Preview
tarkov

Escape From Tarkov is onwerkelijk genadeloos

Onmogelijke preview, onmogelijke game

Geschreven door Ron Vorstermans op
Eens in de zoveel tijd komt er een spel uit dat je ook buiten de game om bezighoudt. Je praat erover met vrienden, je voegt je online bij community’s en je kijkt stream na stream. Escape From Tarkov had dat effect ook op mij - niet omdat de game zo goed is, maar omdat dit spel zonder zulke kennis simpelweg onspeelbaar is. Ik heb inmiddels uren gegoogeld naar het hoe en wat.

Escape From Tarkov (early access) was een jaar geleden nog tamelijk onbekend, maar is op dit moment mateloos populair op Twitch. En welverdiend. Deze game is zeldzaam spannend: meekijken is bijna even leuk als de game spelen. Toch is het tamelijk plotse succes van de game verrassend, want de opzet van Escape From Tarkov is bijster ontoegankelijk. Het spel heeft geen tutorial of pop-up‘s met informatie. Escape From Tarkov gooit je in het diepe zoals ik dat zelf alleen eerder heb ervaren tijdens de vroege versies van Minecraft.

tarkov

Simpel, toch?

Escape From Tarkov is meedogenloos - in zijn gameplay, maar ook in zijn communicatie naar de speler toe. Nu denk je misschien dat ik overdrijf, maar geloof me: ik heb dit zelf op pijnlijke wijze ondervonden.

Noem het gerust naïviteit. Ik denk min of meer te weten welke wapens welke kalibers vereisen, of hoe ik tactvol door een open of juist beboste omgeving moet lopen. Ik heb immers vele uren in games als Operation Flashpoint en Arma gestoken. ‘Tarkov’ is ook zo’n hyperrealistische shooter, zij het online. Enfin, uiteindelijk tapt Escape From Tarkov uit een geheel ander vaatje. Deze game is ondanks de herkenbare ‘militaire’ puntjes volledig uniek. Er is niets zoals Escape From Tarkov.

In Escape From Tarkov word je met veertien anderen op triviale punten in een map gedropt. Er zijn iets van tien maps in binnen- en buitenomgevingen. Buiten is er vooral bosgebied, binnen doe je vooral lege complexen en kantoren aan. In principe is je opdracht simpel: je moet naar een van de eindpunten lopen. Je levelt je vaardigheden met het verdienen van ervaringspunten. Dat is belangrijk, want het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld sneller herstelt tussen potjes en dat je langer kunt rennen. Ik sla hier veel duiding over, maar anders zitten we hier morgen nog. En dat is dus niet overdreven.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Escape From Tarkov in zijn kern een loot-game is. Terwijl je door de maps loopt raap je spullen op.

Denk aan geweren, maar ook items om je basis te upgraden, of voorwerpen die je kunt uitbesteden op de marketplace met npc-vendors. Gevonden loot mag je houden als je een van de toegewezen eindpunten behaalt binnen het tijdslimiet. Als je doodgaat ben je al je loot kwijt, dus weet goed wat je meeneemt. De game heeft daarnaast een redelijk ingewikkelde in-game economie, waarin kogels bijvoorbeeld zeldzamer zijn dan veel geweren. Bovendien zijn sommige vendors op de markt meer geschikt voor het (ver)kopen van bepaalde items dan andere dat zijn.

Escape From Tarkov is genadeloos hardcore. Dit spel vereist compromisloze inspanning.

Haken en ogen

Al deze informatie was mij welbekend voordat ik aan mijn eerste potje begon. Dus ik dacht: oké, het wordt lastig, maar met al mijn ervaring in een tamelijk verroest genre rest mij weinig meer te doen dan opletten. Nou, zoals je de afgelopen tijd in mijn Twitch-livestreams hier op Gamer.nl hebt kunnen volgen ligt het niet zo makkelijk. Escape from Tarkov vergt het uiterste van je inspanningsvermogen. Dat geldt in de game zelf, maar ook zeker buiten de game om. Als je wilt ondervinden wat ontsnappen in Tarkov werkelijk behelst dien je tientallen uren in diens mechanieken te steken.

