Free Radical kennen we vooral van de Timesplitters-reeks. Een drietal erg geslaagde multiplayer-shooters op de consoles. Tevens was deze ontwikkelaar verantwoordelijk voor het innoverende Second Sight. Hun games kenmerkten zich tot nog toe door hun lichte cartoony uiterlijk. Nu met de game Haze, stappen ze daar van af en mogen we een meer realistische stijl verwachten.

Als je Haze zo bekijkt zonder enige voorkennis, dan zou je denken dat het hier om een standaard FPS gaat in de zo bekende futuristische setting. Als je weet dat de FPS-kunstenaars van Free Radical achter de game zitten, dan raak je echter toch wel geïntereseerd. Hun portfolio gaat namelijk nog verder dan Timesplitters. Vroeger waren een aantal centrale figuren nog onderdeel van Rare, alwaar ze meewerkten aan klassiekers als Goldeneye en Perfect Dark. Genoeg ervaring met het genre dus.

Haze speelt zich 25 jaar in de toekomst af. Regeringen hebben legers overgeheveld naar onafhankelijke multinationals, waardoor deze bedrijven nog meer macht hebben gekregen. Jij speelt als Jake Carpenter, een nieuwe rekruut in het Mantel leger. Je kunt de Mantel Corporation vergelijken met de NAVO en de VN. Dankzij hun high-tech voertuigen, dodelijke wapenarsenaal en prestatieverhogende biomedische ondersteuning, boezemen ze angst in bij terroristen en dictators. Je wordt op een missie gestuurd naar een Zuid-Amerikaans land, waar een oorlog woedt en waar je het rebellenleger van The Promise Hand een halt moet toeroepen.

Niets is echter wat het lijkt en Free Radical zal zoals verwacht een flinke draai aan dit geheel geven waardoor alles in een geheel ander daglicht wordt gesteld. Vanzelfsprekend wilde men hier niets over kwijt, daar zul je helemaal zelf achter moeten komen. Wel wilde men toelichten dat dode lichamen soms blijven liggen en soms onmiddelijk verdwijnen. Dit heeft iets met de verhaallijn te maken, wat suggereert dat er een bovennatuurlijk tintje aan gegeven wordt. Er zijn echter ook hints dat de hele missie niets meer is dan een simulatie voor een groter plan.

Tijdens de presentatie van de game, kregen we een zeer mooi jungle-level voorgeschoteld. Het hele level was gevuld met erg gedetaileerde en geloofwaardige bomen en vegetatie. Naast de jungle, zul je ook in berggebieden terecht komen, evenals indoor-omgevingen. De game is van de grond af ontworpen voor next-gen hardware en dat is er duidelijk aan af te zien. Dit gaat qua uiterlijk sowieso een hele mooie shooter worden, zoveel is al duidelijk. Qua controls en gameplay hebben we ook goede hoop, vanwege het verleden van deze ontwikkelaar.

Zoals verwacht zal de game ook een uitgebreide multiplayer herbergen.  Je hebt verschillende modi tot je beschikking, evenals verschillende facties die zeer goed gebalanceerd zouden zijn. Er zal zelfs een co-op mode aanwezig zijn, waardoor je de singleplayer met twee of misschien zelfs meer personen tegelijk kunt doorlopen. Haze zal verschijnen voor Xbox 360, PS3 en PC. De release staat voorlopig gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar.