Superhelden zijn er in alle soorten en maten. Zo is er natuurlijk Superman, de gevlederde Batman en zijn er de mutanten van X-Men. Maar ook minder bekende superhelden redden regelmatig de wereld, zoals bijvoorbeeld The Thick en de Bikermice from Mars. Vaak vinden deze helden hun oorsprong in comics. In 2002 kwam het spel Freedom Force uit, een spel waarin jij met de meest belachelijke superhelden tegen nog belachelijkere vijanden moest vechten. Ondanks dat het spel zeer vermakelijk was, werd het niet door de grote massa opgepikt. Ontwikkelaar Irrational probeert het nog eens, met het vervolg op Freedom Force, Freedom Force vs. The Third Reich.

Freedom Force vs. The Third Reich speelt zich af tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. De gemene communist Nuclear Winter, die nogal van sneeuw houdt, heeft weer een snood plannetje gesmeed waarmee hij de wereld wilt veroveren. Natuurlijk steken onze helden daar een kapitalistisch stokje voor. Maar ze komen erachter dat er een nóg groter plan is en opeens zijn ze terug in de tijd geworpen. Ze ontdekken dat ze zich in het jaar 1942 bevinden, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook al bevinden ze zich opeens 20 jaar terug in de tijd, ook hier wordt de hulp van de superhelden ingeroepen om de wereld te redden. Dit keer zullen ze echter niet tegen het 'Rode Gevaar' moeten vechten, maar tegen Adolf en zijn slechte companen.

In het spel krijg jij de leiding over vier superhelden. Deze kies je in het begin van je missie uit, afhankelijk van wat je te wachten staat. Zo is er een missie waarbij je je onder een beschermend schild door moet graven. Om dit klusje te klaren stop je The Ant in je team, een man die zo sterk is als een mier. Ook kan hij tunnels graven als geen ander. Je stuurt The Ant onder de grond door, zodat je aan de andere kant van het schild de generator op kunt blazen waardoor de rest van je team er ook langs kan. De andere superhelden waaruit je kunt kiezen, zijn allemaal zeer verschillend en op z'n minst apart te noemen. Het spel loopt over van de clichés, die juist de comics uit de jaren '50 en '60 zo typeren. Zo zijn er superhelden als The Bullet, een razendsnelle ex-piloot, El Diablo, een soort vliegende toorts en natuurlijk Man-bot, een soort kruising tussen een robot en gewone man. Dit klinkt misschien als afgezaagd en clichématig, maar doordat de hele game overgoten is met humor, merk je dat ook de superhelden met een knipoog bedacht zijn.

Ook de bad guys in het spel hebben de meest belachelijke, humoristische namen. Zo is er Nuclear Winter, een communist die ervan houdt om met atoombommen te spelen. Zijn hulpje, Red Oktober genaamd, is een beeldschone, maar dodelijke heks. De missie waarbij je dit hulpje moet zoeken, om zo informatie los te peuteren over haar baas, heet dan ook Hunt for Red Oktober, wat natuurlijk een dikke knipoog is naar het boek van Tom Clancy. De ultieme slechterik waar je het in dit deel tegen op moet nemen, heet Fortissimo en heeft een verschrikkelijk krachtige stem, waarmee hij je zo omver kan blazen.

Het spel vereist behoorlijk wat tactisch inzicht. Het is niet zo moeilijk dat je jezelf begint te ergeren omdat je steeds alles opnieuw moet proberen, maar ook niet zo gemakkelijk dat je het spel binnen een paar uur alweer uitgespeeld hebt. Door zoveel mogelijk tegenstanders te verslaan en objectives te volbrengen, krijg je experience points, die je aan het einde van de missies dan weer kunt gebruiken om je superhelden meer en betere superpowers te geven. Ook heb je de keuze of je van je punten nieuwe superhelden koopt. Het RPG-element zit dus ook behoorlijk goed verwerkt in het spel. Dit, samen met de tactische manier waarop je het spel moet spelen, zorgt voor een goed evenwicht tussen de verschillende spelgenres.