“Die kill heeft een faya actie gezet! Die panna was gruwelijk, hij werd gestuurd ouwe.” Opa en oma verstaan de jeugd van tegenweurdig voor geen sodemieter meer, maar op de straat leveren de zojuist gesproken woorden veel respect op. De persoon in kwestie heeft tijdens een potje straatvoetbal zijn tegenstander namelijk op de meest erge manier vernederd: door de bal door zijn benen te spelen. Gamers die op de speelpleinen ook wat aandacht willen, konden vorig jaar met behulp van FIFA Street hun trukendoos vergroten en krijgen dit jaar met FIFA Street 2 de kans om nog wat extra bijlessen te nemen in de kunst van het baltoveren.

Electronic Arts had eind vorig jaar met FIFA Street een redelijke game in handen, die het door het actuele thema in de verkoop goed gedaan heeft. Kritisch kijkende gamers hadden echter wel hun aanmerkingen op de game. Zo viel het spel te snel in herhaling en waren de speelopties, zowel qua modes als qua gameplay, te summier. EA Sports BIG heeft de kritiek met gespitste oren aangehoord en van FIFA Street 2 een grotere en langer leuk blijvende game gemaakt. Of alles precies op z'n plek gaat vallen weten we nog niet, maar op basis van een preview versie van het spel hebben we wel een aardige indruk.

De stijl van FIFA Street 2 is nog iets meer de cultuur van de straat geworden. Ofwel: iets rauwer en wat meer vallend in de populaire term 'urban'. Dit merk je zowel aan de menu's als aan de muziek, die dit jaar opgedeeld is in twee verschillende radiostations. De keuze is tussen twee soorten muziek: hiphop en rock cq dance-achtig. Uiteraard kun je ook alle muziek door elkaar heen husselen en van verschillende stijlen genieten. Zoals het EA betaamt, is de soundtrack heerlijk divers en ligt het geheel weer goed in het gehoor.

Maar goed, de kwaliteit een straatvoetbalgame wordt niet bepaald op basis van de muziek. Er is meer nodig: gameplay. Juist dit deel van het spel is grondig onder handen genomen. Je kunt meer bewegingen maken door nu ook de linker- en rechter schouderknop in combinatie met de Trick Stick (de rechter analoge stick) te gebruiken. Dit komt de diversiteit tijdens de potjes ten goede. Ook de manier van verdedigen is op de schop te gaan, door nu tevens de rechter analoge stick een functie geven. Een flinke ruk aan de stick wordt vertaald naar een harde schouderduw die, mits correct getimed, negen van de tien keer balbezit oplevert. Zowel de aanvallende als verdedigende verbeteringen zien er op het eerste gezicht goed uit, al moet er nog behoorlijk aan de balans tussen de verschillende acties geknutseld worden.

De veelzijdigheid van FIFA Street 2 wordt niet alleen door de wedstrijden zelf vormgegeven, maar kom je ook tegen in de modes. De klachten dat de carrièremodus te saai waren zijn serieus genomen en hebben een totaal nieuwe mode opgeleverd. De mode is ingedeeld in verschillende componenten die meer vat hebben op de term 'respect' die hedendaags bijna door iedere EA titel wandelt. Je begint onderaan de ladder door een speler te creëren die nog geheel onbekend is in de wereld van het straatvoetbal. Je kunt dus niet gelijk allerlei spelers onder je hoede nemen, maar dient jezelf eerst te bewijzen door je kunsten te laten zien in gastrollen bij andere teams.

Wanneer je 40 van de 100 Skill Points verzameld hebt, kun je teamleider worden en je eigen groepje samenstellen. Vervolgens gaat bij 80 punten een nieuwe optie open die je kunt zien als een WK voor straatvoetballers. De manier waarop je punten verdiend is anders dan in FIFA Street deeltje één. De wedstrijddoelen verschillen per wedstrijd en variëren van het standaard 'scoor een x aantal doelpunten' tot meer uitdagende doelen als 'geef vrij panna's' en 'behaal als eerste een x aantal combo-punten'. Naast de carrièremodus is er ook een nieuwe 'Juggle'-mode bijgekomen, waarin je al hooghoudend met een bal allerlei trucs moet uithalen door de juiste beweging met de analoge stick te maken. Hoewel de besturing nog erg ongelukkig gekozen is (met dode vingers al gevolg), is de mode een grappige toevoeging aan het spel. Shockerend is het daarentegen niet.

FIFA Street 2 lijkt de kritieke punten van FIFA Street bij de ballen gegrepen te hebben en deze precies op de juiste plekken verbeterd te hebben. Hoewel we op basis van de nog erg vroege versie van het spel weinig over het uiteindelijke gevoel kunnen zeggen, doet EA Sports BIG met de verbeteringen absoluut een stap in de goede richting. Begin maart maken we de balans op.