En dat is zeker niet ondenkbaar. Guitar Hero is namelijk in ieder geval voor een deel verantwoordelijk voor de comeback van rock. Jongeren en kinderen beginnen oude rockmuziek te luisteren dankzij deze games. Het aantal jongeren dat Ozzie Osbourne ziet als meer dan een verlopen ex-junk is enorm gegroeid. Een paar jaar geleden was het bijna ondenkbaar dat een jongen van twaalf het nummer Slow Ride van Foghat zou kennen, dat is tegenwoordig heel anders.

Zelfs de zonen van legendarische Metallica-drummer Lars Ulrich vroegen hem naar oude muziek waarvan zij het bestaan niet zouden moeten weten. Dankzij Guitar Hero. In huize Ulrich was gamen namelijk verboden, totdat papalief ontdekte dat zijn zoons de muziek begonnen te waarderen waarmee hij is groot geworden. En zo is het toch met Guitar Hero? Niet langer hoor je saaie muziek van oude mannen, dankzij de game krijg je een idee van het talent dat die mensen hebben. Je doet meer dan alleen luisteren en ontdekt daardoor hoe weergaloos goed bepaalde gitaristen zijn.

Het is daarom zeker niet ondenkbaar dat dit eveneens gebeurt voor Metallica. Metallica is immers één van de invloedrijkste metalbands uit de geschiedenis en of je op dit moment nu wel of niet van hun muziek houdt, je krijgt er zeker respect voor wanneer je de uitdagende gitaarrifs en bloedzware drumsolo's zelf probeert te spelen.

De echte drumliefhebbers die kunnen hun lol helemaal niet op. Lars Ulrich gebruikt namelijk niet één, maar twee drumpedalen. Neversoft heeft dit in de game verwerkt. Met een tweede pedaal krijg je namelijk een extra moeilijkheidsgraad: expert +. In deze modus krijg je dus een extra lijn voor je tweede pedaal, wat de game een slag moeilijker maakt. Dit pedaal wordt los verkocht, omdat er maar een zeer klein percentage gamers is dat Guitar Hero op expert speelt. De meeste mensen spelen op medium.

Zoals gewoonlijk maken de moeilijkheidsgraden ook Guitar Hero: Metallica een game voor iedereen en ook de muziek zal door iedereen gewaardeerd kunnen worden. De 28 nummers van Metallica zijn over het algemeen zeer sterk en lekker afwisselend met legendarische nummers als The Unforgiven en Nothing Else Matters. Naast de hits van Metallica zijn er nog 21 nummers van bands die op de één of andere manier van invloed zijn geweest op de legendarische metalband, allemaal gekozen door Neversoft samen met Metallica. Tussen deze nummers vind je onder andere Toxicity van System of a Down, The Boys are Back in Town van Thin Lizzy en Hell Bent for Leather van Judas Priest. Hoewel we nog lang niet alles gespeeld hebben, zou het moeilijkste nummer wel eens niet van Metallica kunnen zijn. War Ensemble van Slayer is namelijk verschrikkelijk snel, erg moeilijk en een ware uitputtingsslag om te voltooien.

Nou is het spelen van deze Guitar Hero sowieso niet echt makkelijk, aangezien Metallica altijd verschrikkelijk lange nummers maakt. Ze beginnen over het algemeen bij een minuut of vijf maar een kleine acht minuten is ook niet ongewoon voor de metallegendes. Reken dus op lamme armen, pijnlijke benen en een zeer voldaan gevoel na het uitspelen van de geweldige metalhits in deze game. Of je nu fan bent of niet.

Uiteraard is deze game wel gemaakt met de echte Metallica-fans in het achterhoofd. Daarom is de hele band naar de Neversoft-studio gekomen en zijn ze stuk voor stuk via motion capture zo realistisch mogelijk in de game verwerkt. Maar aangezien je nooit naar optredens kijkt terwijl je speelt – daarvoor vereist de game teveel aandacht – kun je nu ook buiten de nummers om kijken naar optredens. Tijdens deze optredens kunnen dan zogenaamde Metallifacts getoond worden, allemaal feitjes en weetjes over Metallica. Bovendien kun allerlei video's rond de band verwachten, waaronder die van Lars Ulrich in de motion capture-studio van Neversoft.

Er is dus genoeg om de fans van Metallica tevreden te houden, maar eerlijk is eerlijk, die moeten al tevreden zijn met die 28 nummers. Interessanter is dat iedere Guitar Hero-fan, of die nou van Metallica houdt of niet, deze game eens onder de loep moet nemen. Metallica is legendarisch, heeft geweldige nummers gemaakt en heeft een agressieve speelstijl die heerlijk is voor Guitar Hero.

Bekijk ook ons interview met

Charles Huang van RedOctance