Champions Online is afgeleid van Champions, de razend populaire RPG op papier die sinds de eerste uitgave in 1981 veel fans erbij heeft gekregen. Cryptic Studios kocht de rechten ervan op en verleende de rechten daarna weer aan de originele makers van het spel. Zo kan de papieren versie blijven voortbestaan, terwijl Cryptic ondertussen verder bouwt aan wat zij beschouwen als een perfect universum om hun game in plaats te laten vinden.

De wereld van Champions Online bevat zowel superhelden als schurken die de krachten van de helden voor hun eigen duistere plannen willen gebruiken. Buitenaardse wezens van verre melkwegstelsels en zelfs andere dimensies proberen van de mensheid slaven te maken. Een wetenschapper genaamd Teleios maakt een leger aan klonen om zijn vuile werk op te knappen en de robot Mechanon is van plan de aarde van al het organische leven te ontdoen. Dan is er nog Doctor Destroyer, die nog de grootste dreiging vormt. De Champions, bewakers van Millennium City, trachten ondertussen vrede te handhaven.

In de demonstratie op de E3 kregen we een gebied in de woestijn te zien. Ooit was hier een themapark, maar dat is vergaan en cowboy-robots hebben het park overgenomen. Dat zorgt al voor een leuke en grappige setting. IJzeren robots met opgeplakte snorren en foute broeken met franjes zijn je tegenstander. Onze missie was het vinden van een vrouwelijke oppercowboyrobot. Het vrouwelijke personage dat wij speelden had diverse krachten tot haar beschikking. Dit wordt een belangrijk onderdeel van het game. De speler zal bij het begin van de game aan de slag kunnen om zijn/haar unieke superheld of schurk te maken. Hierbij kan alles aangepast worden, van uiterlijk tot kleding en uiteraard de superkrachten. deze zijn te combineren voor unieke krachten.

Terwijl we al schietend door het verlaten dorpje liepen, vingen we ook een glimp op van een zogenaamd World Event, een gebeurtenis die in de online wereld gebeurt en waar je als speler aan kan deelnemen, of niet. Wat je zelf wilt. Grand, een van de sterkste monsters uit het universum, maakte zijn opwachting en wij kozen ervoor om ons leven te sparen en hem niet aan te vallen.

De game behoudt een hele duidelijke cartoonstijl en daarbij hoort ook humor. De tegenstanders zijn grappig en een beetje een karikatuur van zichzelf. Naast je eigen krachten zullen vijanden ook power-ups laten vallen als je ze verslaat die je in een volgend gevecht weer kunt gebruiken.

Met vele aan te passen opties om je superheld of gemene schurk zo uniek te maken als je zelf wilt en het feit dat de game naast de PC ook uitgegeven gaat worden op de Xbox 360, en je hebt een game die voor flink wat opschudding in het MMORPG-genre kan gaan zorgen.