De gemiddelde gamer heeft de mensheid al tientallen keren op het nippertje van de ondergang mogen redden, zo vaak dat het haast een routineklus begint te worden. Tijd om de rollen eens om te draaien, zo vond men bij Pandemic. In plaats van de mensheid voor de zoveelste keer te redden, leek het hen wel leuk om de mensheid juist uit te roeien. Destroy All Humans werd geboren.

In Destroy All Humans neem je de rol aan van een buitenaars wezen genaamd Crypto 137. Crypto is een Furon, een buitenaards ras zonder voortplantingsorganen. Om het ras toch in stand te houden, maken de Furons al jaren gebruik van kloontechnieken. Het probleem hierbij is dat een kloon nooit zo goed is als het origineel, waardoor de Furons aan een omgekeerde evolutie bezig zijn. Gelukkig bieden de mensen een oplossing. In de mens schuilt namelijk nog puur, kwalitatief hoogstaand Furon DNA. Crypto wordt erop uitgestuurd om zoveel mogelijk van dit DNA op aarde bij elkaar te rapen. Helaas kan dit alleen, door mensen om te brengen!

Veel subtiliteit hoef je in Destroy All Humans niet te verwachten, want het is een no-nonsense actiegame overgoten met een humoristisch jaren 50 sausje. Je bestuurt Crypto vanuit derdepersoons perspectief door een vrij wijds opgezette spelomgeving. De eerste missie vindt plaats in en rond een boerderij, maar later zul je ook een circus, een dorp en nog wat andere locaties bezoeken. Wanneer je aanvankelijk aankomt op een locatie zul je eerst een hoofdmissie moeten volbrengen, die met het verhaal van het spel verbonden is. Eenmaal je deze volbracht hebt, staan er nog een aantal andere uitdagingen te wachten van het type 'vermoord meer dan x mensen binnen y seconden'.

Om zijn missies te volbrengen beschikt Crypto over een ruim arsenaal aan wapens en speciale mogelijkheden. Erg handig is het jetpack dat bij Crypto op de rug is gemonteerd en waarmee hij enkele seconden in de lucht kan hangen. Hierdoor kun je je zonder voertuig erg snel door de wereld verplaatsen. In de lucht maak je wel een grotere kans om gezien te worden door één van de mensen op de grond. Nadat je een aantal keren gespot bent zal de politie achter je aan komen, later ook de FBI en het leger, vergelijkbaar met het sterrensysteem in Grand Theft Auto.

Het is belangrijk om te voorkomen dat je gezien wordt, want de mensen in Amerika reageren nogal paniekerig op kaalhoofdige mannetjes met de grote ogen. Gelukkig beschikt Crypto over de mogelijkheid zich te vermommen als één van de vele mensen in zijn omgeving. Hiervoor dient hij gebruik te maken van een anale probe. Eenmaal deze zich in het menselijk lichaam genesteld heeft, kan Crypto de vorm van deze persoon aannemen. Je kruipt dus niet echt in de huid van de mensen, maar verandert van vorm. In het spel wordt dit weergeven door een transparante weergaven van het persoon dat je overgenomen hebt. Behalve vermomming brengt deze transformatie helaas geen nieuwe mogelijkheden met zich mee.

Een ander wapen van Crypto is Psychokenise, wat hem in staat stelt voorwerpen in de lucht te tillen en in het rond te gooien. Dit geldt niet alleen voor dozen, barbecues en mensen, maar ook voor grotere voorwerpen als auto's, vrachtwagens en koeien. Deze laatste vallen met een lachwekkende 'boeeee' weer ter aarde.

Aanvankelijk denken de Furons overigens dat de koeien de intelligentste wezens op onze planeet zijn, maar na een scan van de gedachten van deze gevlekte wezens, blijkt al snel dat er niet veel in het hoofd van deze grazers om ging. Crypto kan een gedachtescan uitvoeren op alle levende wezens in zijn omgeving, wat soms voor leuke soundbites zorgt. De mensen bekommeren zich onder andere om dingen in de relationele sfeer, maar ook om bijvoorbeeld de presidentsverkiezingen. In deze gedachten zit de nodige humor verwerkt, doordat sommige mensen er de raarste denkwijzen op na houden. Het is ook mogelijk om mensen en dieren te hypnotiseren, waardoor ze de aandacht van je af zullen leiden met een lachwekkend dansje. Vooral een koe die de vogeltjesdans doet, werkt op de lachspieren en trekt de aandacht van mensen in de wijde omtrek.

Hoewel je het grootste deel van het spel te voet af zult leggen, kun je in Destroy All Humans ook vanuit je UFO de nodige schade aanrichten. Je UFO is voorzien van een aantal krachtige wapens waarmee je met de minste moeite, hele gebouwen tegen de vlakte legt. Te voet krijg je gedurende het spel echter ook steeds beter wapentuig, zodat je de politiemacht die je op de hielen ziet, nog vrij eenvoudig van je af kunt schudden.

De previewversie van Destroy All Humans die we speelden kende nog een aantal haken en ogen, maar gaf al een aardige kijk op dit originele spel. Het spel oogt fris, speelt lekker weg en de humor lijkt goed uit de verf te komen. Het grootste euvel waren vooral de laadtijden, die vrij regelmatig langskomen en aan de lange kant zijn. Ook vragen we ons af of het spel lang genoeg zal kunnen blijven boeien, wat vooral afhangt van de variatie in de missies die je te wachten staan. We komen het snel genoeg te weten, want het reviewexemplaar is al onderweg. Binnenkort kun je dus ons eindoordeel verwachten.