Kult: Heretic Kingdoms | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Het RPG genre is een van de moeilijkste genres om je als beginnende ontwikkelaar aan te wagen. Het uitbalanceren van deze vaak gigantische games, is een hachelijke onderneming. Daarnaast willen de spelers graag een uitgebreid en intere ant verhaal, met veel karakters en locaties. Ook moet de itemkoorts en het verlangen naar een level-up hoog zijn, zodat de drang om door te spelen continu aanwezig is. Behoorlijk wat factoren dus en je moet als beginnend ontwikkelaar wel heel gek zijn om eraan te beginnen. Gelukkig is men bij het Slowaakse 3D People zo gek, want hierdoor mogen we binnenkort genieten van Kult: Heretic Kingdoms.

De naam van de ontwikkelaar, 3D People, moet voor Kult: Heretic Kingdoms vrij letterlijk opgevat worden. Het spel is namelijk grotendeels een tweedimensionale aangelegenheid, enkel de mensen en beesten zijn in 3D, een techniek die onlangs in Sacred ook al redelijk succesvol werd toegepast. De achtergronden zijn mooi ontworpen en ook de karakters zien er, vanuit een hoog camerastandpunt, goed uit. Zoom je wat verder in, dan valt het wel op dat ze soms wat detail mi en, maar erg storend is het niet. Toch is Kult geen technisch hoogstaande game; de makers hebben de meeste aandacht aan de gameplay besteed.

Bij 3D People heeft men de moeite genomen om de bestaande RPG's goed te analyseren en te bekijken op welke punten de gevestigde concepten mi chien nog wat te kort schieten. Is het rondhuppelen met een inventaris ter grootte van een vrachtcontainer, tot de nok toe gevuld met healthpotions, bijvoorbeeld wel de beste oplo ing voor het op peil houden van je gezondheid in een RPG? In Kult zijn flesjes die je gezondheid herstellen namelijk uit den boze. Men heeft ervoor gekozen de speler onuitputtelijke objecten te geven die zijn health weer op peil brengen. Wanneer je deze gebruikt, gaat je maximum hoeveelheid health echter wel omlaag. Enkel door te rusten, bijvoorbeeld bij een kampvuur of een herberg, kun je je gezondheid weer terug op het oude niveau krijgen.

Een ander aspect dat in veel RPG's opdoemt, is het beperkte gebruik van je uitrusting. De meeste spelers kiezen de sterkste objecten uit hun inventaris, trekken deze aan en pakken pas iets nieuws in de klauwen, wanneer ze een sterker object gevonden hebben. Bij Kult heeft men, om deze speelstijl te voorkomen, de Attunements in het leven geroepen. Elk object dat je in Kult vindt kan, mits je het op de goede manier gebruikt, Attuned worden. Wanneer je dat gedaan hebt, krijg je nieuwe mogelijkheden tot je beschikking. Om een object te Attunen moet je vaak over het juiste element bezitten en soms ook nog een bepaald soort wapen hanteren. Er zijn ook attunements die je enkel kunt verkrijgen, door bijvoorbeeld het object van de attunement te gebruiken, maar tegelijkertijd geen schild te dragen. Je wordt zo gedwongen om regelmatig te wi elen in je uitrusting, want zonder Attunements kom je er niet in Kult.

Twee Attunements in actie

Kult kent meer dan honderd Attunements en ze komen in allerlei soorten en maten. Zo is er de Flame Blast, waarmee je een grote vlammenzee voor je uit werpt waarmee je meerdere tegenstanders tegelijk neer kunt leggen. Soortgelijke aanvallen zijn er ook met bliksems en gifgas verkrijgbaar. Andere Attunements laten je tegenstanders verblinden, ze bevriezen of het gras onder hun voeten groeien, waardoor ze minder snel kunnen lopen. De leukste Attunements zorgen voor nieuwe aanvalstechnieken, maar er zijn ook Attunements die de eigenschappen van je karakter veranderen of verbeteren.

