Preview
Fifa 19

Fifa 19 voelt verfrissend aan

Ingrijpende en subtiele wijzigingen

Geschreven door Ron Vorstermans op
De beloftes van EA Sports voorafgaand aan een nieuwe Fifa zijn de afgelopen jaren niet altijd ingewilligd, ondanks goede bedoelingen. Sommige problemen, zoals domme keepers, het stugge verdedigen en grillige voorzetten, blijven min of meer aanhoudend. Of Fifa 19 daar mee afrekent, durven we niet te stellen. Wel weet de game, waarvan de inhoud in previews wordt verdeeld over twee embargo’s, te verrassen met wat simpele spelsystemen.

Heel erg belangrijk vinden we het niet, maar mocht je daar anders in staan: grafisch is het verschil klein ten opzichte van vorig jaar. Je zou zelfs kunnen stellen dat Fifa 18 en Fifa 19 moeilijk uit elkaar te houden zijn. Wat vooral opvalt is dat de physics van de shirts en de haren iets meer letterlijke ruimte krijgen, al zijn we er nog niet over uit of dat daadwerkelijk een verbetering is. En het publiek lijkt actiever.

FIFA 19

Meer en betere animaties

Het optische verschil dat het meest opvalt schuilt in de animaties, en vooral de mate ervan. Fifa 19 introduceert het zogeheten Active Touch System: een nodeloos ingewikkelde term voor een heel simpel principe.

Active Touch draait om de animaties bij het aannemen van de bal, met name de first touch animations, zoals EA het noemt. Dergelijke animaties zijn toegenomen, waardoor spelers meer mogelijkheden hebben om de bal te controleren bij het aannemen. Ze strekken zich soms met twee benen uit om ballen nog nipt te kunnen aannemen en een hoge bal die niet met de borst kan worden binnengehouden wordt nu met een halve karate-aanname weggekaatst van de zijlijn. Het is een spectaculair gezicht dat soms onwennig aanvoelt: je bent simpelweg niet gewend dat je spelers al met de simpelste input écht voor de bal gaan.

Je ziet het ook aan duels, die tevens zijn aangepakt. In het geval van een stilliggende bal of dode pass wilde het in voorgaande Fifa-delen verkeren dat de meest dichtstbijzijnde speler van je team niet op de bal afliep, omdat de tegenstander sowieso eerder zou zijn. In Fifa 19 rent je speler in zo’n situatie alsnog op de bal af. Het resultaat is vaak stuntelig geklungel, maar goed, dat gestuntel kan wel degelijk resulteren in een klutsbal. Bovendien ziet het er veel natuurlijker uit dat je speler z’n uiterste best probeert te doen in zo’n situatie, dan dat hij als een hert in de koplampen staart wanneer een tegenstander nadert.

FIFA 19

Het nieuwe schieten

Dat zijn van die dingetjes die een Fifa-speler direct opvallen én met open armen verwelkomt. Het voelt goed, het voelt gebalanceerd, het voelt alsof het er al lang en breed in had moeten zitten. Waar dat zeker niet voor geldt, is het nieuwe schieten. Jawel, het schieten, de meest vertrouwde spelmechaniek binnen de serie, is op de schop gegaan. Het principe is in versimpelde vorm herkenbaar uit onder meer Fifa Street, maar over de uitwerking hebben we zo onze twijfels.

Wanneer je een balt wilt koppen of schieten, geef je met de schietknop aan dat je wilt gaan uithalen. Vervolgens dien je nog een keer op de knop te drukken op het moment dat het lichaam contact maakt met de bal. Time je die tweede druk precies goed, dan zal de bal met meer snelheid, kracht en curve op de goal afvliegen, en neemt de scoringskans toen. Time je die tweede druk daarentegen compleet verkeerd, dan zie je een rood kruisje dat aangeeft dat je input ruk was. Vervolgens neemt de scoringskans af - al is scoren met slechte timing nog steeds mogelijk.

Dat het systeem wennen is, is geen probleem. Wennen is gewoon wennen. Het grootste mankement dat ons opvalt tijdens de speelsessies is de ogenschijnlijk grote impact die goede timing heeft. Die is té groot, voor ons gevoel, in ieder geval in ‘t geval van spelers met hoge shooting stats. Twee keer wil het verkeren dat we de bal met goede timing in een onmogelijke hoek tegen de touwen krijgen. Daarbij ging overigens ook de keeper niet vrijuit. In de vroege versie de we spelen blijken keepers nog zeer wispelturig in hun uitkomen.

Grote toernooien

Het is misschien wel een van de grootste scoops over games die Nederland de afgelopen jaren heeft gehad, en het gebeurde a) niet bij een gamemedium en b) per ongeluk: Evert ten Napel die per ongeluk tijdens een live-uitzending onthulde dat Fifa 19 over de Champions League-licentie beschikt. Dat klopt. Evenals de Europa League is de Champions met alle opsmuk, incluis hymne en vormgeving tijdens wedstrijden, in het spel verwerkt. Dat zie je er overigens wel aan af, bijvoorbeeld in de Champions League-finale. Het publiek gaat losser, de spandoeken zijn groter en de inleiding van de wedstrijd duurt langer.

