De sfeer in Command & Conquer is een stuk grimmiger dan die van zijn voorgangers. Het Tiberium, het buitenaardse goedje dat de leiddraad is in het verhaal van de Command & Conquer-serie, heeft inmiddels bijna de hele wereld onbewoonbaar gemaakt. Kane, leider van de vijandige Brotherhood of NOD, lijkt zelfs te besluiten om vrede te sluiten met de GDI. Het blijft echter onduidelijk wat hiervoor zijn precieze motieven zijn. Intussen maakt de aarde zich klaar voor een mogelijke ondergang.

Kruipers

De nieuwe wereldsituatie leidt vaak tot een andere manier van oorlogsvoeren. Dat wordt meteen duidelijk in de eerste minuut van Command & Conquer 4. In plaats van de bekende Mobile Construction Yard uit eerdere Command & Conquer-games beschik je als commandant over een Crawler. Dit is een mobiele machine die alle taken op zich neemt die in eerdere Command & Conquer-games door een basis werden uitgevoerd. De Crawler wordt vanuit de ruimte op het slagveld gedropt en tijdens het verplaatsen van het apparaat kan de speler al enkele eenheden aanschaffen. Wel moet de Crawler 'uitgepakt' worden om deze eenheden daadwerkelijk ter beschikking te krijgen.

Op enkele defensieve gebouwen na zal de speler zich niet hoeven te bekommeren om enige vorm van basebuilding. In plaats daarvan kan de Crawler meegenomen worden naar het voorste front om zo snel eenheden te kunnen plaatsen, of achterblijven om een gebied te bewaken. En hoewel het wenselijk is om de Crawler in leven te houden, eindigt het spel niet als het voertuig alsnog sneuvelt, aangezien het gewoon mogelijk is een nieuwe Crawler te laten droppen.

Klasses

Een tweede opvallende verandering aan de klassieke Command & Conquer-gameplay is het feit dat een Crawler niet iedere eenheid kan produceren. Er zijn namelijk drie verschillende Crawlers, die ieder eenheden van een andere klasse, de offensieve, defensieve en ondersteunende klasses, kunnen produceren. Je moet vooral een belangrijke keuze maken: welke Crawler ga je inzetten? De speelstijl hangt dan ook sterk af van de gekozen klasse.

De offensieve klasse richt zich voornamelijk op sterke eenheden, die in staat zijn een vijandig leger met veel vuurkracht te bestoken. De defensieve klasse beschikt over minder sterke eenheden, maar de defensieve Crawler is wel de enige die verdedigingsgebouwen op het slagveld kan plaatsen. De ondersteunende klasse beschikt op zijn beurt over noch offensieve, noch defensieve eenheden. In plaats daarvan zijn de eenheden van de ondersteunende klasse gericht op het helen van andere eenheden, luchtgevechten en beschikt de Crawler als enige over de Ion Cannon of atoombom die we kennen uit eerdere Command & Conquers.

Persistente RTS

De laatste grote vernieuwing in Command & Conquer 4 is de persistente ontwikkeling van je leger. Hoewel RPG-elementen de laatste jaren niet meer weg te denken zijn uit RTS-games, waren ervaringspunten tot nu toe alleen binnen een missie van toepassing. Command & Conquer 4 gaat verder en telt het totale aantal ervaringspunten op, of die nu in singleplayer, multiplayer of skirmish verdiend zijn. De ervaringspunten, die je verdient door missies te voltooien en eenheden te vernietigen, leveren nieuwe eenheden en upgrades op. De moeilijkheid van de game wordt aangepast aan het aantal verdiende ervaringspunten, zodat zelfs het eerste level een tweede keer pittiger zal zijn.

Tiberian Sun

Het speerpunt van Command & Conquer 4 blijft echter de eenheden. Deze doen sterk denken aan Tiberian Sun. Zo beschikt de GDI wederom over gigantische lopende robots, waaronder de Titan en de Mastodon. Deze gigantische robot lijkt op de AT-AT robots uit de Star Wars-films en kan zonder probleem een groot deel van een vijandig leger in zijn eentje ombrengen. De NOD beschikt op zijn beurt over een tank die op een schorpioen lijkt, een robot met een schild dat lasers weerkaatst en verschillende eenheden die zichzelf ondergronds verplaatsen.

Ook visueel doet de game denken aan Tiberian Sun. De omgeving die getoond werd was woestijnachtig en beschadigd door het Tiberium. Nieuwe lichteffecten geven de inmiddels vrij oude SAGE-engine een oppoetsbeurt, waardoor Command & Conquer 4 prima mee kan met zijn concurrenten. Het is nog de vraag hoe de nieuwe gameplay in de smaak valt bij de fans, maar qua sfeer keken we ongetwijfeld naar een echte Command & Conquer-game.