Partnerbijdrage

Zo draait Cyberpunk 2077 op drie verschillende gaming laptops

Snel, sneller, snelst

Geschreven door Partner bijdrage op
Nu de videokaartmarkt een totale chaos is, worden gaming laptops een stuk aantrekkelijker. Die zijn namelijk wél op voorraad en worden tegen normale prijzen verkocht. Vandaag kijken we naar de prestaties van Cyberpunk 2077 op drie verschillende gaming laptops van MSI..

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door MSI. Lees hier wat dat betekent.

Of je nou op zoek bent naar een compacte studielaptop waar je ook op kunt gamen, of een grote desktopvervanger; MSI heeft het allemaal. In dit artikel bespreken we laptops uit beide categorieën en een laptop die zich er tussenin bevindt. De goedkoopste van het stel kost 1399 euro, terwijl je voor het topmodel 3999 euro neer moet leggen.

MSI GF65 Thin 10UE

De meest compacte en tevens goedkoopste van de drie is de Thin 10UE. De configuratie die wij hebben bekeken, beschikt over de instapper van de RTX 3000-serie, maar is nog steeds in staat om vrijwel alle games in hoge instellingen af te spelen.

Scherm: 15.6 inch 1080p 144Hz IPS-level

Processor: Intel Core i7-10750H

Geheugen: 16 GB DDR4

Videokaart: Nvidia RTX 3060 MaxQ

Opslag: 512 GB ssd

Batterij: 51 Wh

Aansluitingen: Ethernet, HDMI, 2x USB 3.2 type-C, 2x USB 3.2 Type-A, headset-combo

Gewicht: 1,86kg

Prijs: 1399 euro

De MSI GF65 Thin is ideaal voor iedereen die zijn werk- of studielaptop ook voor gamen wil gebruiken. Met een gewicht van slechts 1,86kg neem je de laptop namelijk eenvoudig mee en hij beschikt over alle aansluitingen die je je maar kunt wensen. De hardware is weliswaar niet het beste van het beste, maar met een 1080p-scherm heb je dat eigenlijk helemaal niet nodig. Dat scherm is met een verversingsfrequentie van 144Hz ook lekker snel, dus zelfs in competitieve shooters doet hij niet onder voor een logge desktop.

Kijken we naar het binnenwerk, dan zien we opvallend veel koeling voor zo’n kleine laptop. Wat dat betekent voor de prestaties lees je verderop in dit artikel. Verder valt het op dat het geheugen eenvoudig bereikbaar is en dat er nog een extra slot vrij is voor een tweede ssd-schijf.

MSI GP66 Leopard 10UG

De GP66 Leopard is een maatje groter, maar ook een stuk krachtiger. In dit geval eentje met een Nvidia RTX 3070 en een snelle Intel Core i7-processor.

Scherm: 15.6 inch 1080p 144Hz IPS-level

Processor: Intel Core i7-10850H

Geheugen: 16 GB DDR4

Videokaart: Nvidia RTX 3070

Opslag: 1 TB ssd

Batterij: 65 Wh

Aansluitingen: Ethernet, HDMI, 1x USB 3.2 type-C met DP, 3x USB 3.2 Type-A, headset-combo

Gewicht: 2,38kg

Prijs: 2099 euro

De GP66 Leopard heeft net als de GF65 Thin een 15.6-inch 144Hz-scherm en 16 GB aan geheugen, maar beschikt verder in elk opzicht over betere hardware. De processor is net iets sneller, maar vooral de videokaart en opslag zijn een grote stap vooruit. De RTX 3070 is een enorm krachtige chip die in deze laptop zelfs vrijwel alle gaming desktops het nakijken geeft.

Al die hardware moet natuurlijk goed gekoeld worden, anders heb je er niet zo veel aan. Daarom zijn er in deze laptop maar liefst zes forse heatpipes aanwezig die de warmte verplaatsen naar vier heatsinks. Zo blijft de laptop koel én stil, zelfs tijdens zeer intensief gebruik.

MSI GE76 Raider 10UH

Zoek je het beste van het beste, dan is de GE76 Raider de juiste keuze. Met een 16 GB Nvidia RTX 3080 en een Intel Core i9 is dit één van de snelste gaming laptops die je op moment van schrijven kunt kopen.

