Herinner je je Sega's klassieker Ferrari F355 Challenge op de Dreamcast nog? Deze ultrarealistische racegame gooide hoge ogen bij de critici, maar door zijn hoge moeilijkheidsgraad verkocht de game bijzonder slecht. Met Ferrari Challenge gooit System 3 het over een andere boeg, met als doel de game ietwat toegankelijker te maken. Hoewel de auto's nog steeds een realistische feel hebben en de rempunten ver voor de bocht liggen, worden in Ferrari Challenge fouten veel minder streng bestraft dan in zijn vergeten voorganger. Deze vergevende aanpak zie je ook terug in de optionele hulpstukken. Zo geeft de game, net als Forza Motorsport en Need for Speed: Pro Street, een ideale lijn weer. Deze lijn kleurt rood wanneer je te hard gaat en kleurt groen wanneer je op een veilige snelheid bent.

Dat je in Ferrari Challenge enkel met Ferrari's rijdt zal geen grote verassing zijn. Door het voltooien van verscheidene modi zul je nieuwe auto's ontgrendelen. In de belangrijkste mode, de challengemode, rijd je in de supersnelle F430. Het is niet mogelijk om met een andere auto deze challengemode uit te spelen, van diversiteit is dus geen sprake. Ik acht het een beetje vreemd dat je deze modus doorspeelt met een dergelijk snelheidsmonster. Veel auto's die je in de challengemodus zult ontgrendelen, zijn een stap terug vergeleken met de F430. Hierdoor lijken de ontgrendelende auto's geen waardevolle toevoeging maar eerder een leuke extra voor de Ferrari-liefhebber. Bovendien is het vreemd dat de belangrijkste modus niet te spelen valt met een auto naar keuze. Zo rijd ik liever in een Enzo dan in een F430.

Overigens zien de auto's er stuk voor stuk fenomenaal uit. Alles ziet er uiterst gedetailleerd uit, zowel aan de binnen- als buitenkant. Wanneer je kiest voor de cockpitview (het camerastandpunt vanuit de coureurstoel) zijn de kilometertellertjes op het dashboard duidelijk af te lezen. Zelfs het op de stoel geborduurde Ferrari logo is zichtbaar! Volgens System 3 zal de uiteindelijke versie 32 auto's bevatten en kun je door middel van downloadbare content je autocollectie verder uitbreiden. Met de uitgebreide customization-optie kun je het uiterlijk van je Ferrari naar eigen smaak vormgeven met stickers en andere prullaria, vergelijkbaar met Forza Motorsport 2.

In de previewversie bezochten we verschillende parcoursen in Noord-Amerika, Italië (waaronder de officiële testbaan van Ferrari) en Europa (Italïe en Europa zijn aparte onderdelen in de game). De banen zien er door de belichting en weerseffecten schitterend uit, maar helaas kampt ook deze game met een nogal kale en repetitieve omgeving. Ik weet niet hoeveel tracks er in het volledige spel zullen zitten, maar in principe bieden de banen in deze drie racegebieden meer dan genoeg diversiteit. Tevens heeft System 3 beloofd maandelijks te zorgen voor nieuwe tracks, mocht je aan het huidige aanbod niet genoeg hebben. Zo zul je al vrij snel na de lancering de bekende track Monaco kunnen downloaden.

Een racegame valt of staat bij het weggedrag van de medeweggebruikers. In Ferrari Challenge zit dat gelukkig wel snor. Ze wijken voor elkaar uit en lijken niet aan een van te voren uitgestippelde route vastgeplakt. Enig minpuntje is dat de concurrentie niet al te hevig lijkt te zijn. Ik reed tamelijk snel van ze weg, om ze daarna zelfs in de achteruitkijkspiegel niet meer terug te zien. Ondanks dit vereist Ferrari Challenge wel de nodige stuurkunst. Zo leidt afsnijden tot een snelheidsstraf en zul je bij hoge snelheden menig maal geconfronteerd worden met onder- of overstuur. Mocht er niet genoeg uitdaging zijn dan is er voor de uitslovers nog de mogelijkheid hulpmiddelen als ABS en de ideale lijn uit te zetten.

Op sommige vlakken laat Ferrari Challenge nog wat te wensen over. Zo moet er duidelijk nog gesleuteld worden aan het schademodel. De vonkjes en vierkante stukjes verf die loskomen bij een botsing komen nogal klungelig over, net als het ontbreken van een motor bij het loskomen van de motorkap. Ook zet ik mijn vraagtekens bij de zogenaamde challenge cards. Dit zijn kaarten die je kunt ontgrendelen door diverse opdrachten te voltooien, een beetje vergelijkbaar met de achievements op de Xbox 360. Met deze kaarten kun je vervolgens een slecht uitgewerkt kaartspelletje spelen. Helaas voegt deze tweedehandse vorm van Yu-Gi-Oh niets toe aan het spel, het gaat in een racegame immers om goed bochtenwerk en niet om het verzamelen van kaartjes.

Ferrari Challenge lijkt aan de standaardvereisten van een racegame te voldoen. Door de downloadbare content zal de game elke maand uitgebreid worden met nieuwe tracks en auto's, een aardige bijkomstigheid die de levensduur aanzienlijk verhoogd. Het blijft echter nog maar de vraag of Playstation 3-bezitters zitten te wachten op een game waarin je enkel met Ferrari's aan de bak kunt. Toch belooft Ferrari Challenge een bovengemiddelde racegame te worden waarvan de Ferrari-fan zal smullen. Of dit ook het geval zal zijn bij de gewone gamer kom je te weten in de review.