Preview

E3 2015: Horizon: Zero Dawn

Guerrilla treedt buiten zijn Killzone

Geschreven door Arthur van Vliet op
Eén van de vele hoogtepunten op de E3-persconferentie van Sony PlayStation was Horizon: Zero Dawn. De nieuwe game van Amsterdamse darlings Guerrilla Games verraste vriend en vooral vijand. Was dit de ontwikkelaar van die lineaire, grauwe Killzone-games? Gamer.nl kreeg een uitgebreide presentatie.

Het is een Nederlands feestje, verpest door een Australiër van Game Informer. Lambert Wolterbeek Mulder en Jan-Bart van Beek van Guerrilla Games tonen Horizon: Zero Down achter gesloten deuren, voor Nederlandse journaille plus één. Het is de demo die we tijdens de Sony-persconferentie zagen, maar dan live gespeeld. Om maar te laten zien: Horizon draait op een PlayStation 4 en gaat er echt zo uitzien.

Kleurrijk post-apocalyptisch

We krijgen wat achtergrondinformatie. Horizon: Zero Dawn heeft een post-apocalyptische setting met een twist. De game speelt zich niet direct of vijftig jaar na de apocalyps af, maar een jaar of tweeduizend. De wolkenkrabbers van weleer staan er nog, maar zijn voor de personages in Horizon als wat de Maya-tempels nu voor ons zijn: heilige, mysterieuze plekken. In die verwilderde wereld is de mens niet meer dominant, maar kent het zijn plek tussen flora, fauna en machina. Verschil tussen robot en dier is er niet in de ogen van de mensen; zij weten niet beter dan dat de mechanische monsters onderdeel zijn van de natuur.

De mensheid is verdeeld in stammen. Hoofdpersonage Aloy maakt deel uit van de Nora-stam, een wat primitieve groepering zonder al te veel geavanceerde technologie. Zoals veel van haar stamleden is Aloy jager, en houdt ze zich bezig met het beschermen van haar dierbaren en het zoeken naar bruikbare grondstoffen.

Dat laatste is wat Aloy ook doet in de demo: ‘freeform hunting’, één van de activiteiten die je tegenkomt in de grote open wereld van Horizon: Zero Dawn. Wat wij zien is wat jullie ook zagen tijdens de persconferentie: ze besluipt een Watcher, knalt een paar Grazers overhoop voor hun Blaze (een soort groene grondstof die belangrijk is in de wereld van Horizon) en raakt uiteindelijk in gevecht met een T-Rex-achtige Thunderjaw.

Het wapenwiel opnieuw uitvinden

Horizon heeft een wapenwiel met vier kwadranten die staan voor vier wapens. In deze demo zijn dat er nog twee: de ropecaster en kruisboog. Per wapen heb je maximaal drie keuzes, die het gevecht een stukje tactiek meegeven. Denk bij de boog aan explosieve, elektronische en armor-piercing pijlen. Met de ropecaster schiet je touwen met haken om vijanden vast te pinnen, of leg je explosieve vallen tussen bijvoorbeeld twee rotsen. De verschillende soorten ammo craft je van de materialen die je loot van de machinebeesten die je doodt.

Terug naar de Thunderjaw (“hij lijkt groot, maar het is een mini-boss vergeleken bij wat je later in de game tegenkomt”, aldus Van Beek), die Aloy bestookt met hittezoekende raketten. Zaak is om eerst die kanonnen uit te schakelen. Lukt dat, dan dropt de Thunderjaw deze en kan Aloy ze oppakken en er zelf een raket mee afschieten. Met twee ‘precision shots’, een perk die de tijd doet vertragen en je extra goed laat richten, is de machine snel ontdaan van zijn grootste stootkracht. Met een paar rake elektronische pijlen wordt het beest verdoofd, de ropecaster houdt ‘m op zijn plek, en een explosieve pijl recht in het brein maakt een einde aan de Thunderjaw.

