Ensemble Studios doet de meeste gamers wel een belletje rinkelen. Juweeltjes van spellen, zoals Age of Empires en Age of Mythology, komen uit hun stallen. Het is ook niet gek dat heel veel mensen uitkijken naar de derde titel in de Age of Empires reeks, die op de afgelopen E3 in Los Angeles speelbaar was.

De eerste Age of Empires zag in het jaar 1997 het daglicht. Het was daarmee voor veel mensen een eerste aanraking met het RTS genre. Het spel was ontzettend succesvol en werd het daaropvolgende jaar uitgebreid met een uitbreidingsset: the Rise of Rome. Fans schreeuwden om meer en uiteraard werden ze niet genegeerd. In 1999 kwam Age of Empires 2 uit het ei, dat nog steeds erg populair is op LAN party's. Microsoft kwam in 2002 met Age of Mythology op de proppen, een RTS die niet zozeer met geschiedkundige legers werkt. Zoals de titel al doet vermoeden staan mythische wezens en helden centraal in dit spel. Het werd zeer goed onthaald maar haalde het, volgens fans, toch net niet bij Age of Empires.

De jaren (of eeuwen) waarin Age of Empires 3 zich afspeelt, dateren van 1500 tot 1800. De voorgaande delen speelden zich in de Middeleeuwen af en gevechten werden bepaald met koud metaal. De lezers die goed in geschiedenis zijn, zullen echter weten dat Samuel Colt rond de tijdsperiode van Age of Empires 3 de gelijknamige Colt uitvond. Samengevat was dit het eerste op kruit werkende wapen. Alhoewel vuurwapens hierdoor beschikbaar zullen zijn in de game, zal de nadruk er niet op liggen. De grootste nieuwe toevoeging is de Home City. Dit is eigenlijk de hoofdstad van het land waarmee je speelt. In het geval van bijvoorbeeld de Fransen dus Parijs. Deze stad zal door het spel heen zeer belangrijk zijn. Regelmatig sturen ze voorraden naar je nederzetting, want hoe beter jij het als speler doet, hoe sneller je Home City groeit. Opwaarderingen, speciale eenheden en vaardigheden kunnen worden vrijgespeeld via deze stad. Nu we het er toch over hebben, je kan zelfs huurlingen inhuren om die indianen eens flink mores te leren. Indianen in Age of Empires? Juist ja, want de kolonisatie van de zogenaamde 'Nieuwe Wereld', ontdekt in 1492 door Columbus, zal een grote rol spelen. Als er nu nog iemand zegt dat je van gamen niets leert…

Simpel tegenstanders afslachten is iets wat we niet terug zullen zien in Age of Empires 3. Als je twee rijen soldaten het commando geeft te schieten, zal de eerste rij bukken zodat de achterste rij beter kan mikken. Een paar ruiters, in RTS taal beter bekend als cavalerie, zullen een kanon eerst insluiten voor ze het aanvallen. Dit zijn slechts een paar van de goed doordachte technieken die Age of Empires rijk is. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk dorpelingen grondstoffen te laten verzamelen en een bloeiende economie op te bouwen. Dit keer hoeven de grondstoffen niet door je dorpelingen teruggebracht te worden, want alles is meteen beschikbaar.