Preview
Dragon Quest Builders

Dragon Quest Builders (hands-on)

Voor als je wat minder fantasie hebt

Geschreven door Lars Cornelis op

Minecraft geeft al sinds 2011 onze fantasie praktisch carte blanche. Bedenk het en je kunt het bouwen met blokken. Ongetwijfeld zag Square Enix juist daar ruimte voor verbetering. Want wat als je nou niets kunt bedenken? Zij bieden door Minecraft te combineren met Dragon Quest tevens een verhaallijn en quests. Het resultaat heet Dragon Quest Builders.

Je hoeft niet ver te zoeken om de gelijkenissen met Minecraft te zien. Alleen het logo al spreekt boekdelen en anders wel de wereld die gemaakt is van voxels, vooral van die kenmerkende bruine aardeblokken met een grasgroene bovenkant. Sla je objecten kapot en je krijgt weer grondstoffen waarmee je zelf nieuwe blokken bouwt. Het is een inmiddels ontzettend bekend principe en er wordt geen enkele moeite gedaan om de inspiratiebron te verhullen.

Dragon Quest Builders

Niet omdat het kan, maar omdat het moet

Toch wordt al snel duidelijk dat dit niet ‘gewoon Minecraft met slimes’ is. Dragon Quest Builders is namelijk een rpg, compleet met een verhaal en quests. Je personage, die overigens wel gewoon een 3D-model is en niet ook uit voxels bestaat, zie je vanuit het derde persoonsperspectief en dat laat Dragon Quest Builders gelijk anders aanvoelen dan Minecraft. Al snel ontmoeten we een meisje dat ons vervolgens overspoelt met quests. In deze wereld is namelijk iedereen verleerd hoe je moet bouwen. Iedereen, behalve jij natuurlijk.

En dus kun alleen jij haar beschadigde huis repareren. En als je toch bezig bent, mag je het ook gelijk even voorzien van fakkels voor verlichting. En van bedden om in te slapen. Het kost even wat tijd en in de directe omgeving staat geen object meer overeind (allemaal kapotgeslagen voor de grondstoffen), maar even later heb je wel ons eerste echte huis gebouwd. En in tegenstelling tot Minecraft dus niet omdat je dat zelf wil of bedenkt, maar om quests te voltooien.

Dragon Quest Builders
Dragon Quest Builders
Dragon Quest Builders

Zelf ontdekken

Het is echter niet zo dat de game de gehele tijd je handje vasthoudt. Wie even geen zin heeft in quests van het meisje, verkent gewoon zelf de omgeving. In de buurt van het meisje is ook een man te vinden die helemaal ingemetseld zit. Bevrijd je hem, dan heeft ook hij weer nieuwe opdrachten voor je, al waren die in de demoversie die we speelden nog niet beschikbaar. Ook een fraai huisje en een verlaten kampvuur wekten het idee dat er nog veel meer te ontdekken en beleven valt in deze wereld, om maar te zwijgen over het nog ontoegankelijke eiland in de verte. Om daar te geraken, moet je eerst een flinke brug bouwen en dus over flink wat grondstoffen beschikken.

Het ziet er in ieder geval naar uit dat Dragon Quest Builders met zijn rpg-elementen een heel leuke variatie op Minecraft is en niet simpelweg een kloon. Waar sommigen juist de ongelimiteerde vrijheid van Minecraft zullen prefereren, bedient Dragon Quest Builders juist de doelgroep die wat meer game in hun game wil. Of we dat in het Westen net zo gaan waarderen als in Japan, waar de game sinds begin dit jaar al uit is, weten we later dit jaar als de PlayStation 4- en Vita-versie van Dragon Quest Builders hier verschijnt.

Dragon Quest Builders verschijnt in oktober op PlayStation 4 en Vita.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Hewlett-Packard kondigt pc's voor vr-gaming aan WRC 6 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One aangekondigd
1

Reacties op: Dragon Quest Builders (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    JVSpro

    • 30 mei 2016 12:47
    Lijkt me erg leuk wegspelen, soort Minecraft met iets betere graphics als Portal Knights maar dan met het RPG element van Dragon Quest. Goed gestolen is beter als slecht bedacht, kijk er al naar uit aangezien ik mensen al maanden-lang dit zie spelen via PS live streams.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.