Battlestations: Midway werd geboren als Midway: Naval Battles, waarmee het Hongaarse Mithis Games een jaartje geleden veel mensen wist te verrassen. De prachtige techfilmpjes die men van het spel uitbracht waren namelijk van ongekende kwaliteit en lieten zien hoe super gedetailleerde schepen op een prachtig golvende zee, met elkaar het gevecht aangingen. Vervolgens werd het stil omtrent de titel, gevreesd werd zelfs dat het spel afgevoed zou worden. Niets is echter minder waar, want SCi tekende voor het spel dat inmiddels onder de naam Battlestations: Midway, van techdemo uitgegroeid is tot een veelbelovend oorlogsspektakel.

Battlestations: Midway speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en concentreert zich op het gevecht in de Stille Oceaan. Centraal hierbij staat het gevecht om het eiland Midway, waar de Japanners plannen hadden een geavanceerde basis te vestigen. Doordat de Verenigde Staten echter goed ingelicht waren, konden ze voorkomen dat de plannen van de Japanners doorgang vonden. Het gevecht duurde drie dagen en kostte het leven aan meer dan 100 goed getrainde Japanse piloten. Ook werd de vloot van de Japanners flink uitgedund, waardoor Amerika op zee weer het overwicht had, een belangrijk keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.

In Battlestations: Midway zal je onder andere aan het gevecht rond Midway, maar ook andere belangrijke gevechten in de Stille Oceaan, deel mogen nemen. De makers hebben gekozen voor de grootschalige aanpak, waarbij tientallen eenheden tegelijk in het conflict verwikkeld zijn. Als speler kun je op eender welk moment tussen de eenheden wisselen, waarna de andere eenheden weer door de computer overgenomen worden. Je kunt zowel de controle nemen over schepen, vliegtuigen en onderzeeërs. In totaal zijn er meer dan 45 verschillende schepen en 24 verschillende vliegtuigen te besturen. Landvoertuigen zijn helaas niet van de partij, maar het spektakel op zee en rond de kust, zou voor genoeg vertier moeten zorgen.

Battlestations: Midway heeft behoorlijk uitgebreide singleplayer mogelijkheden. Zo is er een campaign voor zowel de Amerikaanse als de Japanners, waarin je verschillende gevechten in je voordeel zal moeten beslechten. Naast de campaign is er ook een speciale carrièremode, met als grootste verschil dat je niet meer kunt wisselen tussen de eenheden. In de carrièremode zul je je namelijk op één van de vlieg- of vaartuigen concentreren, waardoor je na afloop dat voertuig helemaal in de vingers zult hebben.

Ondanks de singleplayeropties is de uitgebreide multiplayermode het belangrijkste onderdeel van Battlestations: Midway. Zowel op PC, Playstation 2 als Xbox zal je online met zestien spelers tegelijk het slagveld mogen betreden. Ook hier bedien je niet één specifieke eenheid, maar zul je kunnen wisselen tussen de meer dan zestig eenheden die aan het gevecht deelnemen. Het slagveld is trouwens behoorlijk omvangrijk, tot zo'n 2500 vierkante kilometer, waardoor het grote aantal eenheden zeker niet voor een onoverzichtelijke drukte zal zorgen.

Ook de PS2 versie blijft grafisch behoorlijk overeind.

Battlestations: Midway klinkt als een veelbelovende online titel die door de groots opgezette gevechten bij liefhebbers van spellen als Battlefield 1942, zeker in de smaak zal vallen. Hoewel men de landgevechten voor het gemak overboord gegooid heeft, belooft het spectaculaire lucht en zeegedeelte, veel goed te maken. Daarbij komt dat het spel grafisch behoorlijk indrukwekkend is en men veel tijd heeft gestoken in een historisch correcte weergave van het geheel. Helaas moeten we nog wel tot de zomer van 2005 geduld hebben!