Het was in Super Mario 3D World dat de Captain Toad-levels opdoken. In kleine Rubiks kubus-achtige levels moet de paddenstoelkapitein naar verschillende sterren worden genavigeerd. In tegenstelling tot loodgieter Mario heeft Toad geen springkracht, maar gelukkig wel puzzelvermogen. Door tijdig van platform en positie te wisselen binnen de constant veranderende bloklevels, is Captain Toad naar het einde te loodsen.

Die levels vielen erg goed bij spelers van Super Mario 3D World, als een leuke afwisseling op het platformavontuur. Dus Captain Toad mag proberen op eigen benen te staan.

Captain Toad

Meer puzzelen

In de paar levels die we konden proberen, merkten we direct hoe dit losstaande avontuur afwijkt van de levels uit Super Mario 3D World. Allereerst is het minimalistische uiterlijk veel meer aangekleed met kleine speelse elementjes. Een kabbelend waterstroompje hier, een watervalletje daar. In een ander level kwamen we een waar spookhuis tegen, in plaats van een wat saaie donker getinte omgeving met wat spookjes.

Daarnaast is het spelconcept veel uitgebreider en dieper. Het is echt een puzzelgame geworden en daarmee automatisch minder een timingspelletje. Al in de eerste simpele omgeving zitten leuke spelmechanieken verstopt. Door de camera handig te draaien zijn bijvoorbeeld geheime doorgangen te spotten naar verstopte schatten.

Captain Toad

Ook is met een handige camerabeweging goed te zien hoe bepaalde puzzels opgelost dienen te worden. In een voorbeeldlevel zorgde een tik op de touchpad ervoor dat bepaalde delen van het level naar voren schoven en andere weer naar achteren, een beetje zoals in Pullblox/Pushmo ook gebeurt. De daarop afgestemde puzzels sturen je zodoende door de compacte omgevingen.

Hierbij is al snel te merken dat door de beperkte grootte van de levels, deze ook ingenieus in elkaar zitten en je soms door bepaalde patronen meermaals te herhalen, toch op nieuwe plekken komt. Het voelt alsof je langzaam geheimen ontvouwt, laag voor laag. Doordat de game zijn eigen tempo hanteert, is het een game die je gerust een paar minuten zou kunnen bestuderen zonder ook maar een stap te verzetten.

Captain Toad

Andere momenten is domweg proberen en vooruit lopen de enige manier om verder te komen met Toad. Onze dappere avonturier kan tegen een stootje en hij dondert in gaten en kieren, glijdt van draaiende panelen af en wordt kletsnat dankzij water. Soms blijkt die opoffering nodig om plots net dat ene puzzelstukje te doorzien en weer verder te kunnen komen.

Hoe lang blijf je dit spelen?

We konden een drietal levels doorspelen en deze wisten we per stuk met een minuut of vijf toch wel uit te spelen. Dit zonder daarbij echt te letten op het aantal te verzamelen dingen. Wie een level honderd procent wil uitspelen, zal wat meer tijd en moeite moeten steken in het zoeken van de leuke doorgangetjes.

Captain Toad

De vraag die we vooral bij Captain Toad: Treasure Tracker hebben na onze speelsessie, is hoe groot de game gaat zijn. De compacte levels lenen zich perfect voor avondenlang puzzelplezier. Nintendo kennende zal er genoeg te doen zijn en dat gunnen we Toad ook van harte. Met Captain Toad: Treasure Tracker bewijst deze jongen dat hij een prima avonturier is.