Met de actie in deze ‘rpg-light’, zoals Guerrilla het noemt, zit het wel goed. Het rpg-gedeelte bestaat uit ervaringspunten verdienen, levelen (de Aloy uit de demo is level 12, na zo’n vijf uur spelen) en skills ontwikkelen in drie richtingen: jagen, stealth en crafting. In de open wereld van Horizon kom je allerlei steden tegen, gevuld met npc’s waarmee je gesprekken voert via dialogue trees. Guerrilla kiest, kortom, voor een traditionele rpg-insteek, waardoor het automatisch de actie gevarieerd houdt en toespitst op de gewenste speelstijl van gamers. De vrijheid van Horizon is een open wereld van verschil met het lineaire knalspektakel van Killzone.

Op volle kracht

Horizon: Zero Dawn is meer scifi dan fantasy. Het vertelt een verhaal over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de wereld. Hoe dan, vragen we. Dat ga je zelf meemaken, antwoordt Guerrilla. Met de nodige zelfspot noemt de ontwikkelaar het een ‘belachelijke vooronderstelling’: vikings en machines in één wereld. Maar het hoe en wat gaan de Nederlanders niet uit de doeken doen, zelfs niet in toekomstige trailers en interviews.

Guerrilla heeft zich lang stil moeten houden over Horizon: Zero Dawn. De game werd in 2010 al gepitcht en ging datzelfde jaar in ontwikkeling. Sinds de release van Killzone: Shadowfall werkt het team op volle kracht aan de nieuwe IP. Wanneer Horizon verschijnt in 2016 staat er dus zo’n zes jaar ontwikkeltijd op de teller. Nu is de game nog in pre-alfafase, maar ziet het er al zo goed uit dat de komende wachttijd moeilijk valt op te brengen. Met de release voorlopig nog niet aan de horizon zetten we daarom de trailer nog maar eens aan.

Horizon: Zero Dawn verschijnt in 2016 exclusief voor PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Win een Micromedia-gamespakket Guerrilla zendt Horizon: Zero Dawn-livestream uit op Twitch
18

Reacties op: E3 2015: Horizon: Zero Dawn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Wormpaul

  • 19 juni 2015 15:11
  Ben benieuwd, nog steeds lastig om te geloven dat de game echt zo gaat draaien op een PS4 (en dan wel vloeiend en in open-wereld) maar mocht dat zo zijn dan hebben we te maken met de mooiste game van deze generatie.

  Qua gameplay & setting is het niet helemaal mijn ding denk ik nu maar mocht het iets meer Far Cry zijn en iets minder The Witcher achtig dan laat ik me graag verassen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 19 juni 2015 15:39
  Ik verwacht dat er nog wel een downgrade zal volgen eigenlijk. Dit is mij allemaal net wat te gelikt. Maar wie weet; we zullen het zien. Killzone: Shadowfall ziet er ook al erg mooi uit, dus bij Guerrilla kunnen ze wel wat qua graphics. Ze nemen de tijd voor deze game en hebben natuurlijk de directe link met Sony als first-party developer, wat allemaal de kwaliteit ten goede kan komen. Zelfs als blijkt dat de grafische instellingen allemaal een tandje terug moeten, dan zal het alsnog wel een mooie game worden.

  Hoe dan ook heeft deze game mijn interesse zeker te pakken. De setting, gameplay en karakters spreken me erg aan. Ook mooi om te lezen dat er dialoog en NPC's in de game zitten; dat geeft een stuk meer interactie en diepgang dan alleen points of interest op een kaart.

