We hebben de F, we hebben de I, we hebben de F, we hebben de A; FIFA! EA Sports' langlopende en immens goed verkopende gameserie keert ook in 2006 terug naar de spelcomputers in alweer het dertiende deel in de reeks. FIFA 06 is de game waarmee EA Sports het tienjarig jubileum van de serie wil gaan vieren. Tijd voor een feestje dus. Naast de reguliere verbeteringen, brengt het ook tal van terugblikken, klassieke extra's en ander retromateriaal met zich mee. Gamer.nl speelde een vrij afgewerkte preview versie van de game en stelt je volledig op de hoogte.

Van alle gameseries die er zijn, wordt er de laatste jaren toch wel het meest gekankerd op de FIFA reeks. Vooral Pro Evolution Soccer fans doen de game als 'troep' af. De vergelijking tussen Pro Evolution Soccer en FIFA is echter scheef. Natuurlijk heeft EA Sports de laatste jaren geprobeerd de FIFA serie positief te beïnvloeden door facetten uit de Pro Evo reeks te kopiëren, maar het feit blijft dat FIFA toch eigenlijk een arcade game is, waar Pro Evolution Soccer zich op het pure realisme richt. Als fanatiek Pro Evolution Soccer speler moest ik ook weer even slikken toen ik FIFA 06 onder handen nam, de game speelt gewoon anders. Maar anders is niet direct slechter. Na een aantal uren met FIFA 06 in de Xbox gespeeld te hebben, komt ook de waardering voor de FIFA reeks weer terug. Hoe en waarom, lees je in de komende alinea's. Vooraf wil ik enkel even de onvermijdbare vergelijkingen met Pro Evo een plaats geven. Let's play ball!

Als er iets is waarin EA Sports excelleert, dan is het wel het opzetten van een strakke game. Strak in de zin van mooi, duidelijk en blits. Ook FIFA 06 heeft de gebruikelijke EA Sports look. De game ademt voetbal, van begin tot eind. Een nieuwe feature van het spel zijn de audiofragmenten die tijdens het doorlopen van de menu's afgespeeld worden. Het radio- en/of televisiecommentaar van de meest fabuleuze doelpunten van de afgelopen jaren wordt willekeurig door de menu's heen, tussen de muziek door, afgespeeld. De sfeer die hierdoor gecreëerd wordt is werkelijk subliem. Stel je een John Motson voor die door het dolle heen gaat omdat Wayne Rooney op 16 jarige leeftijd voor het eerst gescoord heeft in de Premier League. Dit soort werk staat je te wachten tijdens de audiomomenten. Wanneer we het toch over het geluid hebben, kunnen we meteen een pluim uitdelen aan het muzikale team. De soundtrack van FIFA 06 is enorm veelzijdig en staat bol van de dreunende tunes. In combinatie met de audiofragmenten levert dit een geweldig resultaat op.

Zoals ieder jaar zijn de verbeteringen op het gebied van gameplay doorgevoerd aan de hand van een lijfspreuk. In 2004 ging het om (het later geflopte) Off the Ball Control en vorig jaar lag de focus op de aanname van de topspelers. In tegenstelling tot voorgaande jaren, verbetert EA Sports de game niet aan de hand van één facet: men kijkt naar de totale beleving en speelbaarheid van de game. “Total football”, door onze Generaal ook wel 'totaalvoetbal' genoemd, is het motto. Ieder onderdeel van de spelervaring is met evenveel zorg bekeken en zo nodig verbeterd.