Het originele Freedom Force verscheen medio 2002 en kon rekenen op uitstekende reviews. Helaas werd het spel geen groot succes in de verkoop, wat volgens velen vooral te wijten is aan uitgever Electronic Arts. De release van het spel ging immers niet gepaard met een stevige marketingcampagne om het product onder de aandacht te brengen. Ook werden er bizar weinig exemplaren aan de winkels geleverd, waardoor het spel in de Nederlandse winkels nagenoeg onvindbaar was. Ontwikkelaar Irrational Games besloot met de opvolger dan ook het heft in eigen hand te nemen. Freedom Force vs. The Third Reich werd geheel op eigen kosten ontwikkeld. De kwaliteit van het spel is er echter niet minder om geworden, zo ondervonden we aan den lijve met een previewversie die de Europese uitgever Digital Jesters ons toestuurde.

Aan het uitstekende concept van Freedom Force is voor Freedom Force vs. The Third Reich niet al te veel aangepast. Je krijgt nog steeds de controle over een team van maximaal vier superhelden waarmee je diverse missies tot een goed einde dient te brengen. Je superhelden bestuur je met een muisklik door de spelwereld. Het spel speelt zich in principe in real-time af, maar kan zich op elk willekeurig moment pauzeren, waardoor je uitgebreid de tijd hebt om je tactische keuzes te overwegen.

Met een druk op de rechter muisknop tover je een menu tevoorschijn waaruit je de diverse beschikbare acties kunt selecteren. Ook wanneer je dit menu oproept, zal het spel tijdelijk stil liggen. Je kunt kiezen uit een aantal standaard aanvallen, die je zo vaak kunt uitvoeren als je zelf wilt, alsook een aantal superaanvallen waarvoor je moet beschikken over genoeg energie. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden tot interactie met de spelwereld. Je kunt bijvoorbeeld lantarenpalen oppikken en als slagwapen gebruiken, of auto's naar tegenstanders gooien en deze op explosieve objecten tot ontploffing brengen.

Bovenstaande dingen waren allemaal al in het originele Freedom Force aanwezig, maar vs. The Third Reich kent een aantal subtiele vernieuwingen. Zo kun je nu direct zien of een bepaalde aanval je tegenstander veel of weinig schade berokkent. De desbetreffende actie zal in het pop-up menu dan geel oplichten. Verder is de interface grotendeels gelijk gebleven. Wel vinden we verandering in de spelwereld zelf. Zo moet je nu ook uitkijken voor projectielen die uit de lucht komen vallen. Ook is er nu een missie waarin je achter de stuurknuppel van een tank kunt kruipen.

Buiten deze kleine vernieuwingen biedt Freedom Force vs. The Third Reich vooral meer van hetzelfde. Zo is er een nieuw blik met kleurrijke, vreemde en grappige superhelden opengetrokken, met elk weer nieuwe aanvallen, superkrachten en zwakheden om rekening mee te houden. Verder kent vs. The Third Reich een knotsgek verhaal met veel tijdreizen en complexe situaties die altijd met tijdreizen gepaard gaan. Zo zullen onze helden terug gaan in het verleden om Blitzkrieg, de gemene genie achter de Tweede Wereldoorlog, een lesje te leren. Je zult in het verleden ook kennis maken met een aantal superhelden die niet zijn beïnvloed door Energy X, maar die van nature heldhaftig zijn.

Eén van de nieuwe superhelden in Freedom Force vs The Third Reich is Tombstone. Tombstone vindt zijn oorsprong in ene Nathan, wie ter dood veroordeeld was voor de moord op zijn vrouw. Reeds vastgeketend in zijn elektrische stoel komt de redding in de vorm van een bliksemschicht met Energy X, die Nathan omvormt tot de superheld Tombstone. Eén van de belangrijkste krachten van Tombstone is Posession, wat hem de mogelijkheid biedt tegenstanders te controleren. Met Dancing Death kan Tombstone overleden leden van je eigen team in zombies veranderen. Hoewel je deze zombies niet zelf kunt dirigeren, zullen ze wel zelfstandig de aanval op de tegenstander openen.

Erg grappig is ook de Green Genie, de Ayaan-Hirsi Ali onder de superhelden. Ooit zou de Green Genie worden uitgehuwelijkt aan iemand die ze totaal niet zag zitten, maar net op tijd zorgde Energy X ervoor dat ze kon ontsnappen. Met de mogelijkheid tegenstanders in een bos bloemen te veranderen, weet ze al het gevaar uit de weg te halen. Ook kan ze tegenstanders veranderen in een zwakkere variant, die vervolgens aan jou zijde mee zal vechten.

Ook de oude bekenden uit de eerste Freedom Force maken opnieuw hun opwachting in Freedom Force vs. The Third Reich, waaronder Minute Man, Mentor, El Diablo en de trage Manbot. Elke nieuwe superheld wordt opnieuw geïntroduceerd met een erg grappig filmpje, met vooral statische plaatjes ondersteund door een briljante voice-over. Leuk is dat niet alleen van de nieuwe helden, maar ook van de helden die reeds in het eerste deel hun intrede maakten, introductiefilmpjes te bewonderen zijn.

Freedom Force vs. The Third Reich lijkt een uitstekend vervolg te worden waarin alles wat het originele spel zo goed maakte, behouden is. De humor, de interactieve decors, de vele superkrachten, de briljante interface en de kleurrijke graphics; het is allemaal weer van de partij. Veel vernieuwing hoef je niet te verwachten, maar gelukkig is Freedom Force uniek in zijn soort, waardoor het nog wel even duurt voordat we uitgekeken zijn op deze spelformule.