Altered Beast is een de remake van de gelijknamige game op de Sega MegaDrive, welke in 1989 verscheen. Onlangs maakte Sega bekend dat men niet van plan is het spel op de Amerikaanse markt uit te brengen. Vreemd genoeg vindt de Europese release, zoals het er nu naar uit ziet, wel doorgang. Sega stuurde ons een nagenoeg afgewerkte versie van het spel. Wij namen vervolgens beestachtige vormen aan en bekeken wat onze Amerikaanse vrienden zullen moeten missen.

Altered Beast is een third person actiegame met als meest prominente speleigenschap de mogelijkheid jezelf in verschillende beesten om te vormen. Aanvankelijk kun je enkel transformeren in een weerwolf, maar later kun je een ook de vorm van een draak, minotaurus of zeemeerman aannemen. Om te kunnen transformeren heb je groen spul nodig, dat uit de lichamen van gesneuvelde tegenstanders valt. Wanneer je getransformeerd bent, zal de hoeveelheid groen spul dat je bezit, langzaam afnemen. Wanneer je druk aan het vechten bent wordt je groene spul voldoende aangevuld zodat je continu in beestachtige vorm kunt blijven. Tussen de gevechten door transformeer je beter terug naar je menselijke gedaante.

De voordelen die je hebt als beest zijn aanzienlijk. Je uithalen zijn krachtiger en je hebt de beschikking over meer combo's. In je menselijke vorm dien je te vertrouwen op je vuisten en voeten. Ook heb je een speciale uithaal waarmee je groen spul en gezondheid uit (sterk verzwakte) tegenstanders kunt zuigen. Met dit beperkte arsenaal aan moves kun je meestal een enkele tegenstander nog wel tegen de vlakte krijgen, maar wanneer er grote hordes op je af komen, zal de beestachtige vorm toch noodzakelijk blijken. In Altered Beast krijg je namelijk te maken met tientallen, zo niet honderden tegenstanders tegelijk.

In totaal zal je in Altered Beast een achttal verschillende gedaantes aan kunnen nemen. De mogelijkheden van deze wezens variëren onderling sterk en zijn tevens uit te breiden met het zogeheten enemy data dat je her en der vindt. Het vechtsysteem is simpel gehouden en beperkt zich tot een drietal knoppen. Met het vierkantje voer je een normale aanval uit, met het kruisje spring je. Daarnaast kent elk wezen een superaanval (driehoekje) die eerst opgeladen dient te worden voordat je deze kunt gebruiken. Dit opladen gaat vanzelf maar krijgt een extra boost wanneer je tegenstanders bevecht.

Tevens kun je via een ingenieus systeem nieuwe combo's toevoegen, tegen betaling van vergaarde enemy data. De combo's worden weergegeven in een boomstructuur, waarbij elke knoop in de boom een bepaalde beweging representeert. De weg van de knoop naar de wortel van de boom, geeft aan welke knoppencombinatie de beweging activeert. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het werkt erg intuïtief en door de visuele weergave onthoud je de verschillende combo's vrij gemakkelijk.

Het spelverloop van Altered Beast is vrij rechtlijnig, al keer je wel steeds terug naar een centrale locatie. Van daaruit kun je er tevens voor kiezen om reeds gespeelde levels opnieuw te betreden. Er zijn dan ook verschillende geheime passages waar je pas doorheen kunt nadat je over een mogelijkheid beschikt, die je pas veel later in het spel tot je beschikking krijgt. Een aardige manier om de herspeelbaarheid wat op te krikken.

Grafisch is Altered Beast vooralsnog een mengelmoesje. De omgevingen zijn nogal grof afgewerkt en missen sfeer en detail. De karakters zelf, en dan vooral het hoofdpersonage in beestachtige vorm, zien er wel goed uit en bewegen uitermate vloeiend. De transitie van menselijke vorm naar beest geschiedt middels een kort, voorgerenderd filmpje, dat je bij elke transitie opnieuw af zult moeten drukken. Om de variatie erin te houden heeft men wel een aantal verschillende filmpjes, die willekeurig getoond worden. Toch houdt dit het spel onnodig op. De transitie terug naar mens gebeurt wel in een handomdraai.

Altered Beast viel ons, al met al, behoorlijk mee. Nadat Sega de Amerikaanse release afblies vreesden we het ergste, maar op basis van de previewversie kunnen we toch zeggen dat het spel zeker zijn charmes heeft. Het spelen als een gigantisch beest is erg leuk en ook de mogelijkheid je combo's en mogelijkheden langzaam uit te breiden, voegt toe aan de gameplay. Het zal waarschijnlijk geen prijzen gaan winnen, maar fans van de klassieker moeten deze remake zeker in de gaten houden.