  Sony heeft met hun persconferentie een aantal toffe dingen laten zien, met o.a. The Last Guardian, FF7, Uncharted 4 en deze titel. Het enige nadeel is dat ze allemaal qua release nog best lang op zich laten wachten. Het aantal grote AAA-exclusives blijft laag de komende tijd. Maar ja, er zijn zat goede multiplatform-games en ik ben toch anti-exclusive, dus ik vind het wel prima. Met Horizon in het vooruitzicht zal (eind) 2016 in elk geval interessant worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 19 juni 2015 15:23
  The Last Guardian was een verrassing.. maar toch geen verrassing.. Maar Horizon was *DE* verrassing van de hele E3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WijvanWCeend

  • 19 juni 2015 15:43
  Ik ben echt heel benieuwd hoe deze game zich gaat ontwikkelen. Ik denk persoonlijk dat het qua downgrades wel mee gaat vallen. Als je zag wat KZ: Shadowfall al kon in deze engine, denk ik dat dit wel een vrij goede weergave is van de huidige state of the art.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 19 juni 2015 16:23
  Ik sta te popelen om deze game te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 19 juni 2015 16:24
  sorry, dubbel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 19 juni 2015 18:33
  Dikke jawdrop hier… fckin hell wat een vette gameplay!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 19 juni 2015 19:05
  Een game om naar uit te kijken in 2016.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grav3

  • 19 juni 2015 19:31
  Nice, weer een reden om tot aanschaf van een PS4 over te gaan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 19 juni 2015 19:52
  Ben benieuwd. Zeker in de gaten houden. De setting vind ik erg tof. Ben eigenlijk nu al benieuwd waarom er in die wereld nog wel machinemonsters zijn, terwijl steden totaal overwoekerd zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 19 juni 2015 21:11
  DIt spel ademt de sfeer uit van een combinatie van The last of us en Enslaved: Odyssey to the West. Kan niet wachten tot dat ik mijn handen hier aan kan branden. Guerilla is wel 1 van mijn favoriete ontwikkelaars. @Lees Guerilla, mochten jullie iemand nodig hebben voor het testen van dit spel. Ik ben de meest kritische gamer van Nederland. Ben beschikbaar :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 20 juni 2015 01:44
  Tijdens en na de presentatie wist ik niet zo goed wat ik er van moest denken. Maar nu ik de trailer nog een paar keer heb bekeken, is dit samen met Fallout 4 de beste game van de beurs voor mij persoonlijk.

  Ik hoop dat Guerrilla er nu wel in slaagt om verhaal en gameplay op een even hoog niveau als de graphics te krijgen. Volgens mij de enige reden waarom ze nog niet het aanzien van een Naughty Dog hebben.

  Ik begreep dat ze ook personeel van CD Projekt Red hebben aangetrokken voor deze game? Hopen dat het goed uitpakt.

  Dan heeft Sony goud in handen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 20 juni 2015 07:57
  Tussen al dat mooie nieuws van de afgelopen week en veel te weinig tijd had ik deze even links laten liggen.

  Nu eens onder de loop genomen en man wat vet is dit zeg! Een Nederlandse studio waar we met recht trots op mogen zijn!

  Hier kijk ik nou naar uit, zelfs als het een downgrade krijgt, dan nog ziet de gameplay er erg gelikt uit. Kunnen een hoop studios van leren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 20 juni 2015 08:51
  Eigenlijk een soort van Aztec verhaal meets Dragonball GT. Giro's planeet. Wie weet waar ze hun inspiratie vandaan hebben gehaald, daar ben ik erg benieuwd naar. Terminator zou ook heel goed kunnen.

  Deze game staat bij mij op nr 2 van mn verlanglijstje, Fallout 4 op 1 en Star Wars: Battlefront op 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 20 juni 2015 15:22
  Niet bedoeld om te zeiken. Maar het is Giru niet Giro ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 20 juni 2015 10:27
  WoW! zat wel ff adembenemend te kijken hoor, ziet er echt fantastisch uit ! doet me een bklein beetje denken aan Shadow of the collusus meets Heavenly sword :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 21 juni 2015 02:47
  Zo alles wat hier staat in text, is hetzelfde filmpje wat je zag op de E3.

  Right

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Flessuh

  • 24 juni 2015 08:12
  Met dit soort titels wordt ik als PC gamer wel wat jaloers op de PS4…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.