Preview
Horizon Zero Dawn

Horizon: Zero Dawn (hands-on)

Universummum

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Na jaren Killzone gloort er eindelijk een nieuw intellectueel eigendom aan de horizon van het Amsterdamse Grachtenpand waar Guerrilla gevestigd zit. Al sinds de aankondiging van Horizon: Zero Dawn kijken we vol verwondering uit naar wat ze daar toch in hemelsnaam aan het doen zijn. Dezelfde studio die voorheen toch een beetje leek te blijven hangen in oorlogsclichés, heeft nu vanaf het nulpunt een intrigerend universum geschapen dat meteen authentiek aanvoelt. 

Als we even mogen filosoferen: wellicht is het de locatie. Een studio die van alle technologische hoogstandjes van het huidige decennia is voorzien, te midden van allerlei grachtenpandjes die zo scheef staan dat je je met recht zorgen mag maken of ze binnenkort niet als grote dominostenen omvallen. De toekomst omringd door het verleden, precise wat de spelwereld van Horizon: Zero Dawn belooft. Of misschien is het omdat ze de hoofdschrijver van Fallout: New Vegas hebben ingehuurd. Wie zal het zeggen.

Horizon Zero Dawn

Verwarring

Wat vaststaat is dat het universum van Zero Dawn zoals dat tot dusver door Guerrilla geschetst is nu nog eerder verwarring dan duidelijkheid schept. Waarom ziet de wereld eruit alsof deze enkel bevolkt wordt door stammen uit het stenen tijdperk, maar lopen er overal hypermoderne mechanische wezens rond? En wat is de corruptie die de anders vrij vredige robots teistert en transformeert tot beestachtige Terminators?

Het zijn overpeinzingen die je niet echt kunt delen met de ontwikkelaars tijdens een korte vraag- en antwoordsessie. Althans, dergelijke existentiële vragen mogen wel gesteld worden, maar antwoorden blijven grotendeels uit. Dan kun je nog net zo Nederlands zijn als de art director die voor je staat, dat gemeenschappelijke gevoel terwijl je duizenden kilometers verderop zit brengt je nauwelijks verder dan “vanzelfsprekend kom je later in het spel meer te weten over wat er gaande is”. 

Horizon Zero Dawn
Horizon Zero Dawn
Horizon Zero Dawn

Logisch ook, want dat is deels de aantrekkingskracht van het verhaal. Als de jager Aloy zul je gaandeweg steeds meer leren over de wereld waar ook zij een onlosmakelijk deel van uitmaakt. Ondertussen ontrafelt zich ook de geschiedenis van Aloy zelf, want de stoere boogschutter weet bar weinig over haar herkomst. Dat zij bestaat in de wereld van Horizon: Zero Dawn voelt voor haar veel vreemder dan al die robots die in het rond paraderen. Het is echt hun leefomgeving, dat merk je wel aan het territoriale gedrag dat ze vertonen als je te dicht in de buurt komt. Maar wat Aloy er dan precies doet en moet?

Het voordeel van zoveel onwetendheid, is dat je het als speler gelijktijdig met het hoofdpersonage kunt ontdekken. Je bent geen continue onwetende dan wel alwetende toeschouwer. Zodra zij iets leert over de historie van de inmiddels vrijwel verlaten aarde, weet jij het ook. En andersom. Horizon belooft daarom een ware ontdekkingsreis te worden, hopelijk ook met een bevredigende eindbestemming. Tot het zover is, kun je nog alle kanten op. De open wereld moet je de ruimte gaan bieden om in iedere richting te lopen. Je kunt niet gelijk overal verder, want sommige latere gebieden zullen om geografische redenen nog onbereikbaar zijn aan het begin. Sowieso heeft ieder gebied een eigen ecosysteem dat past bij het moment dat je er hoort te komen. Dus het kan zomaar zijn dat de robots die er rondlopen nog veel te sterk zijn voor je. Je zou er in theorie heen kunnen gaan, maar veel ga je er niet klaarspelen.