We hebben Fifa 19 niet heel erg lang gespeeld, maar wat we speelden beviel verrassend goed. De spelers voelen iets trager in hun handelen en draaien, maar de snelheid waarmee de bal rondgaat voelt juist hoger. Bovendien laat Fifa 19 spelers nog vrijer om hun tactieken aan te passen, waaronder de pressing, de manier van binnenkomen in het zestienmetergebied en de breedte en diepte van je verdedigings- en aanvalslinie. Maar bovenal is het fijn dat je die eigen tactieken kunt linken aan de vierpuntdruktoets. Zo kun je zonder al te veel spelonderbreking wijzigingen doorvoeren, zelfs in de formatie.

Fifa 19 voert wat ingrijpende wijzigingen door, zoals het schieten, en heel veel subtiele wijzigingen, zoals pressen met een tweede man, wat moeilijker is geworden. Of die als collectief een betere game maken? Aan zulke conclusies durven we ons bij Fifa voor de release inmiddels niet meer te wagen. De wijzigingen maken in elk geval een game die verfrissend aanvoelt. In de tweede preview, op 4 augustus, kunnen we daar dieper op ingaan.

Fifa 19 is vanaf 28 september beschikbaar voor PS4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Live om 20:00: PlayerUnknown's Battlegrounds Dragon Ball FighterZ voor de Switch krijgt bèta
11

Reacties op: Fifa 19 voelt verfrissend aan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MrKingofhearts

  • 24 juli 2018 16:40
  Een nieuwe Fifa street zou pas echt verfrissend zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 24 juli 2018 17:36
  @MrKingofhearts Daar ben ik het mee eens.. enige Fifa die ik nog speelde was Street.. voor de rest PES all the way..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 25 juli 2018 09:57
  @MrKingofhearts Mee eens! Start nog steeds af en toe mijn Playstation 2 op voor een portje Fifa Street

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 24 juli 2018 17:40
  Ik ga deze weer kopen, sla altijd een jaar over…….. Net als de NHL versie, bevalt prima om het jaar zn game

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 24 juli 2018 17:40
  Dat schieten klinkt best wel mega k*t.. ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken, kan een spel goed verpesten. Voorlopig niet overtuigd en zal ik waarschijnlijk bij PES blijven (die graphics hebben wel echt een sprong gemaakt dit jaar. Jammer van de licentie van CL maar daar lig ik verder niet wakker van.. 1 x gezien en het is al vervelend dat het opstarten langer duurt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 24 juli 2018 17:54
  Aangezien ik nu net een giga update voor GTA Online aan het downloaden ben die gratis is, zet ik twijfels bij elk jaar een nieuw deel van dit soort sport games.

  Voor EA is het makkelijk geld verdienen, dat wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 24 juli 2018 21:16
  Dat keepers soms weer als een stelletje idioten erbij staan verrast mij totaal niet, als er 1 ding is dat EA echt gewoon is flink moet verbeteren is het de AI wel. En dan heb ik het niet alleen over de keepers, ook de veldspelers en scheidsrechters.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Flipski

  • 25 juli 2018 14:23
  Dat schietsysteem klinkt wel knetter beroerd. Veel te bepalend voor een spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 25 juli 2018 15:18
  Ik houd deze zomer al consequent rustig de transfers bij

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 1 augustus 2018 13:25
  Ik ben zeer benieuwd naar FIFA 19. Ik ben een beetje het spelplezier verloren sinds FIFA 17, aangezien ik niet meer het verschil kan maken online. Tijdens FIFA 15 durf ik wel te beweren dat ik tot de groep behoorde die net onder het E-Sports niveau zaten. Ik won alles en verloor echt zelden een potje. In FIFA 16 kreeg ik het iets moeilijker, maar was ik nog steeds goed. Maar toen FIFA 17 uitkwam leek het wel alsof ik er helemaal niks meer van kon. Ik moest zo hard werken om divisie 1 te bereiken en hier te blijven, niet normaal. Met de komst van FIFA 18 heb ik het eigenlijk ook moeilijk. Ik heb het gevoel dat 4-3-3 (4) vandaag de dag gewoon niet meer kan of werkt zoals ik altijd speelde. Na een paar maanden ben ik dan ook afgehaakt en heb ik niet meer de moeite genomen om de nieuwe speelstijl onder de knie te krijgen.

  Ik ben van plan om FIFA 19 weer echt op te pakken en hopelijk werken de aanpassingen in mijn voordeel. We gaan het meemaken.

  1 ding is in ieder geval zeker, ik pomp geen euro meer in FUT. Wat is dat een kansloos iets geworden zeg. De kans op een echt goede kaart is zo triest klein, dat je beter je geld uit het raam kan pleuren, daar heb ik persoonlijk nog meer plezier aan ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Steffomeister

  • 13 augustus 2018 17:59
  Laat je ondanks deze (positieve) review niet afleiden van het feit dat pro-clubs en career mode geen nieuwe features hebben gekregen, dat wordt beschreven door spelers die momenteel de Beta van FIFA 19 aan het uittesten zijn. Deze modes zijn totaal identiek aan die van FIFA 18.

  En een kleine kanttekening van de review zelf, Champions League en Europa League rechten zijn geen feature, het is normaal dat elke competitie anders aan voelt, rechten of niet. Het is feitelijk een graphic designer met licentierechten.

  Dus voor de career een pro-club spelers onder ons, trap er niet in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.