Preview
Astro's Playroom

Astro’s Playroom bewijst dat de PlayStation 5 echt next-gen is

Maar niet om de reden die je denkt

Geschreven door Ron Vorstermans op
Astro’s Playroom is een gratis en korte platformer die standaard staat geïnstalleerd op iedere PlayStation 5. Het spel is gemaakt door de Asobi-divisie van de Japanse ontwikkelaarstak van Sony, de studio die ook gerenommeerd voorganger Astro Bot: Rescue Mission maakte. Dat is een heuglijk feit, want deze game laat zien wat de PlayStation 5 next-gen maakt. Maar niet om de redenen die je misschien denkt.

Van Sony mogen journalisten het op dit moment enkel over één level hebben: een klein gedeelte van de game dat Cooling Springs heet. Over de complete game moeten we dus gedwongen vaag zijn. Er valt gelukkig genoeg te schrijven over Cooling Springs, en dan met name over hoe het level de nieuwe DualSense-controller benut.

Astro's Playroom

Cooling Springs is… cool

Cooling Springs is een soort gekoelde oase die is ingericht rondom de letterlijke PlayStation 5-fans (als in: ventilatoren, niet de reactiesectie van YouTube). Het is een zonnige, maar tegelijkertijd ijskoude spelwereld, vol zwembaden, ijsschotsen en stranden. Het oogt ontzettend mooi. De HDR popt echt van je scherm, de framerate duikt gevoelsmatig op geen enkel moment onder de 60 frames en de animaties zijn ontzettend koddig en schattig.

Uitbundig: dat is misschien het beste woord om deze game te omschrijven. Overal om je heen zijn die gekke Astro’s aan het spelen met apparatuur of games. Ze spelen Botcharted of Bot of War, zitten verstopt onder een doos omdat ze Solid Snake nadoen óf – in het geval van Cooling Springs – liggen dobberend in het water met een drankje ter hand. Er is veel te zien en te ontdekken in dit level.

Astro's Playroom

Je raadt het in die zin al: ik zou veel meer willen schrijven daarover, maar dat gaat dus niet. Laat ik het zo voorzichtig mogelijk zeggen: op basis van Cooling Springs zou ik het he-le-maal niet erg vinden als er later een volledige, meer uitgebreide versie van Astro’s Playroom verschijnt. Sterker nog: Sony moet gek zijn om dat niet te doen. Daarover later meer in de volledige recensie van de game, die op de dag van embargo op deze site staat.

Maar goed, waarom is Astro’s Playroom nou zo ontzettend tof? Nou, niet alleen omdat de laadtijden tussen de levels bijna niet bestaan en de game op alle mogelijke manieren de nieuwe kracht van de PlayStation 5 etaleert. Nee, de echte kracht van Astro’s Playroom, en misschien wel deze console, schuilt in de controller. Dat lees je goed: de DualSense is echt next-gen. Het is een ontzettend indrukwekkende controller.

Astro's Playroom

De DualSense is een ervaring an sich

Natuurlijk heeft de controller opnieuw SixAxis en een aanrakingsgevoelige touchpad. Er zit nu ook een microfoon in de controller. Daar moet je in blazen om een propellertje van een luchtschip in Astro’s Playroom aan te drijven. Maar al die opties vallen in het niet bij de nieuwe haptische feedback en de adaptieve triggers. Deze controller toverde de eerste minuten oprecht een lach op mijn gezicht. Die lach werd enkel breder toen ik erachter kwam hoe bijzonder slim Astro’s Playroom op de nieuwe mogelijkheden inspeelt.

Te beginnen bij de meest ingrijpende verandering: de haptische feedback. Het is heel erg lastig om het gevoel dat deze controller de speler geeft te omschrijven. Zie het als volgt: iedere stap die je zet en iedere druppel die je personage raakt, voel je in de controller als een soort tikje. Het is alsof er een heel klein elastiekje afgeschoten wordt in je handpalmen, en wel secuur verdeeld tussen de linker- en rechterzijde van de DualSense.

