Warren Spector was dé man van Ion Storm in 2000. Waar John Romero het bedrijf diep in de schulden wist te werken heeft Warren er nog voor kunnen zorgen dat met zijn Deus Ex het bedrijf deels overeind bleef. Verschillende Game of the Year awards werden binnen gesleept en allerlei budget versies werden op de markt gebracht. Uiteraard verdiend dat een vervolg. De game is nog niet erg ver in het ontwikkelingsproces en zal voor de PC en een andere next-generation console uitgebracht worden. Welke console dit wordt is nog niet bekend, maar ik geef de Xbox een grote kans door zijn gelijkenis met het programmeren voor een PC. Naast deze twee versies van Deus Ex zijn ze ook nog eens bezig met Thief III en een ander, nog geheim project. Ze zitten dus niet stil bij Ion Storm. Vrijheid Een sterk punt van het eerste deel was de ongekende vrijheid. Bij ongeveer alles wat gedaan moest worden kon een eigen manier van doen gekozen worden. Ga je voor een Rambo-aanpak, of toch liever voor een 'thief'-stijl? En dan is nog de vraag of je het alarmsysteem uit gaat schakelen of tussen de ratten in de ventilatieschacht doorkruipt. Een kleine greep uit de mogelijkheden die Deus Ex te bieden had. Toch vindt Warren Spector de vrijheid nog te beperkt. Vaak konden er uit bepaalde routes en manieren gekozen worden die al van tevoren vastliggen. Zelfs de meest creatieve breinen kunnen geen manieren bedenken die de programmeurs nog niet bedacht hadden.Dat moet met Deus Ex 2 dus veranderen. Zo neemt het aantal 'scripted-events', oftewel de in-game tussenfilmpjes waar de speler geen invloed uit kan oefenen, af. Warren is absoluut niet tevreden over de grote hoeveelheid van deze scripted-events in het eerste deel. Realisme

Het doel van het spel is dan ook om de realiteit zo dicht mogelijk te naderen. De speler moet het gevoel hebben echt in de wereld te staan. Dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van het plezier dat aan de game beleefd wordt. Wat dat betreft is het dan ook niet vreemd te noemen dat men van het originele concept uitgegaan is. Toch is er geen enkele regel code en geen enkele texture uit Deus Ex overgenomen in het vervolg. Wél zal er in de fictieve wereld van Deus Ex 2 ongeveer dezelfde sfeer hangen en zal deze hetzelfde uiterlijk hebben. Het grootste deel van het spel vind plaats in steden (waaronder Seattle) en alles wat daarbij komt kijken (riolering, metro's, cafés etc). De tijd waarin dit zich afspeelt is dan ook ongeveer gelijk, namelijk vijftien jaar na het punt waar Deus Ex stopte. Over het verhaal is verder niet veel bekend. Deus Ex kende drie verschillende eindes, op welk einde vervolgd zal worden is ook nog niet duidelijk. Bepaalde organisaties en personen komen terug in deel 2, maar natuurlijk zijn er ook weer genoeg nieuwe gezichten.

Gelukkig doet JC Denton wel mee. Het verhaal en de scripts worden wederom in elkaar gezet door schrijfster Sheldon Pacotti, waarna de programmeurs en ontwerpers dit verhaal aanpassen aan de wereld van de game.