Preview

Lego Dimensions (hands-on)

Fuseert de fysieke en digitale dimensie

Geschreven door David Kers op
Uitgever Warner Bros. stapt met Lego Dimensions in een drukbevolkte markt. Deze toys-to-life markt, waar interactieve actiefiguren digitaal in games gebruikt worden, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een miljardenindustrie, met aan het roer Activision’s Skylanders, gevolgd door het succes van Disney Infinity en Nintendo’s amiibo-figuren. Alle drie de franchise verkopen als een trein en daarom is het ook niet meer dan logisch dat Lego hier een aandeel in wil hebben. Men heeft alle ingrediënten hiervoor al in huis, maar moet deze nog wel op deze juiste wijze zien te combineren. Op een pre-E3-evenement in Los Angeles speelden we Lego Dimensions.

Ontwikkelaar Traveller’s Tales spreekt zelf van vier belangrijke elementen die Lego Dimensions tot stand laten komen. De eerste hiervan is het uitgebreide aanbod aan franchise die uitgever Warner Bros. in huis heeft. Een gigantische reeks aan strip-, film- en videogamepersonages en –werelden, dat eerder al resulteerde in de animatiefilm The Lego Movie. Net als in deze film, zien we veel van de franchise terug in Lego Dimensions. Het verhaal beslaat verschillende werelden, zoals die van The Lord of the Rings, Back to the Future, The Wizard of Oz en Scooby-Doo. Door toedoen van de kwaadaardige Lord Vortech worden de personages uit de verschillende dimensies gedwongen om onwaarschijnlijke samenwerkingsverbanden te vormen.

Scooby to the Future

Lego Dimensions speelt zoals iedere voorgaande Lego-game van TT Games, wat het tweede element is volgens de ontwikkelaar. Spelers wisselen tussen meerdere personages, gebruiken unieke krachten en wisselen tussen platform- en puzzeluitdagingen. Net als in die Lego-games, ligt de moeilijkheidsgraad hier behoorlijk laag, maar is er voor oudere spelers wel de droge humor die dankbaar gebruikmaakt van de kruisbestuiving. Zo zagen we op een gegeven moment Scooby-Doo plaatsnemen achter het stuur van de DeLorean. De herkenbare muziek van Back to the Future begon te spelen, terwijl Scooby met zijn ogen dicht de tijdmachine probeerde te besturen. Tijdens dialogen zijn de vele woordgrappen en zinspelingen ook in overvloed aanwezig.

De daadwerkelijke vernieuwing zit hem in de toevoeging van de fysieke Lego-blokjes, het derde element. De game komt bij de lancering in een Starter Pack die Lego-figuren bevat van Batman, Gandalf en Wyldstyle. Daarbij zitten er honderden bouwstenen in het pakket waarmee de Batmobile en een portal gebouwd kunnen worden. Deze portal staat centraal in en buiten de game: in-game wordt deze gebruikt als een centrale hub waarin gereisd kan worden naar andere werelden en buiten de game als ingang voor de spelfiguren. Na het bouwen van de portal gebruiken spelers deze om figuren in de game te laten verschijnen. De drie standaard figuren bevinden zich rond de portal op verschillende vlakken. Andere spelfiguren, die apart gekocht kunnen worden, zijn op ieder moment aan de game toe te voegen. Op deze manier zagen wij ook Scooby-Doo in de game opduiken, doordat we deze op de portal plaatsen.

Lego-portaal

De fysieke Lego-portal komt op verschillende manieren terug in de game. Tijdens een gevecht met de heks uit The Wizard of Oz wordt Batman geraakt, waarna het vakje op de fysieke portal rood oplicht. In de game is Batman bevroren, door hem naar een ander vakje te plaatsen, zonder rood licht, wordt hij in de game bevrijd. een ander moment treffen we een blokkade aan, een korte speurtocht levert ons de instructies op (weergegeven als een klassieke Lego-boekje) voor een alternatieve versie van de Batmobile. Door enkele Lego-blokjes te veranderen heeft onze Batmobile een sterkere bumper gekregen, waarmee we dwars door de blokkade beuken. Een leuke toevoeging, waardoor de game spelers daadwerkelijk de twee werelden laat combineren. Ook het gebruik van de verschillende franchise valt ons in positieve zin op. Zo komen we terecht in de wereld van Scooby-Doo die een tekenfilmachtige sausje heeft gekregen, waardoor het lijkt als we in één van de afleveringen terecht zijn gekomen. De missie hier is ook het helpen oplossen van een typisch Scooby-Doo-mysterie met alle grappen en grollen van dien.

Aan het begin van dit artikel spraken we over vier elementen die de game volgens ontwikkelaar TT Games zo sterk maakt: het vierde element houdt men nog even geheim. Het is echter knap om te zien hoe goed Lego Dimensions de drie andere elementen met elkaar combineert. Het uitgebreide aanbod en gebruik van de Warner Bros.-franchise, de vermakelijke Lego-gameplay en het gebruik van de fysieke Lego-blokjes zorgt ervoor dat de game alles in huis heeft om de beste Lego-game sinds tijden te worden.

We speelden de PlayStation 4-versie van Lego Dimensions. De game verschijnt op 29 september voor PlayStation 4, Xbox One, Wii U, PlayStation 3 en Xbox 360.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Dark Souls 3 wordt aangekondigd op E3' Nintendo NX draait toch niet op Android
2

Reacties op: Lego Dimensions (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ShadowX

  • 2 juni 2015 17:30
  Heb hem voor het vrouwtje in pre order staan op de Xone dies helemaal gek van dit soort games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkness2K7

  • 2 juni 2015 18:43
  zal het 4de element Lego world zijn zoals deze op steam te vinden is???
  is op zich heel logisch

  store. steampowered. com /app/ 332310/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.