De haptische rumble voelt als niets wat ik ooit in een controller heb gevoeld. Hoe de rumble nu door de controller rolt en puntjeprecies simuleert wat je op het scherm ervaart, is heel bijzonder. Verschillende ondergronden, zoals een ijsschots of een zandstrand, ‘voelen’ anders aan als je eroverheen loopt. Maar je voelt het ook als je bijvoorbeeld trekt aan een stroomkabel. Die kabels komen op verschillende punten in Cooling Springs uit de grond omhoog en vereisen dat je ze er helemaal uittrekt. Iedere keer als je achteruit loopt terwijl je aan de kabel trekt, voel je de rumble een tikje harder ‘afgaan’.

Deze controller toverde de eerste minuten oprecht een lach op mijn gezicht. Die lach werd enkel breder toen ik erachter kwam hoe bijzonder slim Astro’s Playroom op de nieuwe mogelijkheden inspeelt.

Nogmaals: het is lastig uit te leggen. Het voelt bijna alsof de controller daadwerkelijk uit je hand kan schieten. Ken je dat gevoel in Forza Motorsport of Forza Horizon als je met een Xbox One-controller over zand of asfalt rijdt? Dat verschil voel je in de triggers. Maar met de DualSense voel je dat verschil door heel je controller, plus veel heftiger, plus veel preciezer. Het is verreweg de beste vorm van feedback die ik ooit in een controller heb ervaren. Verreweg.

Dat gevoel wordt enkel versterkt door een andere geweldige eigenschap: de adaptieve triggers. Ook dit is moeilijk uit te leggen, maar zie het zo: de nieuwe triggers kunnen los van elkaar juist heel stug of heel soepel zijn. Stel, je trekt aan een kabel. Dankzij de DualSense wordt het wordt steeds moeilijker om de triggers in te drukken. De trigger simuleert de vergrote spanning op de kabel. Helaas zijn er verder niet héél veel momenten in Cooling Springs die dat effect simuleren. Zijn er andere levels waarin de triggers beter uit de verf komen? Wie weet!

Astro's Playroom

Echt next-gen

Astro’s Playroom (althans, Cooling Springs) is een hele creatieve en olijke platformer die leunt op PlayStation-nostalgie. Maar bovenal is Astro’s Playroom een showcase van de DualSense-controller. Ik had oprecht niet verwacht dat ik dit zou zeggen, maar de controller van de PlayStation 5 voelt écht next-gen. Meteen heb je het gevoel iets bijzonders te spelen; iets te ervaren dat je nooit eerder gevoeld hebt.

Het is duidelijk dat Astro’s Playroom die showcase moet zijn. Hoe andere games met de controller omgaan is nog lastig te zeggen. Het is te hopen dat ontwikkelaars, met name derde partijen, niet vergeten hoe imposant de mogelijkheden zijn. Want dat de DualSense meerwaarde heeft, staat echt volledig buiten kijf.

Astro’s Playroom is gratis en wordt meegeleverd met iedere PlayStation 5 vanaf de lancering op 19 november.

Dit artikel delen:

Lees meer

Final Fantasy 16 volgt het verhaal van Clive Rosfield 'Uitstel Cyberpunk 2077 komt door PlayStation 4 en Xbox One'
59

Reacties op: Astro’s Playroom bewijst dat de PlayStation 5 echt next-gen is

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    hulstpower

    • 30 oktober 2020 06:02
    @rpenning je vriendin moet dat maar doen toch.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ichabod

    • 29 oktober 2020 19:20
    @hulstpower

    De controller is al perfect wat wil je nog aanpassen dan

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 30 oktober 2020 06:04
    @Ichabod dat is ie niet. De elite controller is perfect😜

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    darkmanwls

    • 29 oktober 2020 15:49
    @hulstpower blazen in de microfoon zat al in de switch? het zat zelfs al in de DS joh.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 29 oktober 2020 15:55
    @darkmanwls geen idee d's nooit gehad. Dacht zelfs opde wii u. Maar niet zeker meer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    darkmanwls

    • 29 oktober 2020 17:29
    @hulstpower De DS is zwelfs nog ouder dan de wii U, Maar ik weet in ieder geval dat zelda op de ds je kaarsen liet uitblazen door in de microfoon te blazen

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • SevenEight

    • 29 oktober 2020 18:37
    @darkmanwls Jup.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 29 oktober 2020 19:12
    @darkmanwls ja ik weet d's is ouder. Maar die heb ik nooit gehad. Wii u wel. Maar weet niet meer zeker of die het wel niet had.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    darkmanwls

