Preview

Fifa 22 Ultimate Team en Career maken je schrijver van je eigen voetbalverhaal

Ga je strijden om de Champions League of ploeteren in de kelderklasse?

Geschreven door Lars Cornelis op
Bij de onthulling van Fifa 22 ging de meeste aandacht uit naar HyperMotion. Deze nieuwe animatietechnologie hebben we toen al uitvoerig getest en besproken. Inmiddels kunnen we ook wat meer vertellen over inhoudelijke aanpassingen aan twee van de belangrijkste modi: Fifa Ultimate Team en Career.

Het verdienmodel van FUT staat steeds meer onder spanning, maar daar wil EA nog niks van weten. Zo ontving EA eind vorig jaar nog een dwangsom van maximaal 10 miljoen euro van de Nederlandse Kansspelautoriteit omdat FUT te veel lijkt op gokken. Desondanks is er op dat gebied niks veranderd in Fifa 22. Het lucratieve verdienmodel lijkt te belangrijk voor EA, en de vernieuwingen zijn er dan ook vooral op gericht om de modus voor zoveel mogelijk spelers toegankelijk te maken, terwijl bestaande spelers voortdurend nieuwe uitdagingen moeten vinden in de game. Hoe meer mensen immers langdurig FUT spelen, hoe harder de kassa bij EA rinkelt.

Om dat te bewerkstelligen, wordt onder andere de opzet van FUT Champions aangepast. Omdat het voor lang niet iedereen mogelijk is om tientallen wedstrijden in een weekend te spelen, worden de wedstrijden nu uitgesmeerd over de week. De FUT Champions Playoffs zijn nu op ieder moment te spelen, terwijl de Finals wel nog steeds alleen in een weekend plaatsvinden. Het moet spelers net wat meer vrijheid bieden om aan FUT Champions te beginnen wanneer het hen uitkomt, legt producer Azlan Mustapha uit.

Voor FUT Division Rivals introduceert EA een nieuwe hoogste klasse. In Division M speelt alleen de echte elite, aldus Mustapha. Als je eenmaal tot Division M toetreedt hoef je niet bang te zijn dat je nog degradeert, maar is er wel een onderlinge ranglijst zodat er altijd genoeg uitdaging te vinden is. Wie juist wat meer relaxt een potje coöp wil spelen, kan dankzij Public Matchmaking ook een potje starten als er even geen vrienden online zijn.

Helden uit de voetballerij

Uiteraard zijn er ook weer veel nieuwe beloningen te vinden in FUT. De meest prominente toevoeging is de introductie van FUT Heroes. Deze speciale kaarten moet je niet verwarren met FUT Icons. Hoewel het ook hier om grootheden uit de voetballerij gaat, staan deze kaarten voor specifieke momenten in de carrière van een speler. Denk aan het moment dat Diego Milito met Internazionale de Treble veroverde in 2010, of Mario Gomez die in 2007 VfB Stuttgart kampioen maakte. Voor de Chemistry zijn deze spelers niet gekoppeld aan een club, maar wel aan een competitie. Gomez is dus gekoppeld aan de Bundesliga, ondanks dat hij ook actief is geweest in Turkije en Italië.

Naast dit nieuwe type spelers, voorziet EA FUT uiteraard ook weer in allerlei nieuwe content om je ultieme team te customizen. EA zal over verschillende seizoenen steeds thematische content uitbrengen (synchroon met Volta) in de vorm van nieuwe tenues, tifo’s (de grote spandoeken op de tribunes) en thema’s voor je stadion, zodat bijvoorbeeld de kleuren van de stoeltjes verandert. Zo kun je om de zoveel weken je team een totaal andere look geven, en je stadion matchen met je nieuwe clubkleuren.

Schrijf je eigen voetballegende

Een aantal van dat soort opties vinden dit jaar voor het eerst ook hun weg naar de carrièremodus. Het is in Fifa 22 namelijk mogelijk om een geheel nieuwe club te maken, in een competitie naar keuze. Je bepaalt zelf de naam, de clubkleuren, hoe het tenue eruitziet en ontwerpt zelf een logo. En net als in FUT is het dus zelfs mogelijk om een heel stadion te ontwerpen en aan te passen. Van de kleuren van de stoeltjes, tot de muziek die wordt gedraaid als de spelers het heilige gras betreden; van alles is aan te passen.

Misschien nog wel het tofste is dat je zelf bepaalt met wat voor team je begint. Even voor de goede orde, je krijgt dus een compleet fictief team onder je hoede, vergelijkbaar met hoe de Master League werkt in PES. Fifa 22 voegt aan die opzet nog wat opties toe. Zo bepaal je zelf hoe goed je team gemiddeld is. Met een vijfsterrenteam doe je meteen mee om de prijzen, maar Master League-veteranen weten hoe leuk het kan zijn om juist bescheiden te beginnen en op eigen kracht omhoog te klimmen op de ranglijst. Zeker nu Konami met eFootball een radicaal andere weg in lijkt te slaan, is het te hopen dat EA dat aspect leuk gaat maken met Create a Club.

De potentie is er zeker, want je kiest niet alleen hoe goed of slecht je team is. Je kiest ook of je team uit veel jonge jongens bestaat of juist uit routiniers en stelt zelfs de begroting van de club in, zodat je echt je eigen voetballegende schrijft. Of je dus een nieuw team vol Galácticos wilt bouwen, als middenmoter die net een kapitaalinjectie heeft gekregen de ranglijst wil bestormen, of toch bij een lokale FC Bal-op-het-dak wil beginnen, het kan allemaal. Voor Ted Lasso-fans onder ons is dit dé gelegenheid om AFC Richmond na te maken.

De aanpassingen aan FUT zijn dit jaar dus vrij subtiel en vooral bedoeld om de populaire melkkoe voor zowel fans als nieuwkomers interessant genoeg te houden. Meer revolutionaire aanpassingen vinden we verrassend genoeg in de carrièremodus, waar de Create a Club-optie veel potentie heeft. Of Create a Club de verwachtingen waar gaat maken, zien we op 1 oktober.

Fifa 22 verschijnt voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en Google Stadia met next-gen-features, en op PlayStation 4, Xbox One en pc. De updates aan FUT en Career zijn voor alle platformen beschikbaar. De game verschijnt ook op Nintendo Switch als ‘Legacy Edition’, zonder nieuwe features

Dit artikel delen:

Lees meer

Stardew Valley, Evil Genius 2 en meer naar Game Pass Survivalhorrorgame Tormented Souls verschijnt op 27 augustus
2

Reacties op: Fifa 22 Ultimate Team en Career maken je schrijver van je eigen voetbalverhaal

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Mellieee

  • 11 augustus 2021 09:08
  Is deze preview door EA zelf geschreven? Anders vind ik het een beetje simpel.. In de titel staat er iets over career, maar inhoudelijk staat er niets.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 11 augustus 2021 09:35
  Klinkt goed, vooral die career modus die duidelijk hierboven werd uitgelegd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.