Altijd al fan geweest van massale veldslagen, maar gaat je PC al smelten voordat je de intro-filmpjes gezien hebt? Het Koreaanse Phantagram doet wat velen tot voor kort onmogelijk hielden, een RTS ontwikkelen voor de console, en wel voor de Xbox. Wat kunnen we allemaal verwachten van “Kingdom Under Fire: The Crusaders”, zoals de game zo mooi heet? Gamer.nl zocht het voor je uit. Wat ging er aan vooraf?

Het verhaal van Kingdom Under Fire: The Crusaders speelt zich af in het land van Bersia. Vijftig jaar geleden raasde hier de tweede “Grote Oorlog Der Helden”. Tijdens deze vijftig jaren is het Ancient Heart, een mysterieus legendarisch artefact wat de aanleiding was van de 'Grote Oorlog', langzaam in de vergetelheid geraakt. De legendes over en herinneringen aan de verschrikkelijke krachten die verborgen zaten in het Ancient Heart, begonnen steeds meer te vervagen. Het verdwijnen van deze legendes werd nog verder aangemoedigd door het kerkelijk hof van Ecclesia. Zij beschouwden het Ancient Heart als een duivels werktuig en iedereen die meer van dit artefact wilde weten, of juist de informatie wilde verspreidden, werd zonder pardon uit hun rijk verbannen. Terwijl de voormalig vijandelijke fracties hun door de oorlog opgelopen wonden likken, viel rust en vrede als een warme deken over Bersia. Maar voor hoelang?

Zonder enige waarschuwing wordt een dorp gelegen op de grens van het heilige land Hexter – waar de rustplaats van het Ancient Heart is – aangevallen door de genadeloze orcs van het rijk van Vellond. Als reactie hierop verklaart Hironeiden, de leiders van Bersia, de oorlog aan Vellond en begint het aan de invasie van Hexter. En onder het mom van bescherming van de heilige grond, mengt ook Ecclesia zich in de strijd. Tijd voor actie dus, en dat is waar jij moet ingrijpen!

Grootschalige actie en lean-mean-killing machines

Kingdom Under Fire: The Crusaders valt te zien als een mix van Real-Time Strategy, grootschalige actie (denk aan meer dan duizend eenheden op het slagveld) en een vleugje RPG-invloed. Hierdoor wordt er een gevarieerde en interessante gameplay gecreëerd die we nog niet eerder op de Xbox hebben gezien. Het resultaat van je strijd is op meerdere manieren te beïnvloeden en hangt van veel factoren af. Denk onder andere aan de soort en hoogte van het terrein en de stand van de zon, maar ook aan de weeromstandigheden en het moraal van je troepen.

Als speler kruip je in de huid van één van de vier legendarische helden. Twee hiervan strijden voor het goede (de Human Alliance), de andere twee voor het kwade (het Dark Legion). Elke held heeft zo zijn eigen verhaallijn en unieke missies, waardoor je de game vaker uit moet spelen, wil je alles over het verhaal te weten kunnen komen. De door jouw bestuurde held loopt er natuurlijk niet zomaar bij, ook hij/zij neemt actief deel aan de strijd. Tevens beschikt de held over twee officiers die zelfstandig op het slagveld opereren en in tijden van nood door jouw held kunnen worden opgeroepen. In grootschalige 3D gevechten vecht je door letterlijk honderden vijandelijke troepen op weg naar de overwinning. Je held is overigens geen lean-mean-killing machine, het oorlogje voeren gaat een stuk gemakkelijker met een held, maar zonder een degelijk aantal eenheden ben je maar een held op sokken.

In Kingdom Under Fire: The Crusaders heb je het bevel over meer dan 30 verschillende soorten eenheden, van de ordinaire soldaat die voornamelijk dient als meatshield, tot getransformeerde monsters en overweldigende vliegende creaturen. Net als in andere RTS-games, kun je deze commando's geven om zo de overhand te krijgen op de vijand. Combinaties van eenheden leveren de grootste kans op succes. Elke succesvolle missie levert trouwens punten op, die besteed kunnen worden aan het upgraden van de held en/of de units.

Grafisch legt Kingdom Under Fire: The Crusaders de lat weer een stukje hoger op de Xbox. Op het hoogtepunt van de strijd wordt je scherm overspoeld met meer dan duizend volledig 3D geanimeerde characters. Deze massale veldslagen spelen zich af in mooi ontworpen 3D omgevingen, zoals duistere bossen en belegerde steden. Tijdens het heetst van de strijd zullen de soldaten overigens informatie en waarschuwingen overbrullen naar de rest van het peleton. Je zult dan ook weinig tot geen text-popups op het scherm kunnen verwachten.

Ook in multiplayer zal Kingdom Under Fire hoge ogen gaan scoren. Er is sprake van een vier speler skirmish mode op Xbox Live. Of dit een Hero vs. Hero battle zal worden, of complete legioenen tegen elkaar is nog niet bekend. Desalniettemin klinkt het allemaal erg interessant en lijken de graphics van hoge kwaliteit te gaan worden. Tel daar een mooie singleplayer campaign bij op, massale veldslagen die geen enkele andere console nog kan laten zien en het lijkt erop dat dit een behoorlijke klapper kan worden. Kingdom Under Fire: The Crusaders zal eind deze maand in de winkel liggen, zoals gezegd voor de Xbox. Een PC-versie staat ook op de planning, maar daar is nog vrij weinig over bekend.