Natuurlijk heerst de vraag of Advanced Warfare een Call of Duty-waardige titel is, maar na zoveel jaar previewen en recenseren van Call of Duty-games zijn we bij Gamer één ding wijzer geworden: pas na de releasedatum kan de balans van de multiplayermodus zich écht bewijzen en wordt duidelijk of er sprake is van een goede Call of Duty-game. Een serie als Call of Duty vindt vernieuwing in de details: die openbaren zich niet na enkele potjes spelen. 

Ironisch genoeg is dat precies hoelang wij de game onlangs aan de tand mochten voelen. Een conclusie blijft daarom uit, maar gelukkig kwamen we tijdens het spelen genoeg nieuwigheden of typische Call of Duty-speerpunten op het spoor waar we wél al duidelijkheid over kunnen scheppen. Ze verklappen bovendien het nodige over de intentie en de visie van de kersverse Call of Duty-ontwikkelaar Sledgehammer Games. Reden voor een beknopt overzicht.

Advanced Warfare

De grote invloed van de exoskeletons

Call of Duty: Advanced Warfare is een échte Call of Duty-titel: snel, chaotisch en beknopt. Het exoskeleton is desalniettemin een bron van veel vernieuwing, maar introduceert die nieuwigheden vooral daar waar de dichtgetimmerde gameplay het nodig had.

Je geavanceerde soldatenkloffie is van grote invloed op de spelsnelheid, en zo ook op de benodigde reactiesnelheid. Het pak laat je double jumpen, granaten schieten (in plaats van gooien) of een snelle ‘dash’ voorwaarts maken als je in de lucht bent. Als gevolg van die toegenomen snelheid en mobiliteit naderen spelers elkaar veel sneller. Dat maakt het gemakkelijker ontsnappen aan inkomende kogels, al gaan tegenstanders net als in Ghosts al na enkele kogels dood, waardoor de kans dat ze aan ontsnappen toekomen weer afneemt.

Dat geldt overigens vooral voor publieke servers. Het ligt voor de hand dat die chaos in de gevorderde League Play-modus, waarin bepaalde mogelijkheden van de exoskeleton zijn uitgeschakeld, minder zal zijn. Toch zal ook in League Play de snelheid van veel invloed zijn op de speelstijl: sneller handelen wordt een must.

Het geringe effect van de futuristische wapens en gadgets

Shotguns die een krachtveld afschieten, granaten die automatisch hun doelwit opzoeken: in trailers van Advanced Warfare is te zien dat Sledgehammer Games het niet zo nauw neemt met de huidige wetten van militair wapengoed. Omdat de multiplayer geen gebruikmaakt van zulke over-the-top futuristische gadgets uit de singleplayer (althans, niet tijdens mijn speelsessie), lijkt de invloed van die wapens op de gameplay gering. Bovendien hebben veel wapens nog altijd de kracht en impact van een militair wapen. Gevoelsmatig is er niet zo veel veranderd.

Advanced Warfare

Wel wennen zijn enkele speciale krachten die tijdelijk te activeren zijn dankzij het exoskeleton. Terwijl hun ‘exo-meter’ leegloopt, kunnen spelers bijvoorbeeld sneller rennen of een krachtig schild gebruiken. Die zogeheten Exo Abilities waren af en toe verrassend storend tijdens mijn speelsessie, met name omdat ze op ieder lukraak moment kunnen worden ingezet. Het is te hopen dat de League Play-modus die ‘perks’ niet gebruikt, want ze kunnen in veel duels van (te) grote invloed op de balans zijn.

Welkom terug, skill gap

Een groot kritiekpunt op Ghosts is de kleine skill gap. Dat wil zeggen dat het in die game relatief makkelijk is om mensen dood te krijgen, waardoor het niveau van hele goede en hele slechte Call of Duty-spelers minder van belang is. In Ghosts kun je natuurlijk wel heel erg goed zijn, maar nooit zó goed dat een veel slechtere speler veel meer moeite moet doen om je dood te maken.

In Advanced Warfare ligt de speelsnelheid hoger dan in voorgaande Call of Duty-games, waardoor de game iets moeilijker onder de knie te krijgen is en reactiesnelheid een grotere rol speelt. Dat betekent dat er ook meer ruimte is om je vaardigheden te ontwikkelen en je dus nog mooiere kills kunt maken, zoals de trailer al uitwees. De skill gap lijkt daarmee te zijn vergroot, hoewel de game met name in publieke servers, net als eerdere delen, behoorlijk nieuwkomervriendelijk is.

Maps met lagen

Het is ieder jaar de vraag hoe de multiplayermodus van een nieuwe Call of Duty-titel wordt ingestoken, want dat verklaart grotendeels hoe groot de maps zijn en of bijvoorbeeld snipen een grote rol gaat spelen. Dat Advanced Warfare zich toelegt op een hoge spelsnelheid, betekent vermoedelijk dat de maps aan de kleinere kant zijn, zoals in Black Ops 2. Dat vermoeden werd dan ook bevestigd door de maps we mochten zien en spelen.

Tot we ze allemaal hebben gezien, blijft het volledige antwoord op deze vraag natuurlijk giswerk. Wel honderd procent zeker, is dat het exoskeleton van merkbare invloed is geweest op het ontwerp van de maps. Die kennen dusdanig veel hoogteniveaus en platformpjes dat we oprecht even moesten wennen. Sommige onderdelen van de map kun je geeneens bereiken zonder een double jump. Verwacht het gevaar dus van alle kanten.

Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare is zeker geen Titanfall 2

Nee, dat gaat wel een beetje ver. Toegegeven: de games lijken op elkaar omdat spelers in beide games naast soldaat ook een beetje acrobaat zijn, maar in Titanfall ligt de spelsnelheid veel hoger en zijn er andere variabelen om tijdens het spelen rekening mee te houden. Advanced Warfare blijft te trouw aan de Call of Duty-formule om een andere game te kunnen zijn. ‘Hate it or love it’ mag een cliché zijn waarmee je tegenwoordig wordt doodgegooid, maar dat maakt ‘m in het geval van de Call of Duty-serie niet minder waar.