1) Het breken van de nek

Een klassieker, zeker in stealthgames. Het kunnen breken van de nek ontbreekt vandaar ook niet in Absolution. De move kent een twist. Wanneer je achter je slachtoffer staat, kun je niet gelijk zijn nek omdraaien. Je moet het doelwit eerst op de grond overmeesteren door herhaaldelijk op X te drukken, pas daarna sla je toe door met een druk op de Y-knop de nekwervel te verdraaien. Een beetje loos.

2) Fiber wire

Een Hitman-klassieker: de fiber wire. Met dit dunne touwtje wurgt Agent 47 zijn tegenstanders geruisloos van achteren, waarna ze binnen vijf seconden dood zijn (een beetje onrealistisch, maar afijn, het blijft een spel natuurlijk). Nieuw is de mogelijkheid zojuist gewurgde tegenstanders met de fiber wire nog om hun nek te verslepen. Handig.

3) Point Shooting

Als de nood aan de man is en sluipen geen nut meer heeft, kan Agent 47 een beroep doen op Point Shooting. Dit systeem ken je wellicht uit een andere stealthgame met actiespelinvloeden: Splinter Cell Conviction. Het principe is simpel: bij het inschakelen van Point Shooting staat het beeld even stil en kun je verschillende punten op het scherm taggen. Het kale hoofdpersonage zal daarna op die aangegeven punten schieten, waardoor je bijvoorbeeld vijf tegenstanders in één keer (en met een coole montage) uitschakelt.


4) Het schone schot

Een goede headshot maken is bevredigend, zeker in Hitman Absolution. Bij een ‘Clean kill’ schiet je een nietsvermoedende tegenstander in het hoofd zonder dat iemand daar erg in heeft. Het beeld vertraagt vervolgens, waardoor je geslaagde headshot stijlvol in beeld gebracht wordt.

5) Een klein duwtje

Als je een slachtoffer hebt gemaakt, moet je zijn of haar lijk geruisloos dumpen. Je wilt immers niet dat een bewaker of omwonende het lijkt vindt en alarm slaat. Vandaar dat ieder level stikt van de kasten en kisten waarin je lichamen kwijt kunt. Leuker is het om je in één keer van je tegenstanders te ontdoen, bijvoorbeeld door ze in levende lijve over een railing in de zee te werpen of uit het raam van een flat te duwen.

6) Over een muurtje trekken

Agent 47 kan voor het eerst dekking zoeken dankzij een coversysteem, wat ook nieuwe moordmogelijkheden met zich meebrengt. Als je je bijvoorbeeld verschuilt achter een laag muurtje terwijl er aan de andere kant een vijand nadert, kun je die geruisloos en plots over het muurtje trekken, waarna Agent 47 nonchalant de nekwervel van zijn tegenstander breekt.

7) De executie

Met het geweer ter hand kun je van een afstandje voor de clean kill gaan, maar het is ook mogelijk je tegenstander van achter te besluipen en met de X-knop een ‘Execution’ in te zetten. Agent 47 houdt zijn hand dan voor de mond van zijn slachtoffer en schiet hem door zijn rug in het hart.

8) Mesje werpen

Agent 47 kan objecten oppakken en wegwerpen ter afleiding van tegenstanders. Enkele van die objecten kunnen fataal zijn, waaronder messen en - nog een tikkeltje bloederiger - hakbijlen. Wanneer je met een mes of bijl ter hand neemt en mikt op het hoofd van een tegenstander, kleurt het boogje rood. Dit houdt in dat je worp fataal is, al laat een bijl of mes in het achterhoofd dat natuurlijk al raden.

9) Scrimmage

Als Agent 47 weinig zin heeft om het rustig aan te doen, kan hij ook de rechtstreekse confrontatie aangaan. Dat eindigt dan vaak in een vuistgevecht waarbij je op het juiste moment de juiste knoppen in moet drukken (helaas, want wij zijn niet zo van de quick-time events). Overigens kom je dan zelden als echte winnaar uit de bus, gezien er aan het eind van zo’n confrontatie altijd wel een groepje bewakers onderweg is om je met kogels te doorzeven.

10) Verkleed vermoorden

Het verkleden van Agent 47 is ook in Absolution weer een belangrijk onderdeel van de gameplay. Het helpt hem sommige gebieden makkelijker te bereiken en tegenstanders simpeler uit te schakelen. Overigens is het dragen van bijvoorbeeld een politie-uniform geen vrijbrief te gaan en staan waar je maar wilt. Agent 47 wordt dankzij zijn kale kop en kenmerkende tatoeage na verloop van tijd altijd herkend.

11) Vergiftigen

Het vergiftigen van tegenstanders kennen we al uit eerdere delen. In Absolution kom je in een bepaald scenario terecht waarin de charme van deze methode perfect wordt geïllustreerd. Zo moet je in een overbevolkt plein in China Town één bewaakt doelwit uitschakelen. Het is dan mogelijk jezelf als kok te verkleden door een kostuum te jatten en vervolgens in de keuken giftige vis te verwerken in de maaltijd van je slachtoffer. Maar je kunt het gif ook elders kwijt, bijvoorbeeld in de cokebuil van je doelwit. Minder chique, maar even effectief.

12) BOEM!

Datzelfde personage kun je ook op een wat snellere en gemakkelijkere manier omleggen. Aan het uiteinde van het plein staat namelijk zijn auto geparkeerd. Het is mogelijk het autoalarm af te laten gaan, waarna je doelwit naar zijn wagen toe loopt om te controleren of alles wel pluis is. Je kunt hem dan geruisloos afmaken, of je blaast zijn auto op door middel van een bom die nabij het voertuig ligt. Keuze genoeg.