De Tweede Wereldoorlog, menig ontwikkelaar kan er maar geen genoeg van krijgen. Zo ook Monte Cristo, welke met de nieuwe RTS 1944: Battle of the Bulge komt. Na de voorgangers Desert Rats vs. Afrika Korps en D-day is het nu ook mogelijk om de slag om de Ardennen dunnetjes over te doen. Wat heeft deze tactische Real-Time Strategy ons allemaal te bieden? Gamer.nl ontving de previewcode en zocht het voor je uit.

In 2003 kwam Monte Cristo met Desert Rats vs. Afrika Korps op de proppen. Desert Rats vs. Afrika Korps leek op het eerste gezicht op een alledaagse RTS, maar door de tactische gameplay onderscheidde het zich van de rest. Zo gebruikte men bijvoorbeeld een puntensysteem, in plaats van resource-management, om units te kopen. Punten kreeg je dan weer door bepaalde doelstellingen te behalen of geheime locaties te vinden. Verder lag de nadruk sterk op het realisme, met meer dan 70 verschillende, historisch correcte units. Ook de missies waren gebaseerd op waargebeurde situaties, waardoor we ook nog eens getrakteerd werden op een leerzaam lesje geschiedenis.

Een jaartje later kwam D-Day uit, het 'vervolg' gebaseerd op dezelfde technologie als Desert Rats. De game bood wederom mooie landschappen, waarop vele eenheden met elkaar het gevecht aan konden gaan. Men hoopte de werkelijke D-Day zo accuraat mogelijk weer te geven in het spel. Uiteindelijk lukte dit redelijk en D-Day werd uitgebracht als “de Normandy D-Day game”. Nu anno 2005, is het tijd voor een nieuwe fase uit de Tweede Wereldoorlog, namelijk de slag om de Ardennen, oftewel de “Battle of the Bulge”.

In deze RTS, welke de reeks WO2 RTS'en van Monte Cristo af moet sluiten, krijgen we te maken met de barre winterse omstandigheden uit 1944. Vergeet het Afrikaanse landschap en de Franse stranden, in de Ardennen is het hartje winter. Gamers die de eerdere delen hebben gespeeld zullen een nieuw kenmerk aantreffen deze games. De weersomstandigheden beïnvloeden, zoals dat ook in het echt, de troepen en voertuigen. Verwacht daarom ook de nodige besneeuwde omgevingen, compleet omgebouwde voertuigen en soldaten gekleed in wintercamouflage. De grafische engine uit de eerdere delen is ook nu weer van de partij en weet prima beelden op het scherm toveren en brengt de sfeer goed in het spel.

In 1944: Battle of the Bulge heb je de keuze uit drie singleplayer campagnes, verdeeld over 20 missies, waarbij je de Axis- en Geallieerde troepen kunt leiden tijdens de meest beruchte gevechten van WO2. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot. Het oorlogsmateriaal om alle conflicten de kop in te drukken bevat enkele nieuwe eenheden. In totaal zijn er vijftien nieuwe units te vinden, waaronder de Nebelwerfer, SDK FZ 251 en de Jagdpanther. Uiteindelijk zijn er meer dan 85 verschillende eenheden beschikbaar, ieder met zijn eigen karakteristieken.

Zoals in de eerdere delen ligt de nadruk vooral op het tactische aspect van de oorlog. Het leger management komt dan ook ruim aan bod. Mocht het allemaal, ondanks dat je in de barre winter aan het vechten bent, te heet onder te voeten worden, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om te pauzeren en nog even rustig na te denken over de volgende acties van je units.

Voor het multiplayer geweld is het allemaal wat kleinschaliger gehouden. Er zijn 10 multiplayer maps, waar tot vier spelers elkaar het leven zuur kunnen maken, op een LAN of via Internet. Dit gaat wel via Gamespy overigens. De minimum configuratie spreekt van een Pentium 1.0 Ghz met 256 MB RAM, een 64 MB videokaart en 1,5 Gb vrije diskruimte. Hoewel dit natuurlijk het minimale is, geeft het wel aan dat gamers met een minder snelle bak ook nog prima aan de slag kunnen met deze game.

Tot slot is er nog een bijkomstig voordeel. De game, welke eind maart zal verschijnen, zal als budget titel verkocht worden. Gingen de vorige delen nog voor 45 euro over de toonbank, voor 1944: Battle of the Bulge hoef je maar €29,99 neer te tellen. Leuk prijsje dus en voor de gamers die altijd wel in zijn voor een potje WOII-RTS zeker een titel om eens te proberen. Mocht je interesse hebben en wil je de game even proberen, onlangs is er een demo uitgebracht waar je alvast even een indruk kunt krijgen van de zware winter van 1944.