    • 29 oktober 2020 20:47
    @hulstpower Da's een goeie, dat durf ik ook niet met zekerheid te zeggen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    clandestine666

    • 29 oktober 2020 21:29
    @hulstpower Zat geloof ik optioneel in Super Mario 3d World, maar kon ook met een knop.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Heccer_NL

    • 29 oktober 2020 22:29
    @darkmanwls idd dat waren nog tijden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    darkmanwls

    • 30 oktober 2020 02:42
    @Heccer_NL waren? Ik heb m'n DS nog steeds. Onlangs nog weer helemaal gereviseerd, nieuwe batterij erin, nieuwe rubbertjes onder de knoppen. Hij gaat nog steeds mee op vakantie en zo hoor.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Djobba007

    • 29 oktober 2020 16:57
    Ik lees: De PS5 is echt next gen. Daarna lees ik: hij duikt niet onder de 60 FPS… Ennnn gestopt met lezen.

    Mijn PC duikt al een jaar of 10 niet meer onder de 80 FPS en meestal zit 'ie gewoon steevast op 144 Ultra.

    Hoe is dit dan een reden om het next gen te noemen? Hoe bepaal je eigenlijk wat next gen is? Ik vond dat een stuk duidelijker toen we van de PS1 naar de PS2 gingen. Of van PS2 naar PS3. Maar toen de PS4 net uitkwam moest ik ook even goed kijken (einde PS3 zag er bijna net zo goed uit als begin PS4). En nu wordt het nog onduidelijker wat mij betreft. Ik ben in elk geval nog helemaal niet overtuigd van hoe next gen de PS5 en nieuwe Xdoos nu echt zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Fr3nzy

    • 29 oktober 2020 18:47
    @Djobba007
    Lekker selectief lezen en gelijk je mening klaar hebben. Beetje jammer…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Djobba007

    • 30 oktober 2020 10:01
    @Fr3nzy @Zut Eigenlijk heb ik het artikel wel gelezen, en de titel klopt niet echt met de tekst. De PS5 heeft nog niks bewezen, want het gaat blijkbaar over de controller (dan mag dat ook wel in de titel staan, niet?). Games waren al mooi op de PS4, ze zijn weer mooi op de PS5, maar niet heel veel mooier. De controller kan best next gen zijn, maar waarom brengen ze dan niet gewoon een nieuwe controller uit?

    Als je mijn reactie goed leest zie je staan dat ik mezelf afvraag wanneer iets nu echt next gen is, en ik leg uit dat dit met vorige generaties veel sterker te merken is. Ben jij het niet eens? Dat lees ik nergens. Je zegt alleen dat ik selectief lees en meteen m'n mening klaar heb, dat heb jij ook blijkbaar over mijn bericht, want je vindt het een beetje jammer, en dat is een mening.

    Leg mij dan maar eens uit waarom de PS5 echt next gen is, en laat die controller even voor wat het is, want dat is wat mij betreft niet genoeg.

    (en ik ga helemaal kapot van het huilen als je nu de SSD noemt ;-))

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Zut

    • 29 oktober 2020 19:15
    @Djobba007 Typisch iemand die denkt dat next gen alleen maar mooiere graphics en betere fps betekent. Lees effe eerst normaal iets, denk even rustig na en begin dan met furieus typen. Man man

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Djobba007

    • 30 oktober 2020 10:10
    @Zut Nee hoor, maar wil je dan ontkennen dat dit niet meespeelt? Moeten we nu echt blij zijn met 60 FPS op een console? Of blij met een uitgeklede keuze tussen 60 FPS en 120 FPS met lagere kwaliteit? Ik zal mezelf wat meer uitleggen, moet je het wel helemaal lezen voordat je weer wat eruit flapt.

    Van PS1 naar PS2 was HUGE. Omdat je toen ineens een volledige 3D GTA game had. Geen pixels meer tellen, maar een echte stad in 3D. Dit was echt game breaking. Echt next gen. Van PS2 naar PS3 was ook huge, omdat de grafische kwaliteit meteen een stuk beter was. Moderne grafische technieken werden voor het eerst getoond. Vergelijk GTA 3 eens met GTA 4. Gigantisch verschil, en deze game ziet er nog steeds prima uit. Toen van PS3 naar PS4. Games werden groter, uitgebreider, en mooier. Zie GTA 5 bijvoorbeeld, en RDR2.