Er zijn afdoende voorbeelden die daar blijk van geven. Zo verwacht de game dat je water meeneemt zodat je niet uitdroogt. Je moet letten op de goede ‘geneesmiddelen’, want meerdere items bewerkstelligen een ander effect, zoals het stelpen van bloedingen of het verbinden van een botbreuk. Ook markant is dat de game niet echt maps (als in: landkaarten) heeft. Sterker nog: je weet niet waar je loopt in een level. Er is geen hud of kaart. Om te weten waar je bent resten je twee opties: de kaart van een level opzoeken op het internet en/of genoeg uren in een map steken om te weten waar je in het level bent.

Nog een paar andere voorbeelden: geluid is een bijna net zo belangrijke indicator van waar mensen zijn als je zicht. Een headset is verplicht. Er doen ook AI-soldaten mee aan de strijd, maar die onderscheid je aanvankelijk onmogelijk van echte spelers. Bovendien kunnen er echte spelers meedoen met de AI-genoten. Daarnaast: zoek van te voren op wat de knoppen op je toetsenbord allemaal doen. Dat laatste is echt belangrijk, want nogmaals, deze game is extreem hardcore. Als jij wilt weten hoeveel kogels er in je magazijn zitten, moet je weten met welke knoppencombinatie je handmatig (!) je magazijn uit je geweer haalt om te tellen hoeveel kogels er in dat magazijn zitten.

tarkov

Leuk?

Nogmaals, Escape From Tarkov is Early Access, maar ik moet zeggen dat ik mij daar nog niet echt aan geërgerd heb. Misschien is het geluk, maar ik heb nog geen crashes gehad - hoewel de servers lang niet altijd meewerken. De optimalisatie voor pc’s is daarentegen niet geweldig: in prestaties is Escape From Tarkov een beetje vergelijkbaar met PUBG, en da's niet best natuurlijk. In tegenstelling tot die game lijkt het mij overigens vrijwel uitgesloten dat Escape From Tarkov ooit naar de consoles komt, daar is het besturingsschema simpelweg te complex voor.

Het is heel aantrekkelijk om in deze preview op te blijven sommen wat Escape From Tarkov nou precies behelst. Deze game kent zoveel ditjes en datjes dat ik nog uren kan doorschrijven over de situaties die je tegen het lijf loopt (en hoe je als beginner niet weet hoe je je op zulke momenten gedragen moet).

Het duurt waarschijnlijk nog tientallen uren voordat ik mij echt comfortabel ga voelen in de bossen van Tarkov. Ik heb nu ongeveer vijftien uur gespeeld, heb een papieren map op mijn bureau liggen en heb oprecht nog maar één map gespeeld. Ik heb ongeveer tien kills gemaakt, maar ben veel vaker doodgegaan. Escape From Tarkov is genadeloos hardcore. Dit spel vereist compromisloze inspanning.

Tegelijkertijd krijg je daar een game voor terug die met geen ander spel te vergelijken is. Althans, niet in opzet. Escape From Tarkov is ongekend spannend. Als je in de bosjes ligt, kijkt of je een doorgeladen kogel in je magazijn hebt, en het besef inzinkt dat als je nu wordt omgelegd je al je goede loot kwijt bent, is Tarkov op zijn best.

Maar de spanning komt ook voort uit al het onbekende. Deze game legt niets uit. Dus je weet niet wat je met die loot moet, waar je met je geld het beste in kunt investeren en of er een party-systeem bestaat (je kunt elkaar joinen maar je moet elkaar wel vinden in de map).

Escape From Tarkov is bijzonder, dat is zeker, al is het eveneens bijzonder lastig om uit te leggen waarom. Als het concept van deze game je interessant lijkt wil ik je voorzichtig aanraden om zelf eens op onderzoek uit te gaan. Op Google, uiteraard.

Escape From Tarkov is alleen verkrijgbaar op pc. Voor ongeveer 43 euro kun je de game pre-orderen en krijg je toegang tot de bèta.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe animatietrailer van Dead Cells: The Bad Seed Dragon Ball Z: Kakarot is meer dan anderhalf miljoen keer verkocht
19

Reacties op: Escape From Tarkov is onwerkelijk genadeloos

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Battlestar28

  • 11 februari 2020 10:49
  Erg toffe game, alleen ben er onlangs snel mee gekapt aangezien er maximaal gecampt wordt op de escapes. Ook zijn de rondlopende scavs veel te vervelend. Ik zie liever PvP dat die AI

