Lips is ideaal bij in een gezelschap van vijf tot zeven personen, het liefst allemaal in feeststemming en meerdere alcoholische versnaperingen bij de hand. Het is nu eenmaal een feit dat mensen eerder geneigd zijn zichzelf voor paal te zetten als ze lichtjes aangeschoten zijn. Het spel is toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen content vrij te spelen, alles is vanaf het begin af aan beschikbaar.

Bij het spelpakket krijg je twee microfoons die licht geven en tevens kunnen worden gebruikt als tamboerijn tijdens de instrumentale gedeeltes in een liedje. Beide microfoons zijn draadloos, wat menig halfdronken zangtalent een struikelpartij zal besparen. Een ander leuk voordeel van Lips is de mogelijkheid om je eigen nummers van je Ipod of cd's te gebruiken. Naast deze optie zal Microsoft de titel ook regelmatig voorzien van downloadbare content.

Kon je in andere zingspellen de computer foppen door in de microfoon te hummen en te neuriën, met Lips is dat verleden tijd. Het spel herkent namelijk de woorden die je zingt, dus je zult nu dus echt aan de bak moeten. Aan het eind van ieder nummer word je beoordeeld op ritme en op de mate waarin je zingt wat je behoort te zingen. Als je het goed hebt gedaan, word je beloond met verschillende medailles en achievements, waardoor het ook leuk is voor de perfectionisten onder ons.

Het spel kan met maximaal twee mensen tegelijk gezongen worden, maar toch kun je met zes mensen tegelijk voor de televisie bezig zijn. Vier personen kunnen met hun controller naar believen verschillende ritmes toevoegen aan het liedje, bijvoorbeeld met sambaballen. Ruwweg 25 procent van de liedjes in het spel zal afkomstig zijn van lokale artiesten, dus reken voor de Nederlandse versie maar vast op een beetje De Dijk, Hazes, Jan Smit en De Raggende Manne. Hip-hop, rap, rock, '80's en pop, Lips biedt voor ieder wat wils. Er zullen ook minigames in de uiteindelijke versie zitten, maar daar wilde Microsoft nog geen verdere informatie over geven. Ook onze vraag over toekomstige compatibiliteit van de microfoons met muziekspellen als Rock Band en Guitar Hero World Tour werd beantwoord met een "we're still looking into that".