Met EyeToy heeft Sony een ferme hit in handen. Sinds de lancering van de camera in juli 2003 zijn er alleen van Sony zelf al zes verschillende EyeToy-games verschenen. Verder zijn er ook nog een aantal third-party games die een EyeToy Camera vereisen en een aantal games waarbij de EyeToy voor extra functionaliteit zorgt. Helaas bleef de EyeToy, met uitzondering van Antigrav, vooralsnog een beetje in de minigames hangen. Daarom besloot Sony met EyeToy: Kinetic een andere weg in te slaan. Deze titel biedt namelijk een volledig uitgekiend fitnessprogramma!

EyeToy Kinetic is ontwikkeld in samenwerking met Nike Motionworks, wat je direct het gevoel geeft een serieus fitnessproduct in handen te hebben. Het is weliswaar niet aan ons om na te gaan of alles wat in het spel aan bod komt, ook werkelijk goed is voor je lichaam. Toch geeft de samenwerking met Nike meer vertrouwen dan wanneer een gameontwikkelaar het zelf in elkaar gedraaid zou hebben. Of het echt gezond is, laten we aan een de experts over, maar vermoeiend is het zeker.

Lenigheid komt goed van pas bij EyeToy Kinetic.

Wanneer je EyeToy Kinetic een spel noemt, doe je het eigenlijk tekort. Het is eerder een applicatie, ook al zitten er wel typische spelelementen in. Kinetic biedt je de mogelijkheid even snel een bepaald fitnessprogramma te doorlopen of een langdurig trainingsprogramma vast te stellen. Dit laatstgenoemde houdt rekening met je leeftijd, sportiviteit, lengte en gewicht. Daarbij is het wel vereist om bijna dagelijks een paar oefeningen te doen.

De oefeningen in Kinetic zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. De cardio-oefeningen trainen vooral je hart en reflexen. Denk bijvoorbeeld aan het heen en weer bewegen om verschillende iconen op tijd aan te raken. De vechtoefeningen spreken voor zich en vereisen vaak dat je zowel je handen als benen gebruikt, om objecten uit de weg te rammen. Bij de balansoefeningen dien je een bepaalde houding aan te nemen, waarbij veel wordt geëist van je lenigheid en evenwicht. Alle oefeningen bevatten min of meer een uitdagend element, waarbij je naar het volgende level kunt gaan door een tijdje achter elkaar geen of weinig fouten te maken. Dit speelse element zorgt dat het allemaal wat leuker en verslavender is dan gewone aerobics.

De Engelse varianten van Karl en Olga.

Voordat je aan je oefeningen kunt beginnen, dient er een warming up gedaan te worden. Hierbij speelt de EyeToy Camera zelf eigenlijk geen rol, omdat je simpelweg na moet doen wat de virtuele Engelse variant van Karl Noten dan wel Olga Commandeur, op het scherm voor doet. Dit zelfde concept wordt ook gebruikt voor de rek- en strekoefeningen, die je meestal na je intensieve work-out uit zult moeten voeren. De instructies die je tijdens deze oefeningen krijgt zijn helder, maar onze previewversie ondersteunde enkel de Engelse taal. We hopen dat er ook een Nederlandse versie komt, want niet iedereen is bekend met alle Engelse fitnesstermen en lichaamsdelen.

Een probleem wat we nog wel hadden met EyeToy Kinetic, is dat de eisen aan de kamer waarin je het speelt, nog groter zijn dan bij voorgaande EyeToy producten. Het spel wordt geleverd met een groothoeklens, maar dit compenseert niet direct de extra ruimte die nodig is omdat je nu volledig in het scherm moet passen. Met mijn 1.90m moest ik zo'n drie meter van de camera af staan, om de oefeningen goed te kunnen doen. Ook in de breedte had ik zo'n drie meter vaasvrije bewegingsruimte nodig. Daarnaast zorgt goede verlichting en een zo effen mogelijke achtergrond in een andere kleur dan je huid en kleding, voor een aanzienlijk betere spelervaring. Ik vrees alleen dat maar één op de tien huizen, een vertrek heeft waar zonder al te veel verbouwing aan deze eisen kan worden voldaan.

Rek- en strekoefeningen komen vooral neer op: toekijken en nadoen.

Buiten dit probleem lijkt EyeToy Kinetic een mooi product te gaan worden dat zich waarschijnlijk met trots het gezondste spel ooit mag noemen. Je hoeft nooit meer vroeg op te staan of de video te programmeren voor 'Nederland in Beweging'. Elk aspect van je lichaam kan worden getraind en het spel houdt goed bij hoeveel vooruitgang je maakt, om je zo steeds moeilijkere en uitdagendere oefeningen aan te bieden. Een ideaal spel, vooral voor de mensen die stiekem te lui zijn of geen geld hebben om naar de sportschool te gaan.