Fifa Street is Fifa Street niet meer en daar zijn wij zeker niet rauwig om. In tegenstelling tot de vorige delen, wordt de game dit keer gemaakt door EA Sports Vancouver. Inderdaad, daar komt grote broer Fifa 12 ook vandaan. De logische conclusie is dat Fifa Street niet langer gaat voor de cartoonlook en de overdreven acties, maar voor realisme en het juiste voetbalgevoel. En hoewel beide games qua grootte en speelwijze mijlenver uit elkaar liggen, hebben ze in ieder geval een ding gemeen: alles draait om de bal.

Wij als echte voetballiefhebbers waarderen het namelijk erg als het voetbalgevoel goed is. Dat was zo bij Fifa 12 en het lijkt erop dat dit ook bij Fifa Street het geval is. Het zal je ook niet verbazen dat de gameplay-elementen uit de een gebruikt worden in de ander. Zo zagen wij bijvoorbeeld het Precision Dribbling terug, maar ook de Player Impact Engine. Realisme is duidelijk troef en het zal de reeks een compleet nieuwe dimensie geven. Uiteraard zijn de coole trucjes gebleven, maar zitten ze in een game verpakt die oogt als een serieuze footy en niet als een tekenfilm met geinige special effects.

Maak die akka

De (basis-) trucjes zelf zijn trouwens bijzonder eenvoudig uit te voeren, dankzij een ietwat aangepaste Fifa 12-besturing. Met de twee trigger-knoppen geef je eigenlijk gas of rem je, net als bij een race-game. Oftewel: met een knop hou je de bal aan de voet en met de ander speel je de bal vooruit. Daarnaast heb je nog een knop om de bal omhoog te wippen en een knop om de bal te kappen. Met slechts deze vier basisknoppen gooiden wij al na een minuutje de meest waanzinnige trucs uit onze gamepad. En dat alles op een heel intuïtieve en eenvoudig manier.

En hoewel wij al dik tevreden waren met onze vaardigheden, kun je met een beetje oefening straks helemaal los met vette combo’s. Het predikaat ‘easy to learn, hard to master’ lijkt zeker van toepassing op Fifa Street. Maar zoals gezegd, alles draait om de bal. De makers willen dus vooral plezier bieden en de eerste drempel lekker laag houden. Getuige de vele juichkreten die regelmatig klonken van achter de opgestelde schermen, blijkt die missie in ieder geval geslaagd.

Net zoals bij zijn grote broer zullen straks ook de grote namen en clubs niet ontbreken. Wil je Rooney een panna geven met Walcott, dan is dat geen enkel punt. Maar het is ook mogelijk (en misschien nog wel leuker) om straks aan de slag te gaan met een zelf aangemaakte speler en team. EA belooft een interessante carrièremodus waarin je begint als straatschoffie en uitgroeit tot een ster op de straat. Uiteraard met bijpassende stadions en uitdagende competities.

Geloof je al meteen in je vaardigheden, dan kun je natuurlijk ook direct online laten zien dat je de beste bent. De game voorziet in diverse speelmodi zoals potjes drie tegen drie, vijf tegen vijf, panna en met of zonder muren. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een variant voor. En laten we eerlijk wezen, je vrienden dollen met een panna is nog altijd leuker dan een saaie dieptepass.

Aan het einde van de speelsessie zijn wij in ieder geval dik tevreden. Na het succes van Fifa 12 gaat Fifa Street ook zeker een plekje in onze collectie veroveren. We zagen een goede mix van het frivole van straatvoetbal en de hoge graad van realisme die Fifa 12 biedt, en we zijn er dol op. EA lijkt de serie zo de impuls te geven die het nodig had en dat werd duidelijk gewaardeerd. Het is al weer even geleden dat we een paar gamejournalisten zo uit hun dak hebben zien gaan tijdens een demo.