Scherm: 17,3 inch 4K 120Hz IPS-level

Processor: Intel Core i9-10980HK

Geheugen: 64 GB DDR4

Videokaart: Nvidia RTX 3080 16 GB GDDR6

Opslag: 2 TB NVMe ssd

Batterij: 99,9 Wh

Aansluitingen: Ethernet, HDMI, mini DisplayPort, 2x USB 3.2 type-C, 3x USB 3.2 Type-A, headset-combo en een SD-kaartlezer

Gewicht: 2,9kg

Prijs: 3999 euro

Die absurde hardware is in dit geval ook nodig, want de laptop beschikt over een prachtig 4k-paneel met een verversingsfrequentie van 120Hz. Een 4k-scherm is in een gaming laptop meestal minder geschikt door de vereiste hardware, maar met een RTX 3080 met 16 GB GDDR6 is het absoluut geen probleem om zelfs de meest veeleisende games in deze hoge resolutie te spelen.

De laptop is wel fors van formaat, maar dat heeft ook meerdere voordelen. Zo heeft MSI er een heel stel grote speakers in kunnen plaatsen met een opvallend goede geluidskwaliteit als resultaat. Daarnaast zit hier ook de grootst mogelijke batterij in die je legaal mee mag nemen in het vliegtuig. Net als bij de andere twee laptops is ook in deze laptop het upgraden van het geheugen en de opslagcapaciteit kinderspel. De RAM-sloten zijn eenvoudig bereikbaar en er is plek voor nog een extra ssd configuratie.

Cyberpunk 2077

Om te kijken waar deze laptops nou echt toe in staat zijn, hebben we een van de meest veeleisende games van het moment opgestart: Cyberpunk 2077. Met grafische features zoals ray tracing, textures van hoge kwaliteit en een enorm gedetailleerde spelwereld, zijn er maar weinig games die een computer zo zwaar kunnen belasten. Om te controleren of de koeling in staat is om ook tijdens een lange sessie de laptop op temperatuur te houden, hebben we bij elke laptop een halfuur gewacht voordat we de metingen startten.

Welke laptop je ook kiest, ze zijn allemaal in staat om Cyberpunk 2077 op Full HD te spelen met de hoogste settings. Zelfs het goedkoopste model, de MSI GF65 Thin, blijft daar nog netjes boven de 60 frames per seconde. Met ray tracing geactiveerd wordt het echter een ander verhaal. Een gemiddelde van 37 fps lijkt voldoende, maar er zijn regelmatig dips ver beneden de 30 fps, waardoor het spel niet lekker meer speelt. Het is dan mogelijk om de instellingen te verlagen naar medium, maar dan kun je voor zowel snelheid als beeldkwaliteit beter kiezen voor hoge instellingen zonder ray tracing.

De MSI GP66 Leopard weet het spel wel speelbaar te houden op 1080p met ray tracing, zelfs met de hoogste instellingen. Een gemiddelde van 54 fps is voldoende om speelbaar te zijn, maar met een beetje tweaken krijg je die al snel boven de magische grens van 60 fps zonder veel in te hoeven leveren op beeldkwaliteit.

De MSI GE76 Raider is natuurlijk het model waar je voor moet kiezen als je de mooiste plaatjes wil zien. Cyberpunk 2077 ziet er namelijk fantastisch uit in 4k met de hoogste instellingen én ray tracing geactiveerd. Een gemiddelde van 39 fps is dan ook speelbaar, maar voor de vloeiendste ervaring moet je toch ook deze laptop terugschalen naar 1080p. Helaas geven de getallen voor 1080p bij deze laptop wel een vertekend beeld. Een (bekende) bug zorgt er voor dat de GPU niet volledig wordt belast, hoe hoog je de instellingen ook opschroeft. Het opnieuw installeren van het spel en de drivers mocht niet baten, dus zodra dit probleem wordt opgelost door CD Projekt Red, knalt de gemiddelde framerate waarschijnlijk met ongeveer 30 tot 40 fps omhoog.

Conclusie

Door de huidige tekorten en absurde prijzen is het vrijwel onmogelijk om in deze tijd een nieuwe gaming desktop samen te stellen, maar MSI laat zien dat je ook op een laptop zeer goed kunt gamen. De drie krachtpatsers uit dit artikel zijn stuk voor stuk in staat om een van de zwaarste games van het moment met hoge instellingen te draaien.

Dit artikel delen:

Lees meer

PixelOpus werkt samen met Sony Pictures Animation aan PlayStation 5-game Spelers kunnen 'elke rots' beklimmen in Horizon Forbidden West
0

Reacties op: Zo draait Cyberpunk 2077 op drie verschillende gaming laptops

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.