Evolve geeft zich pas bloot na meerdere speelsessies. Ondergetekende speelde de onlangs naar 2015 uitgestelde shooter al meerdere malen, telkens in sessies van minstens een uur en met live uitleg en tips van een aanwezige ontwikkelaar. Het is de beste manier om Evolve te ontdekken. Je leert het concept van vier hunters tegen één (door een vijfde speler bestuurd) monster kennen, krijgt inzicht in wie welk steentje bijdraagt in het hunter-team (de Medic heelt, de Trapper houdt het monster op één plek, Support ondersteunt, Assault doet damage) en maakt kennis met de beste tactiek om het monster richting zijn ultieme vorm, stage 3, te loodsen.

Evolve

Communiceren zal je

Niet iedereen heeft de luxe van zo’n voorbereiding. Achter gesloten deuren heeft 2K Games een grote ruimte ingericht waar aanwezige pers drie kwartier de tijd krijgt om als hunter het monster op te jagen en vice versa. Voor de eerste keer is het mogelijk om elk tot nog toe aangekondigd personage en monster te spelen. Journalisten nemen plaats, zetten hun headset op, kiezen een hunter of monster en het potje begint.

En dan? Veel spelers lijken geen flauw idee te hebben wat ze moeten. Microfoons op de headsets zijn overbodig, want niemand communiceert. De hunters lopen allemaal een andere richting uit en beginnen op loslopend wild te schieten. Een van de ontwikkelaars die van hot naar her door de ruimte sprint om aanwijzingen te geven merkt op: ‘Nee, het is tijd- en kogelverspilling om op die buitenaardse nijlpaarden te knallen. Zoek het monster!’ Te laat, het monster heeft stage 3 bereikt en dus worden de rollen omgedraaid, de jagers opgejaagd.

Evolve

Monsterlijke vreetbui

Een gebrek aan communicatie en teamwork is funest in Evolve. Omdat de vijfde speler, het monster, een voorsprong krijgt en uit handen moet blijven van zijn menselijke belagers, zal hij constant onderweg zijn in de hoekjes van de map. Als monster is het in het begin zaak om buitenaardse fauna op te eten en zo snel de transitie naar de derde, ultrasterke vorm te maken. Tijdens elke metamorfose verdeelt de speler drie punten over een viertal verschillende aanvallen, maar is hij ook een seconde of twintig extra kwetsbaar voor aanvallen van de hunters.

Een monster doet er dus alles aan om uit het zicht te blijven. De maps in Evolve zijn redelijk groot, dus waar moet je als hunter dan in vredesnaam zoeken? Antwoord op die vraag is nog niet gegeven, vandaar het geklungel bij de internationale concullega’s van uw redacteur. Met trapper Maggie haar trouwe Trapjaw volgen om het monster op te sporen, het hoofd van robot-Support Bucket losschroeven om als UAV te gebruiken, turrets opwerpen om je generator te verdedigen wanneer het eigenlijk al te laat is; de tactieken zijn niet besteed aan het aanwezige team. Ook niet na de nodige aanwijzingen, wanneer blijkt dat de helft niet eens weet welke knop waarvoor dient.

Dus is het een goed moment om in een volgend potje met dezelfde spelers even flink huis te houden met Goliath, naast Kraken het enige vooralsnog getoonde monster in Evolve. The Distillery is een nieuw sneeuw-level met dynamische weersomstandigheden, waar de plots opkomende sneeuwstorm het een stuk makkelijker maakt om uit het zicht te blijven. De hunters lijken de functie van de microfoon in hun headset nog altijd niet ontdekt te hebben en al gauw wordt stage 3 bereikt. Een paar welgemikte rotsblokken en speciale aanvallen later en de overwinning is binnen.

Het toont maar aan dat Evolve een game is die je onder de knie moet krijgen. Nadeel van het unieke concept is de wat hogere instampdrempel en daarmee de warboel die ontstaat wanneer deelnemers hun taak niet kennen en lak hebben aan teamwork. De game eist wat van je, maar geeft daar een hoop voor terug. Winnen in een match met vier waardige medespelers voelt als een ware triomf, ongeacht je rol. Gelukkig heeft Turtle Rock nog even om spelers klaar te stomen voor de strijd.

Evolve

Wil jij wel goed voorbereid aan Evolve beginnen, lees dan vooral de verschillende previews die Gamer.nl schreef over deze multiplayershooter.