De grabbelbak “Tweede Wereldoorlog” levert bij iedere greep wel een nieuw avontuur op. We hebben al ontelbaar vaak als soldaat het slagveld mogen betreden, zowel door de ogen van de krijger, als via een vogelperspectief in strategievorm. Ook Codemasters richt zich met Heroes of the Pacific op de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, maar dan wel op een heel andere manier. Vanuit de cockpit van tal van vliegende vechtmachines wordt ons een verhaal over de aanval op Pearl Harbor en de daarop volgende conflicten verteld.

Heroes of the Pacific is een vliegsimulator die zowel op een arcade als op een realistische manier gespeeld kan worden. Je krijgt voordat je gaat vliegen de keuze tussen deze twee speelstijlen, wat direct impact heeft op de manier waarop de game bestuurd wordt en daarna samenhangend het gemak waarmee je door de lucht vliegt. Met de arcade besturing heb je het toestel in no-time in de lucht hangen en kun je zonder je zorgen maken al het vijandelijk gespuis aan gort knallen. Wat voor ruk je ook aan de knuppel geeft, het beestje blijft altijd onder controle.

Ben je een echte bikkel, dan ga je voor de realistische manier van vliegen. Je hebt bij deze besturing ook te maken met de vinnen op je vliegtuig en de natuurkundige wetten van lucht en zwaartekracht. Ofwel: honderdtachtig graden met een looping is alleen voor de echte vakmannen weggelegd en vereist uiterste inspanning. Ook het volgen van tegenstanders in de lucht is moeilijker, doordat je schietknuppel niet alle directies kan bereiken. Je moet zowel je vliegtuig, als de tegenstander nauwlettend in de gaten houden.

Heroes of the Pacific is erg strak aangekleed met cartooneske menu's, die in de sfeer van Amerikaanse aanplakbiljetten vormgegeven zijn. Ook zitten de menu's helder in elkaar en vlieg je vliegensvlug richting je cockpit. De singleplayer van het spel bestaat uit een aantal missies die door middel van een verhaal aan elkaar geregen worden. Je speelt een piloot die zijn broer vermoord heeft zien worden door de Japanners tijdens de aanval op Pearl Harbor en hierdoor alles op alles zet om de Japanse luchtmacht te kleineren.

De missies in het spel zijn gevarieerd. De ene keer vlieg je met een bommenwerper rond om een vijandelijk depot op land te bombarderen en in een volgende missie mag je weer met tientallen andere vliegtuigen een luchtduel uitvechten. De diversiteit aan vliegtuigen en doelen houden het spel lekker fris en zorgen er ook voor dat het spel interessant blijft. Bij je honderdste neergeschoten vliegtuig, zou je het namelijk wel voor gezien houden. Deze fout maakt Heroes of the Pacific niet.

Grafisch oogt de game goed. De gedetailleerde en nauwkeurig nagebootste vliegtuigen zoefen heerlijk door de lucht en ook de objecten op land vallen niet negatief op. Daarnaast zorgen de straalmotoren voor mooie strepen in de lucht en worden er na verloop van strijd, prachtige fresco's in de lucht getekend. Ook het geluid helpt mee sfeer te creëren, door brullende motoren te verrijken met epische achtergrondmuziek. Het resultaat is een indrukwekkend geheel, dat de zintuigen best pleziert.

Naast een vermakelijke singleplayer, biedt Heroes of the Pacific ook een multiplayer mode aan. Hoewel we deze in de previewversie nog niet helemaal konden testen, lijkt de gameplay van het spel zich perfect te lenen voor online actie. In totaal kunnen er maximaal acht spelers online tegelijk elkaar naar de Filistijnen schieten. Of de gameplay bij dit aantal spelers zonder lag intact blijft, zullen we bij het spelen van de reviewversie wel te weten komen. Tot dat moment biedt de previewversie ons reden genoeg deze titel met een scherp oog in de gaten te houden.