Toen ik de Ghost Recon: Jungle Storm previewversie voor de Playstation 2 op mijn bord kreeg, moest ik toch eerst even gaan uitzoeken hoe de vork nu in de steel zat. Na enige research bleek dat Jungle Storm een nieuwe stand-alone versie van Ghost Recon is die exclusief voor de PS2 is ontwikkeld. Het spel biedt een zestiental missies, acht afkomstig uit de Island Thunder aanvulling voor de Xbox en PC versie van het spel, en acht compleet nieuwe missies. Het meest in het oog springende is echter de online multiplayer, iets waar tactical shooterfans met een PS2 massaal op wachten.

Helaas hebben we deze multiplayermode nog niet kunnen testen, maar wel hebben we de singleplayer mogelijkheden van de titel uitgebreid aan de tand gevoeld. De Island Thunder campaign biedt ons missies in en rond Cuba, anno 2009. Jungle Storm speelt zich af na Island Thunder en heeft Columbia als strijdtoneel. Het spel kent tevens de tutorial die identiek is aan de voorgaande versies van het spel, dus ook zonder die versie gespeeld te hebben kan je aan de slag met Jungle Storm.

De originele Ghost Recon verscheen eind 2001 op de PC en werd ruim een jaar later naar de PS2 geport. Deze port had helaas met een aantal problemen te kampen. Zo waren de controls bij momenten erg ingewikkeld en was de AI niet echt snugger en leken de tegenstanders door de levels heen te 'warpen' in plaats van te lopen.

Afgaande van de previewversie lijkt het erop dat deze problemen nog steeds niet helemaal verholpen zijn. De controls vergen nog steeds wat gewenning – alle knopjes op je controller hebben een functie – maar zijn wel flink verbeterd ten opzichte van het origineel. Ook de gebruikersinterface is duidelijker gemaakt, alles is net iets groter, zodat het op een TV scherm beter af te lezen is. Wat echter nog steeds niet onder handen genomen is, zijn de haperende animaties van je computertegenstanders. Hierdoor zijn ze soms erg moeilijk te raken, vooral met een snipergeweer.

Een ander probleem met de PS2 versie zijn de graphics. Deze zijn namelijk niet scherp genoeg waardoor het zoeken van die schietende tegenstander een vreselijk lange en saaie pixeljacht kan worden. Het gebeurt dan ook veelvuldig dat je teammates de tegenstanders eerder zien en uit de weg ruimen, dan dat je ze zelf gelokaliseerd hebt. Ook is het detail van de omgevingen beneden peil: alles ziet er wat hoekig uit en ook de textures zijn niet echt sfeervol. SOCOM heeft bijvoorbeeld bewezen dat het op dit punt stukken beter kan.

Ondanks deze minpunten is de tactische gameplay van Ghost Recon wel behouden gebleven. Het gaat er allemaal erg realistisch aan toe, je moet zorgvuldig te werk gaan en de spanning is soms om te snijden. Ook het geluid is fenomenaal, met prima ondersteuning van Dolby Pro Logic II zodat je de richting van de schoten via het geluid kan achterhalen, al zijn er ook indicaties op het scherm voor de mensen die nog geen surroundset in huis hebben. De multiplayermode geeft Jungle Storm daarnaast een enorme meerwaarde, want online games als Ghost Recon zijn er op de PS2 nog niet. Mensen die geen problemen hadden met de mankementen van de PS2 versie van Ghost Recon, zullen Jungle Storm zeker in de gaten moeten houden. Het spel zal later deze maand verschijnen.