Attunements behoud je trouwens nadat je het voorwerp dat je Attuned hebt, weggooit. Dat is best handig, want je inventaris is behoorlijk klein in Kult. Je inventaris kent slechts 16 vakjes waar je wapens, bepantsering, ringen of edelstenen in kunt plaatsen. Door de afwezigheid van de healthpotions heb je ook niet zo heel veel ruimte nodig natuurlijk. De objecten die je aan hebt, nemen natuurlijk geen plaats in beslag in de inventaris. Het is ook mogelijk een tiental wapens of objecten aan een sneltoets te koppelen, zodat je ze raps kunt selecteren. Wat wel vreemd is, is dat het spel nog even moet laden wanneer je een wapen selecteert dat je op die locatie nog niet gebruikt hebt.

De eerste paar acts van Kult zijn behoorlijk simpel van opzet, dit om de speler niet direct af te schrikken. Het spel begint op het moment dat jij, een vrouwelijk lid van de inquisitie, en je meester, zijn aangekomen bij een nagenoeg vernietigd klooster. Je krijgt de opdracht om het zwaard van de Godslayer in het gebouw te zoeken, maar treft deze hier niet aan. Vervolgens keer je terug naar een dorp, en daar aangekomen zal je meester je aan je lot over laten. Quests verkrijg je veelal door met mensen in de omgeving te praten, en bij de hoofdquests is het vaak zo dat het volgende doel zich aandient, wanneer je de vorige volbracht hebt. Een bekend fenomeen voor mensen die al vaker RPG's gespeeld hebben. Het verhaal in Kult komt vrij langzaam op gang, maar weet je eenmaal op gang wel aardig te boeien. Je zult wel wat moeite moeten doen om in het verhaal te komen, want alle ingame gesprekken bestaan uit tekst die je zelf zult moeten lezen. Neem je hiervoor niet te moeite, dan loop je vooral doelloos quests op te lo en. Er is maar één stemacteur, Tom Baker alias Doctor Who, die enkel bij korte tu enanimaties en de questlog te horen is.

Kult kent helaas geen gigantische, naadloze spelwereld om te verkennen, maar een groot aantal locaties waartu en je via een map kunt reizen. Wel kent Kult dag- en nachtwi eling, al zorgt dit, net als bij bijvoorbeeld Morrowind, niet voor veel verschil in het gedrag van de NPC's. Wat wel goed uitgewerkt is, is de Dreamworld, een parallelle wereld waar je met een druk op de knop te allen tijde naartoe kunt. In deze bovennatuurlijke wereld tref je geen levende zielen aan, maar kun je wel een gesprekje aanknopen met overledenen of vechten met vreemde gedrochten. Verder dient de Dreamworld ook als handige vluchtroute, want de horde soldaten die op je hielen zit, zal je niet kunnen volgen in de Dreamworld. Slechts enkele wezens kunnen, net als jijzelf, tu en de Dreamworld en de echte wereld reizen. Technisch gezien is de Dreamworld trouwens niet meer dan een grafisch filter dat over de gewone spelwereld gegooid wordt, andere locaties zul je er dus niet aan treffen.

Een tweetal plaatjes uit de Dreamworld van Kult

Kult: Heretic Kingdoms is geen RPG volgens het boekje. Het vernieuwt behoorlijk binnen het RPG concept en hoopt zich daarmee van de concurrentie te onderscheiden. Het spel is voor beginners mi chien iets toegankelijker dan de kla ieke RPG's en tegelijkertijd mi chien wel net zo veelzijdig en uitdagend. De Attunements zijn in ieder geval een geweldige vondst en ook de Dreamworld is een leuk extraatje, al weet ik nog niet of de vervanging van de healthpotions zozeer een verbetering is. In plaats van heen en weer lopen naar de winkel, ga je nu op en neer naar je slaapplaats om je health weer op peil te brengen. Kult komt over een aantal weken op de markt en behoort technisch mi chien niet tot de top, maar hopelijk zorgen de conceptuele vernieuwingen er voor, dat het spel de aandacht van de RPG fanaten naar zich toe kan trekken.

Meer over Kult: Heretic Kingdoms:Kult Development Diary, Deel 1.Kult Development Diary, Deel 2.Kult Official Website
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou