Wat het wel betekent is dat de trekwagen ingeruild wordt voor een vliegende truck, en de oude kathedralen voor torenhoge futuristische amfitheaters. Maar zoals de veteranen onder jullie wel zullen weten, gaat het bouwen van torenhoge futuristische amfitheaters niet zomaar. Hiervoor zul je eerst veel tijd moeten steken in het opbouwen van je stad, het vestigen van een stevige economie en het tevreden maken van je bevolking.

Tycoon of Eco

Wat voor bevolking dat wordt is helemaal aan jou en hangt af van de factie die je kiest aan het begin van een spel. Hiervan hebben wij er alvast twee mogen aanschouwen, namelijk de Eco’s en Tycoons. De Tycoons zich richten op het zo snel mogelijk vergaren van geld en nemen daarbij het welzijn van de planeet absoluut niet in acht. De Eco’s, aan de andere kant, zijn praktisch een groep boomknuffelaars. Met de Eco’s als factie spelen lijkt een erg kleurrijke ervaring te worden en zal je doen denken dat zelfs de lucht die je ademt schoner is geworden. Dit in tegenstelling tot spelen als Tycoons, die met hun grauwe en donkere aanpak eerder thuishoren in de tijd van de industriële revolutie.

Elke factie heeft dus zo zijn eigen manier van aanpakken. Je hoeft echter niet te vrezen voor een bevolking die een ander ecologisch beleid gelijk afkeurt, welk beleid je ook voert. Stel dat je de economie compleet de grond in stampt door een aantal verkeerde beslissingen, dan worden de bewoners van je metropool logischerwijs ontevreden. Maar de manier waarop je omgaat met het milieu zal hier geen effect op hebben, iets waar ontwikkelaar Blue Byte Software ook geen nadruk op wilde leggen: “Het spel bevat geen educatieve boodschap, we willen dat je op je eigen manier kan spelen”.

Bekende formule, nieuwe game

Tijdens onze presentatie van 2070 werd keer op keer verteld dat het behoud van de Anno-formule essentieel is en deze ook bewaard blijft, maar dat er met dit deel wel een hoop toevoegingen gedaan worden om het te verbeteren. Dit verantwoordt volgens de ontwikkelaar ook de sprong naar een futuristische setting: het geeft veel meer mogelijkheden om ‘out of the box’ te gaan met Anno. Zo kun je een videocampagne starten met inspirerende video’s, die op levensgrote schermen afgespeeld worden en je werkers motiveren. Ook vliegende voertuigen kunnen mede hierdoor hun intrede maken in de strategiereeks.

Een andere belangrijke toevoeging is de Arc, die elke speler heeft. De Arc kan gezien worden als een belichaming voor al jouw acties, in de vorm van een schip dat in elk potje, missie of in de campagnemodus in het water te vinden is. Het vervangt het schip waarmee de speler in de eerdere games het spel begon. De Arc slaat jouw gegevens op, maar ook bijvoorbeeld hoeveel geld je hebt. Om welke gegevens het precies gaat is nog niet vrijgegeven. Wel zijn de gegevens mee te nemen naar een nieuw potje.

Strategisch dieper, grafisch indrukwekkender

De futuristische setting brengt dus meer dan één verandering teweeg en zet de speler verder aan tot strategisch nadenken. Als er in Anno 1404 een ramp gebeurde was het de keuze van moeder natuur en kon je niets doen, afgezien van kijken hoe de stad, waar je je hart en ziel in had gestoken, afbrandde. Dat soort situaties zijn verleden tijd in 2070. Een groot aantal mogelijke rampen kan nu voorkomen worden, en kun je het niet voorkomen, dan is de schade te beperken. Zo aanschouwden we een olieramp waarbij een aantal boten als brandweer optraden en de langzaam verspreidende olie probeerden te beperken tot het rampgebied.

Ook op een technisch en visueel vlak slaat Anno 2070 nieuwe bochten in. De vliegende voertuigen van de Eco’s vliegen als majestueuze vogels door prachtig groene bossen, terwijl de enorme fabrieken van de Tycoons de aarde onder hun grondvesten op een indrukwekkende manier de nek omdraaien. Alles is nog mooier geworden dan voorheen, dankzij de nieuwe engine met Directx11-ondersteuning en een verbeterde techniek om water weer te geven. De prachtige beelden worden nog verder versterkt door de twee uur durende soundtrack die, volgens de ontwikkelaar precies op de juiste momenten het visuele spektakel complimenteert.

1404 + 666 = 2070

Het komt erop neer dat Anno 2070 strategiefans van elke orde waarschijnlijk weer tevreden gaat stellen. Althans, dat hopen we natuurlijk. We weten in ieder geval dat er bij Blue Byte Software naar wordt gestreefd de formule van vorige delen uit de franchise te behouden en deze extensief te verbeteren. We komen er vóór kerstmis van dit jaar nog achter of dat streven goed uitpakt, of dat 666 toch echt een slecht getal is. De demonstratie was in ieder geval veelbelovend, en zeker niet het werk van de duivel.