Aftasten

Horizon is vooral een kwestie van aftasten: leren welke robots waar leven, of ze gevaarlijk zijn, uit wat voor componenten ze bestaan en hoe je die het beste kunt bemachtigen. Soms kan dat vrij vredig. Eén manier is om Shellwalkers, het elektrische equivalent van pakezels, tijdelijk uit te schakelen door ze met een speciaal soort pijl te raken. Vervolgens kun je, mits je snel genoeg bent, de buit die ze op hun rug hebben al afhandig maken. Verder komt er geen geweld aan te pas. Maar iedere robot gedraagt zich weer anders. Wellicht zit er niets anders op dan ze stukje bij beetje te ontmantelen. Dat kan met groot geschut door een bom tot ontploffing te brengen. 

Horizon Zero Dawn

Of je doet het subtieler en werkt het gevaarte naar de grond door strategisch spanbandjes op de robot af te schieten. Dat beperkt je vijand meteen al in zijn bewegingsvrijheid, en met ieder doeltreffend schot wordt het moeilijker voor ze om zich nog los te worstelen. Tot ze zonder uitweg ter aarde storten. Maar ook dan zijn er nog opties. Je kunt ze uit hun lijden verlossen, laten liggen of herprogrammeren. Uiteindelijk is iedere robot te hacken, aldus Guerrilla. Maar de effecten daarvan lopen uiteen. Tot nu toe hebben we alleen gezien dat je een van de beesten als vervoermiddel kunt gebruiken.

Wie een beetje fantaseert, bedenkt zo nog tien manieren om de robots voor eigen gewin in te zetten. Hopelijk kun je als Aloy het elektronische ecosysteem steeds verder naar je hand zetten. De korte hands-on demo biedt alvast hoop. Want hoe eindeloos de mogelijkheden ook lijken, je hebt de middelen om er op te anticiperen. Na vijf minuten hadden we de complex ogende besturing al onder de knie en waren we volop aan het experimenteren, met succes. En meer kun je niet wensen.

Horizon: Zero Dawn is vanaf 1 maart 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Rocket League-update voegt Neo Tokyo-arena toe Warcraft is de meest succesvolle gamefilm ooit
44

Reacties op: Horizon: Zero Dawn (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    ErikNus

    • 21 juni 2016 18:39
    @timtim96 Nee snap ik, maar als we een bericht verwijderen, gaan ook alle antwoorden daarop weg. Dat bedoelde ik te zeggen :-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • RavenMMG

    • 21 juni 2016 15:02
    En nu wordt opeens niet vergeleken met recore, maar een echte preview geplaatst

    Jullie partijdigheid hebben jullie dik bewezen nu

    En dan lopen jullie dat artikel op belachelijke manieren te verdedigen
    Journalistiek pfff slap excuus

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • blowke

    • 21 juni 2016 15:18
    @RavenMMG

    Precies dit!
    Ik hecht nu nooit meer waarde aan de mening van een moderator oid.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    vikey

    • 21 juni 2016 15:32
    @RavenMMG , @ShadowX en @ blowke en al die andere huilers ga toch een andere gamesite opzoeken als jullie dit allemaal niet aanstaan maar stop eens met janken shittt niet normaal meer hahahah het is hun site ze mogen zelf wel bepalen wat ze erop willen gooien en wat niet en welke comments ze willen verwijderen of aanpassen en welke niet. Maak zelf een game site dan mogen/kunnen jullie dat ook doen :D

    Ontopic: game lijkt me wel leuk maar geen instant buy wacht de reviews even af

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Koekjebyte

    • 21 juni 2016 16:05
    Moderaten wat viel er dan te moderaten er was een discussie onstaan waarom er voor Horizon wel een gewone preview geschreven wordt en bij Recore niet daarin werdt alleen maar verteld waarom Horizon beter was niks over de game zelf.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MikkelE30

    • 21 juni 2016 16:28
    @Koekjebyte Dit exact. Gamer, verklaar jullie!

    Trek dit eens door naar Gran Turismo/Forza of Battlefield/COD. Denken jullie nou echt dat je er dan mee wegkomt om dan zo'n preview uit te brengen? Recore is een game waar veel mensen naar uitkijken, we zijn echt afgescheept met een paar regels gelijkenissen tussen Horizon/Recore en dat was het dan.

