Partnerbijdrage
SSD

We blijven PS4-laadtijden meten in de Laadtijd Index

Hoeveel verschil maakt een SSD?

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De levenscyclus van de PlayStation 4 loopt op zijn eind, en we kijken, alleen al vanwege de laadtijden, reikhalzend uit naar de SSD’s in de nieuwe generatie consoles. Om inzichtelijk te maken wat het nou precies scheelt, meten we die laadtijden met én zonder SSD. In dit artikel kun je de testresultaten bekijken van onder andere Watch Dogs Legion, Dark Pictures: Little Hope en Tony Hawk's Pro Skater 1+2.

De Laadtijd Index wordt mede mogelijk gemaakt door Samsung Storage. Lees hier wat dat betekent.

Niemand wil onnodig wachten als je even lekker wilt gamen, maar het gebeurt zeker op consoles, regelmatig. Je kunt je een gedeelte van die tijd besparen door te gamen via een (externe) SSD. Maar hoeveel tijd win je dan precies? En hoeveel gedoe is het nou eigenlijk?

Update: In dit artikel zijn de laadtijden van Watch Dogs Legion, Dark Pictures: Little Hope, Star Wars: Squadrons, Tony Hawk's Pro Skater 1+2 en Fifa 21 opgenomen.

De Laadtijd Index

Om dit te testen hadden we vorig jaar al de Laadtijd Index in het leven geroepen, waarin we de laadtijden van PlayStation 4 games testen op de originele HDD en op een externe SSD. Op de redactie wordt dan de tijd gemeten die het kost om de game op te starten en waarin een savegame wordt geladen mét en zonder een externe SSD. Deze bevindingen plaatsen we onder de review van de game, en zijn allemaal op een rijtje vindbaar opgamer.nl/laadtijdindex. We gebruiken hiervoor de Samsung T5 en de T7 Touch voor, beiden draagbare SSD's. Zo waarmee je je games dus ook mee kunt nemen naar een andere PlayStation 4 en daar door kunt gamen zonder dat je moet wachten op een download.

Lees hier meer over de voordelen van een externe SSD voor gamers.

SSD

Hoe installeer ik mijn games op een externe SSD?

Mocht je al een externe SSD in huis hebben, dan wil je daar natuurlijk ook gebruik van maken. Gelukkig kan je op een hele makkelijke manier je SSD aan je PlayStation koppelen. Volg daarvoor de volgende stappen:

Ga naar Instellingen > Apparaten > USB-opslagapparaten > Selecteer je SSD > Formatteren voor uitgebreide opslag

Je SSD wordt dan automatisch geselecteerd als Uitgebreide opslag en je nieuwe games zullen daarop worden geïnstalleerd.

Games verplaatsen naar je SSD

Mocht je de games die je al op je PlayStation 4 had geïnstalleerd, willen verplaatsen naar je externe SSD, dan is dat ook simpel om klaar te spelen. Volg daarvoor de volgende stappen:

Ga naar Instellingen > Opslag > Systeemopslag > Applicaties > Selecteer de game met de Options knop op je controller > Selecteer Verplaatsen naar uitgebreide opslag.

De resultaten

De laadtijden van onlangs uitgebrachte games zijn ondertussen gemeten, en zeker met de beperkte laadtijden van de PS5 en Xbox Series X (allebei hebben standaard een SSD) in het verschiet, valt onder andere op dat het wachten op Watch Dogs Legion enorm lang duurt en je met een SSD veel tijd kunt winnen. Verder hebben we ook Fifa 21, Little Hope, Tony Hawk's Pro Skater 1+2 en Star Wars Squadrons getest en daarvoor hadden we The Last of Us: Part 2 en Ghost of Tsushima ook al onder de loep genomen. Bekijk hieronder alle testresultaten.

Dark Pictures: Little Hope

SSD
SSD

Ga voor alle resultaten naar de Laadtijd Index.

Dit artikel delen:

Lees meer

Epic Games overweegt maandelijkse betalingen voor Fortnite Animal Crossing: New Horizons-update luidt de herfst in
2

Reacties op: We blijven PS4-laadtijden meten in de Laadtijd Index

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 10 november 2020 12:13
  Partnerbijdrage? Je zou het niet zeggen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 10 november 2020 12:41
  @kleinekoosjer
  Het scheelt toch wel. Denk dat ik maar eens een mooie Kingston SSD ga kopen. :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.