Preview
hollow knight silksong

Hollow Knight: Silksong is allesbehalve een makkelijk vervolg

Genoeg nieuws, maar de kern blijft intact

Geschreven door Michel Musters op
Wat ooit begon als een uitbreiding voor Hollow Knight, is uitgegroeid een compleet vervolg. Hollow Knight: Silksong is een volledig nieuwe game die de beste elementen uit het origineel pakt en daar een hele hoop unieke eigenschappen aan toevoegt.

Hollow Knight is een van de meest geprezen indiegames van de afgelopen jaren. Haast iedereen die het spel speelt, is vol lof (zie de recensie van Thijs en de column van ondergetekende). In deze metroidvania verken je een ondergrondse insectenwereld en worden rustgevende wandeltochten door de prachtigste omgevingen afgewisseld met waanzinnig uitdagende platformgedeeltes en eindbaasgevechten. De gameplay, het visuele stijltje, de muziek en de wereldverkenning komen perfect samen in een magisch avontuur van tientallen uren, dat je als pc- of consolegamer niet mag missen.

Die tientallen uren aan speelplezier vallen des te meer op omdat het spel spotgoedkoop is en de kern van het ontwikkelteam maar uit drie leden bestaat. Alsof zij nog geen dief van hun eigen portemonnee zijn, hebben ze tijdens de Kickstarter-campagne ook een hele sloot aan downloadbare content voor na de release beloofd. De meeste dlc is al uit, alleen Silksong stond nog op de planning. De ambitie van Team Cherry bleek echter zo groot, dat ze Silksong hebben omgevormd tot een compleet vervolg. Met de Switch-versie konden we tijdens Gamescom alvast even stoeien.

hollow knight silksong

Gracieuze Hornet

De ontwikkelaar rust overduidelijk niet op zijn lauweren, want in Silksong bestuur je niet de schattige, naamloze Knight, maar Hornet, een personage dat met haar scherpe naald dienstdoet als de beschermvrouwe van Hollownest. In de eerste Hollow Knight nam je het al een paar keer tegen haar op in behoorlijk intense gevechten – haar zelf besturen overtreft alle verwachtingen. Gracieus en soepel springt en rent ze over het scherm.

Hornet is een stuk flexibeler en atletischer dan de Knight. Ze kan aan richels hangen en zichzelf vervolgens omhoogtrekken, en beweegt zich pijlsnel rond waardoor lange tochten door de spelwereld minder monotoon aanvoelen. Ook haar naald is een stuk langer dan de veredelde tandenstoker van het hoofdpersonage uit het origineel. Met een agressieve diagonale aanvalsmove komt ze sterker en zelfverzekerder over dan de oude vertrouwde Knight.

hollow knight silksong

Je kunt de zompige lucht haast ruiken

De spelwereld van Silksong is compleet nieuw. Het gigantische en gevarieerde Hollownest wordt ingeruild voor een mysterieuze nieuwe omgeving. Waar je je in Hollow Knight steeds dieper in de duistere gangenstelsels van het koninkrijk groef, is het doel van Silksong om naar de top van de spelwereld toe te werken. Het geeft het spel meteen een andere dynamiek die ook beter past bij de grote sprongen en hangmanoeuvres van Hornet.

Toch voelden de gebieden die we in de demo verkenden – Moss Grotto en Deep Docks – vertrouwd aan. Een grotere focus op verticale verkenning daargelaten, blinken de gebieden nog altijd uit in hun eenvoud. Vergis je niet: hoewel de visuele stijl van de Hollow Knight-games in één oogopslag simpel overkomt, zit de wereld vol met kleine details de sfeer bepalen. Moss Grotto is daar een perfect voorbeeld van, met de mossige oppervlaktes en flora die je direct het gevoel geven in een natuurgebied rond te lopen. Je kunt de zompige lucht haast ruiken.

hollow knight silksong

Oud en nieuw

Ook de rest van Silksong is een fijne mengelmoes tussen herkenbare elementen uit het origineel en originele nieuwe vondsten. De manier waarop je de spelwereld verkent – een nieuw gebied binnenkomen zonder map, eerst de mapmaker vinden en vervolgens pas weten waar je precies bent in de spelwereld – blijft volgens Team Cherry intact. Wel anders is de manier waarop je je gezondheid aanvult. In Hollow Knight gebruik je regelmatig je focus-move om zo je levensbalk weer van energie te voorzien. In Silksong doe je dit met zijde. Door je te focussen vul je meteen drie levensicoontjes aan. De keerzijde is dat je zijdemeter eerst helemaal vol moet zijn voordat je dit kunt doen. Dat verandert de balans van elk gevecht direct.

Verder lijkt Silksong vooral te bieden waar fans van het origineel geen genoeg van kunnen krijgen: pittige eindbazen en een spelwereld waarbij je geen idee hebt wat er op het volgende scherm op je te wachten staat. Hollow Knight prikkelt van begin tot eind de fantasie en Silksong gaat, uitgaande van deze speelsessie, hetzelfde doen. Nu nog een releasedatum en het avontuur kan weer beginnen.

Hollow Knight: Silksong komt op een nog onbekende datum uit voor pc en Switch. Ergens na de lancering verschijnt het spel ook op PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Death Stranding oogt saai'- Gamer.nl Podcast 241 Nieuws van de week: Gears Pop! niet naar Nederland en Xbox luistert mee
4

Reacties op: Hollow Knight: Silksong is allesbehalve een makkelijk vervolg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Sander999

  • 25 augustus 2019 11:13
  Potverdikkeme wat heb ik hier zin in. Deel 1 was zo schandalig laag geprijsd dat ik ‘m voor de PC, PS4 en Switch heb gekocht. Wat een fantastische game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 25 augustus 2019 14:37
  Precies, ik hou van Hollow Knight. Daar kunnen al die grote AAA studio's een dikke punt aan zuigen. Dit is gamen pur sang. Voor mij
  @Sander999

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 26 augustus 2019 08:06
  is toch niet nornaal hoe goed Team Cherry is? ze hebben een product in handen waar ze ZOVEEL meer geld kunnen voor vragen, ze hebben alle dlc gratis uitgebracht waar ze ook makkelijk geld voor hadden kunnen vragen…. en dan ook nog eens 1 van de beste games uit brengen in de afgelopen jaren. serieus, dat is echt niet normaal haha!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lync

  • 26 augustus 2019 11:43
  Kan niet wachten. Team Cherry is uniek op alle vlakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.