Preview
Dying Light The Following

Dying Light: The Following (hands-on)

Post-apocalyptische car-tuning

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Het contrast tussen de zonnige, grazige weides uit Dying Light: The Following en de studio waarin deze game wordt gemaakt, kan bijna niet groter. Op ons bezoek aan de Poolse uitvalbasis van ontwikkelaar Techland is het gebouw omsingeld met een dagenoud pak sneeuw dat weigert te smelten. Zelfs de meest bloeddorstige zombie durft zich hier niet te begeven. Het grijze systeemplafond en de sobere inrichting van het pand passen mogelijk bij het beeld dat je van het koude land hebt, maar de levendigheid van de visuele artiesten, levelontwerpers en schrijvers die hier werken, kleurt het kille plaatje volledig in. 

Het onverwachte succes dat Dying Light vorig jaar beleefde, is niet naar het hoofd van de makers gestegen. De ontwikkelaars die we spreken zijn op de hoogte van de steken die zij destijds lieten vallen, vooral op het vlak van verhaalvertelling, clichématige personages en het gevechtssysteem dat in veel situaties niet werkt. Met een gematigde maar positieve ontvangst van critici en een fanatieke community die om meer smeekt, komt daar een jaar na dato de eerste grootschalige uitbreiding. De previewsessie die we hiervan voorgeschoteld krijgen, toont een kant van de game die niet eerder te zien was.

Zo crossen we binnen enkele minuten al over heuvels en uitgestrekte grasvelden in een razendsnelle zandbuggy. Op weg naar de verschillende missies in het nieuwe post-apocalyptische gebied, vliegen de zombies in stukken uit elkaar op de bumper. Het infiltreren van vijandelijke basissen, het verkennen van de natuur en een intense race tegen de klok zijn hier de hoofddoelen die worden opgedragen door de lokale bevolking. In de ruim twee uur die we met The Following doorbrengen, is de kenmerkende parkourgameplay uit Dying Light duidelijk op een lager pitje gezet.

Dying Light The Following

Autotune

De hoofdrol is ditmaal weggelegd voor de buggy’s, waarin je niet alleen rondscheurt en vijanden uit de weg ruimt, maar waar je ook aan sleutelt en onderdelen voor dient te vinden. Het voertuig is net als je survivalvaardigheden uit te breiden. Door ervaringspunten te verdienen, wordt het sturen makkelijker, breid je de buggy uit met een vlammenwerper of geef je op commando een elektriciteitsontlading met een dodelijke schok. Het verzamelen van schroeven en het zoeken naar benzine moet daarbij het gevoel van overleven in toon houden. Dat zorgt voor een uitdaging – de voorraden zijn immers erg schaars.

Als je eenmaal genoeg tanks hebt geleegd, rijdt de buggy als een zonnetje. Het duurt niet lang voordat je behendig door scherpe bochten slipt en langs de verschillende boerderijtjes en andere nederzettingen manoeuvreert. Tussendoor neem je de tijd om vanaf een hoge rotswand de omgeving tot je te nemen. The Following is net als zijn grote broertje op grafisch terrein zeer indrukwekkend. Het voelt meteen al verfrissend om de sloppenwijken en de hoogbouw van de stad Harran achter je te laten, ingeruild voor azuurblauwe beekjes, kleine dorpjes en cultische mysteries. En dat laatste is de reden dat je hier bent.

Dying Light The Following

Esoterische geneesmiddelen

Het definitieve geneesmiddel tegen de zombie-epidemie zou zich hier namelijk weleens kunnen bevinden. Geruchten over een sekte die dit soort wonderen verrichten doen de ronde, en de aanbiddende populatie van het onbezochte gebied gelooft er heilig in. Of deze club halfgoden de waarheid verkondigt, valt nog te bezien. Om met de sekte in aanraking te komen, moet je eerst het vertrouwen winnen van diens discipelen. Dat houdt in dat je allerlei kusjes moet opknappen, van het verjagen van bandieten tot het helpen bij een enorme waterleiding die op springen staat.