    En dan nu, PS4 naar PS5 (en Xbox One naar Xbox Series X). Wat zien we? We hebben allemaal toch de showcases gezien? Ogen deze games veel mooier? Nee. Maakt dat uit? Niet perse, de games waren al mooi. Wat zien we dan? Zijn ze uitgebreider? Volgens mij ook niet perse, anders werd dit wel getoond. Is er nu plots meer mogelijk, door de nieuwe hardware? Sommigen zeggen van wel, anderen zeggen weer van niet.

    En mijn standpunt is dat ik het niet zie. Ja de nieuwe hardware is mooi, maar ik zie geen 'out of the box' verbeteringen. En als ik dan hier een artikeltje lees met de titel: "Astro’s Playroom bewijst dat de PlayStation 5 echt next-gen is" en lees vervolgens dat het gaat om 60 FPS en een controller die wel leuk is, dan is mijn punt volgens mij best duidelijk, niet? Next gen betekent natuurlijk feitelijk gewoon: volgende generatie. Het is gewoon het volgende apparaat. Maar vroegah (toen alles beter was) betekende dit meer dan gewoon een nieuw apparaat. Het betekende echt dikke vooruitgang. Zelfs PC gamers keken naar de nieuwe console en waren jaloers. De situatie nu is dat PC gamers ernaar kijken en hun schouders ophalen, want de PC die ze hebben staan zit al jaren dik boven het niveau van de zogenaamde 'next gen console' die nog moet uitkomen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Zut

    • 30 oktober 2020 12:48
    @Djobba007 Je probeert me de les te lezen en wederom praat je eigenlijk alleen maar over graphics. En waarom is die SSD niet next gen? Toch echt een heel nieuw soort hardware in een console en SSD's met die snelheden zijn geen standaard op PC nog. Je hebt geen/amper laadtijden meer, klinkt ook next gen. Het nieuwe audio gebeuren wat er bij de PS5 zit, klinkt next gen. Zou niet weten of het echt zo goed is als ze zeggen, maar wederom iets wat innovatief is(kan zijn). Zo ook de controller. Iemand met ervaring ermee geloof ik eerder dan iemand die alleen iets next gen vindt als het op 144 ultra loopt. Je vindt overduidelijk PC masterrace en bent geen fan van consoles. Prima maar blijf wel objectief. Ik heb overigens een goede game pc en ook consoles, voordat je begint te miepen over console fanboy.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Aldodilly

    • 30 oktober 2020 13:53
    @Djobba007 Ik ben je echt kwijt. Waarom is de fixatie op graphics en pc-graphics belangrijk? Ik heb hier zelf een beest van een pc staan die alles in gsync 165hz draait. Ik wacht op mn 3080 (blessed). Daar kan geen console tegenop. Mag ik nu niet meer enorm onder de indruk zijn van een controller?

    Hoe kom je er sowieso bij dat ik zeg dat 60 fps next-gen is? Games draaien al op 60 op consoles sinds 60 hertz tv's bestaan?

    Overigens denk ik dat je even moet opzoeken wat de invloed van een ssd is op consolegames. En dat zeg ik niet om bijdehand te doen: een ssd die console-breed wordt geintregreerd opent tig van mogelijkheden die devs op een pc niet in zulke capiciteit hebben, want niet iedere pc draait op een ssd. Enkel een tip! Het is interessante materie.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Aldodilly

    • 29 oktober 2020 22:32
    @Djobba007 Wat is je punt precies? Dat games in HFR moeten draaien om next-gen te zijn? In dat geval ondersteunt deze console ook gewoon 120 fps middels HDMI 2.1, maar ook zonder die ondersteuning zou dat een zwak argument zijn, toch? Overigens is dat allemaal al tig keer uitgelegd op deze site, dus het zou je sieren als je dat zou lezen en vervolgens pas je mening etaleert. Daarnaast heb je overduidelijk deze tekst niet gelezen want het gaat over de controller, maar goed.

    Tot slot heel benieuwd op wat voor resolutie en gpu jouw pc draait als je 'steevast 144 hz Ultra' speelt. Met RT? Zelfs een 3080 op een Threadripper haalt dat niet in de meeste moderne AAA-games op 1440p.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.