Zoals iedereen al weet is voor mij Guitar Hero dé topper van dit jaar. Ik speel het spel elke dag en heb hem nu eindelijk bijna op Expert uitgespeeld. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik te horen kreeg dat Guitar Hero III: Legends of Rock op de Games Convention in Leipzig zou staan. Vol vertrouwen ging ik naar de stand van Activision om te kijken wat RedOctane precies aan het maken is. En ik kan nu al zeggen dat dit héél lekker lijkt te worden.

In principe wordt Guitar Hero III meer van hetzelfde, maar dan net ietsiepietsie anders. Het grote verschil is dat het derde deel in de reeks voor het eerst zonder hulp van Harmonix ontwikkeld wordt. RedOctane rijdt dus voor het eerst zonder zijwieltjes bij de ontwikkeling van Guitar Hero III. Ondanks dat het eigenlijk meer van hetzelfde is brengt Guitar Hero III toch genoeg vernieuwingen die we één voor één zullen bespreken.

Ten eerste is daar het mantra dat in elk gebouw in Nederland door de gangen moet galmen: Guitar Hero gaat online! Schrijf het in je agenda, neem een tattoo met deze kreet, maar bovenal: vergeet het niet! Guitar Hero III zal de eerste keer zijn dat de beroemde rockreeks online gaat. Oké, in zekere zin was het tweede deel ook al online, maar het betrof toen alleen leaderboards. Nee, in deeltje drie kun eindelijk online tegen of met iemand spelen. Online kunnen alle modi tegen elkaar gespeeld worden. Dus zowel de face-off als de Pro face-off waarin diegene met de meeste punten wint. In Guitar Hero III is daar echter de zogenaamde Battle Mode aan toegevoegd. Zonder enige twijfel is dit, samen met de online functie, één van de grote toevoegingen aan dit deel. De Battle Mode is, zoals de naam al doet vermoeden, een waar gevecht op leven en dood. Normaal gesproken verzamel je tijdens een liedje Star Power om een puntenbonus te kunnen activeren wanneer de gitaar rechtop gehouden wordt. In de Battle Mode is dit echter niet het geval. Gedurende de song krijg je een soort aanvallen die je op de ander kan uitvoeren om zo ervoor te zorgen dat hij of zij minder punten krijgt. Het is onder andere mogelijk om met een aanval voor een korte tijd de moeilijkheidsgraad van het liedje omhoog te krikken. Of denk aan de beroemde lefty flip waardoor de knoppen van de tegenstander precies omgekeerd zitten. De Battle Mode voegt een compleet nieuwe dimensie aan het toch al uitgebreide Guitar Hero-universum toe. Vooral op Xbox Live zal dit voor heel wat plezierige, doch frustrerende uurtjes rocken zorgen.

De andere echt grote verandering die Guitar Hero III met zich meebrengt is de gitaar. Niet alleen een nieuw uiterlijk. Nee, de gitaar is volledig draadloos. Persoonlijk heb ik nooit moeite met draden gehad, totdat ik ontdekte wat voor een schitterende wereld die van het draadloos gamen was. Met Guitar Hero III was dit precies hetzelfde. In mijn bezit is natuurlijk de gitaar die standaard bij Guitar Hero II zat, maar ik ben bang dat ik toch echt de draadloze Gibson-gitaar ga kopen die bij dit nieuwe deel zit. Het is een ware verademing om zonder draad toch lekker los te gaan met je gitaartje. Een andere vernieuwing aan de gitaar is een nogal verrassende: de hals van het apparaat kan los gehaald worden waarna er aparte halzen voor gekocht kunnen worden. Duidelijke voorbeelden hiervan werden helaas nog niet getoond, maar het principe is wel geniaal. Ook zijn er aparte faceplates, zoals we die van de Xbox 360 gewend zijn, verkrijgbaar waarmee je instrument opgeleukt kan worden.

De gitaar is voor de rest iets zwaarder geworden, wat alleen maar beter aanvoelt. Ook is de strumbar iets stroever waardoor hij niet zo snel zal doorslaan naar boven wanneer je iets te fanatiek naar onder strumt. Dit alles zorgde nu al voor een onvergetelijke gamesessie die nog lang in mijn geheugen blijft staan.

Als laatste is er dan nog de nieuwe tracklist die in Guitar Hero III te vinden zal zijn. De artiesten die nog nooit in een Guitar Hero game zijn voorgekomen zijn onder andere: Beastie Boys, Kaiser Chiefs, The Killers, The Hellacopters, Lacuna Coil, Die Totenhosen, Santana, Héroes del Silencio, Poison en DragonForce. Van de oude gedienden komen onder andere Black Sabbath, Pearl Jam, The Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, Guns 'N' Roses en natuurlijk Alice Cooper terug. Tsja, Guitar Hero III zal behoorlijk wat vernieuwingen brengen die ons weer flink wat uurtjes shreducation zullen geven. Iedereen kijkt natuurlijk uit naar de uitgebreide onlinemodus met de nieuwe Battle Mode waarin we het eindelijk tegen elkaar kunnen opnemen zonder die gitaar mee te slepen. Tel daarbij de nieuwe tracklist en natuurlijk de draadloze gitaar op en het valt niet te ontkennen dat ook deeltje drie weer een topper lijkt te worden!