De paar missies die wij speelden, toonden slechts een glimp van het verhaal. Uiteindelijk zit er zo’n tien tot dertig uur in de uitbreiding, afhankelijk van hoeveel afleiding je tegenkomt. Het toegevoegde landschap is bovendien even groot als de hoofdgame. Techland heeft hier slechts een jaar aan gewerkt, wat het des te indrukwekkender maakt als het een succes blijkt te zijn. Daarbij was een speciale afdeling binnen het bedrijf bezig met het verfijnen van de oorspronkelijke gameplay, graphics en variatie in zombies. Deze update is bij de release van The Following gratis te downloaden in de vorm van een Enhanced Edition.

Dying Light The Following

Terugkerende frustraties

Maar hoewel deze vernieuwingen zeer welkom zijn, komen er in de previewversie nog een aantal aspecten terug die in de hoofdgame ook minder goed waren uitgevoerd. De dialogen zijn nog steeds afgezaagd en matig geschreven, en de vuurwapens werken nog altijd stroef en log. Dat is opvallend, want het gebruik van dit arsenaal moet in de uitbreiding belangrijker zijn dan ooit tevoren. Zo voegt Techland een uzi toe, met nog een kruisboog voor het sluipwerk. De confrontaties met bandieten vereisen in onze speelbeurt dan ook vaker geweren dan knuppels, wat met een enorme kogelregen vrij frustrerend kan zijn.

Een belofte die de ontwikkelaar wel lijkt in te lossen, is het toevoegen van meer coöperatieve gameplay. Het is het element dat in de hoofdgame bergen aan plezier oplevert, maar niet goed tot z’n recht kwam buiten de missies. De uitdagingen die nu buiten de verhaalmodus plaatsnemen, hebben de potentie om vele uren op te eisen. Zo strijd je tegen je partners in afgebakende raceparcours, waarmee de strakke besturing van de buggy’s heerlijk samengaat. Ook zijn er wedstrijden waarin je willekeurige checkpoints in een open vallei moet behalen, wat voor het nodige gelach zorgt als je elkaar van de weg af beukt.

Dying Light The Following
Dying Light The Following

Met de uitbreiding nog maar enkele weken van ons verwijderd, is het de vraag of er een goede balans tussen het buggyrijden en parkour ontstaat. In de tijd die wij met de game doorbrengen, zaten we vooral in een voertuig, met hier en daar een incidenteel vuurgevecht. Dat plezier maken voorop staat is zeker, nu valt het te zien of de ergernissen uit de hoofdgame niet weer de overhand nemen. Met de zelfkennis en het luisterend oor van de ontwikkelaar, kan The Following weleens worden wat Dying Light vorig jaar had moeten zijn.

Dying Light: The Following is vanaf 9 februari verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De uitbreiding is gratis te downloaden voor eigenaren van de seizoenspas.

Door Sander van Dalsum

Dit artikel delen:

Lees meer

Cities: Skylines voegt sneeuw en trams toe Microsoft lanceert klaslokaalversie van Minecraft
17

Reacties op: Dying Light: The Following (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ksmai

  • 19 januari 2016 17:48
  Is het de moeite waars om vrienden over te halen om dit ook te halen? De coöp lijkt me namelijk wel interresant. Mensen die hier ervaring mee hebben?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheColdDutchman

  • 19 januari 2016 18:26
  @Ksmai co-op is geweldig, je maakt dingen mee samen die je in je 1tje niet zal tegenkomen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 19 januari 2016 22:57
  @TheColdDutchman kun je uitleggen wat het zo leuk maakt? Bij far cry 4 kon je bijvoorbeeld geen missies doen in coöp (of dat werkte niet goed). Kan dit wel in dying light?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheColdDutchman