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wiim

  • 13 februari 2020 07:39
  @Battlestar28 Oeph, dat lijkt inderdaad echt een dooddoener. Vraag me af of ze daar uberhaupt iets aan kunnen doen. Anders wel veel potentieel lijkt me.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Blackjack666

  • 13 februari 2020 12:09
  @Battlestar28 Opzich is het simpel als je beetje geared bent zijn scavs gewoon makkelijk uit te schakelen.
  Camping is geen probleem ook zij moeten binnen de 35 minuten uit de map zijn dus opzich kun je aan het eind van de ronde extracten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 15 februari 2020 05:49
  @Blackjack666
  Camping is wel een probleem. Want als ik als nieuwe speler goede loot vind dat wil ik uit de map. Maar ja, daar zitten dan een aantal campers. Heb je zeg maar 20 minuten geloot voor hun.

  De scavs zijn een probleem voor beginnende spelers. Zij hebben geen goede gear + de scavs hebben een bizarre aimbot.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 11 februari 2020 10:54
  Ik hak al weer af bij het feit dat het online only is. Jammer, had dit graag rustig aan offline willen spelen. Dit soort games is online kansloos, iig voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 11 februari 2020 22:52
  @Aquemini Ik snap alleen niet zo goed wat daar dan leuk aan zou moeten zijn. Als in deze game alleen maar AI zou rondlopen zou de spanningscurve wel héél erg dalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 11 februari 2020 11:14
  Typisch gevalletje van "Leuk om te kijken, niet leuk om te spelen" voor mij haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 11 februari 2020 11:34
  Als `t single player was ….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 15 februari 2020 05:50
  @kr1z
  Dan was het niet leuk geweest.

  Kun je beter een andere single player spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 11 februari 2020 11:41
  is er ook een doel in het spel? want waarom loot verzamelen? alleen om sterker te worden of vecht je ook nog ergens voor?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 11 februari 2020 22:51
  @HunterSeeker Zoals in de tekst staat: het is ook een rpg. Er is veel te upgraden. Het is natuurlijk gewoon een multiplayergame dus er is geen verhalend haakje oid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 11 februari 2020 13:25
  Dus een BR game met extra factoren die alleen maar meer grinding qua tijd vergen om zaken te doorgronden.

  Ik vind een steile leercurve voor games helemaal prima, maar als een game een ontoegankelijke interface en opzet als pluspunt probeert te verkopen dan klinkt dat toch echt wel als luiheid van de ontwikkelaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 11 februari 2020 22:51
  @TheChief Het is geen battle royale-game, eerder battle minimaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jewoenboy

  • 11 februari 2020 22:54
  Ik ben afgehaakt een jaar geleden door voornamelijk 2 dingen;
  - De slechte optimalisatie van de game so far.
  - De schaarse Nederlandse community (toen des tijds)

  Het is ene hele gave game, zeker als je een squad heb en de gevechten zijn verschrikkelijk intens.

  Als iemand wil up-teamen, laat het weten!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RedBiohazzerd87

  • 12 februari 2020 12:56
  @jewoenboy Dit probleem had ik ook een beetje bij de game Squad. Ik vind het een super toffe game, maar het puntje dat er (toen) eigenlijk geen Nederlandse lobby`s of community`s zijn is jammer. Ik kan redelijk goed Engels, al zeg ik het zelf. Maar als het gaat om toch best wel diepgaande (militaire) tactieken in een game, dan wordt dat toch wat lastiger. En het lijkt mij ook gewoon erg leuk om met een Nederlandse lobby een potje virtuele oorlog te voeren xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 12 februari 2020 23:31
  @jewoenboy @RedBiohazzerd87 Ik ben ook wel down hiervoor. Solo vind ik het gewoon té spannend ofzo. Hetzelfde als ik met horror games heb; spanning is goed, maar angst vind ik niet bij gamen horen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jewoenboy

  • 13 februari 2020 22:22
  Zelf heb ik geen probleem met de taal, maar vind ik een Nederlandse club vaak wel fijner.

  In ieder geval, als iemand wil up-teamen, sta ik er voor open.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ozmeister

  • 23 februari 2020 15:48
  @jewoenboy Kan ik jullie ook joinen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 13 februari 2020 11:01
  Wat een ontzettend leuk artikel. Misschien leuk om er verschillende artikelen over verschillende facetten van de game te schrijven. Artikel 1/7 2/7 enz.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.