dat de game wel wat steken laat vallen. En dan met name op het gebied van gameplay. Zo veranderen gevechten vaak in een warboel van eenheden en is het vaak onduidelijk wat er gebeurt. We konden de game nog niet online spelen, maar als we nu al problemen hebben om alles te onderscheiden, hoe moet dat dan straks als je met een aantal spelers (maximaal zestien op Xbox Live) online gaat? Ook de verschillende vechtbewegingen van de eenheden bieden te weinig variatie om straks echt hoge ogen te gooien. Een standaard Mage heeft in feite dezelfde bewegingen als Gandalf, al zijn die van Gandalf natuurlijk een stuk krachtiger. Wat meer variatie in de beschikbare acties komt de game zeker ten goede.

Lord of the Rings: Conquest wordt ongetwijfeld een game die de franchise eer aan doet. De verschillende eenheden en locaties zullen door de fans goed gesmaakt worden. Als Pandemic de laatste paar maanden goed gebruikt om de gameplay nog een beetje af te stellen, dan spelen we straks met plezier de slag om Helm's Deep na. En met een beetje geluk wordt het aantal spelers voor de PC verhoogd, zodat die op papier epische veldslagen ook écht episch worden.