    IGN NL begint steeds beter te worden, step your game up gamer want anders zijn we weg. Ik kom hier al sinds de begindagen van gamer en dit is van het niveau van de Modern Warfare 2 review die een 10 kreeg!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Grohe

    • 21 juni 2016 16:34
    @MikkelE30,

    mensen die constant zeuren kunnen we missen als kiespijn. Veel plezier op IGN NL, kom hier gelieve niet meer terug. Bye bye :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MikkelE30

    • 21 juni 2016 18:40
    Ik kan helaas m'n profiel niet verwijderen, of ik kan de knop in ieder geval niet vinden.. BIj deze mag gamer hem verwijderen, jullie zullen me vast niet missen maar ik gamer ook niet:)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 21 juni 2016 16:45
    @MikkelE30 "we"

    bedoel je die fanclub die bij elk wissewassie kompleet over de zeik gaan omdat gamer.nl's mening niet strookt met hun eigen (waan)beeld ??

    Nou, doei dan!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    vikey

    • 21 juni 2016 16:30
    @Koekjebyte Ze hebben mede daarom waarschijnlijk t ook van preview naar mini preview veranderd wat betreft Recore. Verder zie ik t hele probleem niet ze hebben een wat mindere ''mini'' preview geschreven dat klopt ga ik ook niet ontkennen maar om t nou in meerdere topics elke keer erover op terug te komen smh beetje overbodig lijkt mij. Een foutje/mindere goede review schrijven kan gebeuren toch. Zitten jullie nou serieus te wachten op t moment dat gamer.nl hun excuses gaan geven? Ik hoop echt dat nooit gaat gebeuren want dan verlagen ze zichzelf op t niveau van sommige bezoekers (niet jij btw) bij gamer.nl die alleen maar uit zijn om mensen te irriteren of te trollen met hun zielige opmerkingen. Een discussie is leuk en aardig maar sommige bezoekers zijn niet meer uit op een fatsoenlijke discussie te voeren maar gewoon uit op trollen en irritatie optewekken op de rest van de bezoekers en/of medewerkers van gamer.nl.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 21 juni 2016 16:46
    @vikey het is niet veranderd hoor, het was vanaf het begin al een minipreview.
    Verder weet ik niet wat we zouden moeten verklaren, je kunt t een mindere preview vinden, dat is je goed recht, en dank voor de feedback. Volgende keer hopen we iedereen weer te plezieren. maar om dan in meerdere topics meerdere malen te lopen vragen om verklaringen, daar zie ik het nut niet zo van in.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    unipro81

    • 22 juni 2016 12:41
    @ErikNus

    respect :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Grohe

    • 21 juni 2016 16:32
    Goed stuk gamer.nl Vind jullie schrijfstijl en kwaliteit met de dag stijgen :) Lijkt me een pareltje deze game. Veel beter dan bijv. Recore van de Xbox :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 21 juni 2016 16:46
    @Grohe ok grohe, je hoeft ook weer niet zo uit te lokken he.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    timtim96

    • 21 juni 2016 17:09
    @ErikNus that's all he does. Maar @Grohe , ik ben wel benieuwd wanneer hier weer een nieuwe film van komt, jij niet?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Grohe

    • 21 juni 2016 19:17
    @timtim96,

    Hoezo zou er hier een film van komen? Dat is alleen met Ubisoft games. Rare reactie van jou dus :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    timtim96

    • 21 juni 2016 20:02
    @Grohe ik dacht in het ritueel Sony ophemelen, Microsoft de grond in stampen, Ubisoft afkraken je nu bij je standaard 'filmcomment' aan was gekomen. Ik had het mis.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Grohe

    • 21 juni 2016 20:48
    @timtim96,

    je had het idd mis. Kennelijk ga je met de verkeerde verwachtingen een persoon tegemoet. Jammer die vooroordelen, dat maakt de community er niet gezelliger op :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    timtim96

    • 21 juni 2016 23:19
    @Grohe hihi dat juist jij dit moet zeggen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Grohe

    • 22 juni 2016 05:09
    @timtim96,

    Goed verhaal, lkkr kort.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.