  • 20 januari 2016 04:52
  @Ksmai Ja, ligt eraan bij wie je joint, maar je kan de hele game (echt alles) samen spelen, en elkaar uitdagen met challenges enzo! (die zijn wel semi uitgekozen door de game)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 20 januari 2016 16:35
  @TheColdDutchman Ik sluit me bij TheColdDutchman aan, co-op in deze game is echt zeer vermakelijk. Ik heb ook zeker 75% van deze game co-op gespeeld en dat speelde nooit eerder zo lekker weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 19 januari 2016 18:36
  Moet je hiervoor ook de hoofdgame hebben? Deze had ik namelijk, maar heb ik verkocht, omdat ik het toch wat tegen vond vallen. Het rondrijden met een buggy door deze wereld lijkt me een stuk leuker, maar ik wil niet weer de hoofdgame opnieuw aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 19 januari 2016 19:12
  @Mr. Harrow Ja het is namelijk een DLC.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 19 januari 2016 19:57
  @armilo-theus
  Bedankt. Was me niet helemaal duidelijk. Blijkbaar overheen gelezen. Dacht eerder een keer gelezen te hebben dat het misschien een stand-alone uitbreiding zou zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SanderVanDalsum

  • 19 januari 2016 20:07
  @Mr. Harrow @armilo-theus Je hebt de hoofdgame niet nodig. Het is een stand-alone uitbreiding, geen dlc. Het wordt wel afgeraden om The Following te spelen zonder Dying Light gespeeld te hebben, omdat het dan vrij moeilijk schijnt te zijn en je mist een deel van het verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 19 januari 2016 20:40
  @SanderVanDalsum
  Oké. Bedankt. Had ik het dus toch goed begrepen. Ik heb de hoofdgame niet uitgespeeld, maar van wat ik wel gespeeld heb vond ik het nog niet een heel goed verhaal. Daar kan ik me wel overheen zetten. Of het moeilijker zal zijn moet ik even afwachten. Wat reviews lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 19 januari 2016 21:59
  @Mr. Harrow

  Zonde dat je de game niet uitgespeeld hebt want hij was echt super geweldig, ik ben niet eens een fan van zombie games maar dit was toch wel erg vet gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  terran

  • 20 januari 2016 02:04
  @ShadowX en @Mr. Harrow Moet je ook bekennen ik ben ook niet gek van zombie games. maar deze game was top. En ja, ook ik heb niet veel nacht missies gespeeld. Komt je bekent voor he @ShadowX . Ga hem zeker halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 januari 2016 12:07
  @terran

  De verplichte Nachtmissie deed me zoon :) want ik vond hem echt ver schikkelijk :D.

  Hoe heb jij die opgelost :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 20 januari 2016 07:05
  @ShadowX
  Waarschijnlijk kwam er een andere game uit die me interessanter leek en is Dying Light daardoor blijven liggen. Waarschijnlijk dom, als ik de reacties zo lees. Ik kwam niet heel goed in het verhaal, op de één of andere manier. Vond het verder wel een tof concept. Ben ook niet een fan van zombie games, maar ben wel benieuwd hoe deze wereld is als je er met een buggy doorheen kan rijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 januari 2016 12:09
  @Mr. Harrow

  Zodra die flink gezakt in prijs is (of je moet hem 2e hands willen) dan zou ik Dying Light zeker een kans geven.

  Begin Verleden jaar was alleen Dying Light interessant maar als er een andere game had geweest dan was het mogelijk het zelfde lot hier begaan, dus kan me je reactie zeker goed voorstellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 20 januari 2016 16:14
  @above

  Leek me altijd wel geinig op zich maar heb hem vorig jaar ook laten liggen omdat de game wel paar negatieve punten had en herhaling etc.
  Nu met de maingame completely overhauled en de uitbreiding erbij koop ik gelijk The Enhanced edition.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 januari 2016 17:38
  @The Chosen One

  En daar ga je zeker geen spijt van krijgen, ik ga hem met me zoon samen spelen dit wordt geweldig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.