In de preview van Evil Genius werd al even aangekaart hoe zelden we in games de rol van het kwaad aangemeten krijgen. Opvallend is tevens dat de games die wel het slechte in ons los laten komen, zoals Grand Theft Auto en Dungeon Keeper, vaak een opvallend succes zijn. Inmiddels hebben meer ontwikkelaars zich dit gerealiseerd, want naast Evil Genius staat ons nog een aantal games te wachten waarin wel lekker nasty mogen zijn. Zo komt Capcom met het vreemde Under the Skin, mogen we in Possession de horror vanuit zombieperspectief aanschouwen en pakt ook THQ groots uit met een game waarin we eigenhandig de mensheid om zeep mogen helpen: Destroy All Humans!

Al duizenden keren hebben we aliens die het op de aarde gemunt hebben, uit de weg moeten ruimen. In Destroy All Humans krijgen we de alien-invasie eindelijk vanuit het oogpunt van een alien te zien. Crypto is de naam van het groothoofdige, grijze ventje dat op de aarde verzeild is geraakt. Hij is bij lange na niet zo vredelievend als ET en is naar onze planeet gestuurd om de mensheid, de grootste bedreiging uit het heelal, uit de weg te ruimen. Als speler mag je hem daarbij assisteren.

Destroy All Humans biedt de speler een vijftal grote locaties waarin hij naar eigen inzicht verschillende aanvallen op de mensheid los mag laten. De aanvallen die tot je beschikking staan variërend van het bekende alien wapentuig, zoals een lasergeweertje en een elektrocutiekanon, tot speciale krachten als hypnotiseren, gedachten lezen en mensen de lucht in slingeren. Het meest interessant is de mogelijkheid in de lichamen van andere mensen te treden met een eenvoud vergelijkbaar met het stelen van auto's in Grand Theft Auto. Je bent zo ongezien en zal mogelijkheden tot je beschikking krijgen die specifiek zijn voor het type mens dat je binnen getreden bent.

Crypto komt met zijn UFO op aarde en deze vliegende schotel daar in het spel een grote rol van betekenis hebben. Je kunt vanuit je UFO namelijk mensen, dieren en auto's opzuigen en het nodige onderzoek plegen. Met de nieuw verkregen informatie krijg je inzicht in het functioneren de mensheid en kun je eventueel nieuwe wapens en mogelijkheden ontdekken. Je UFO dient tegelijkertijd ook als wapentuig en je kunt vanuit de lucht de meest destructieve aanvallen op de mensheid loslaten, van een vuurzee tot een krachtige explosie.

Destroy All Humans baadt in een heerlijk jaren 50 jasje en kent veel verwijzingen naar de typische science-fiction films en de spannende verhalen uit die periode. Het spel ziet er kleurrijk en luchtig uit, maar zal tegelijkertijd behoorlijk wat zwarte humor bevatten. De ondergang van de mensheid is immers niet om te lachen! De omgevingen in het spel zijn volledig destructief en nadat je even flink huisgehouden hebt is er van de levendige stad van weleer, niet veel meer over.

Destroy All Humans is momenteel in ontwikkeling bij Pandemic Studios en zal pas in de loop van 2005 op de markt komen. Men heeft ook nog wat multiplayer opties in petto, maar daar wil men vooralsnog niets over kwijt. Destroy All Humans zal op Playstation2 en Xbox verschijnen.